Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Viranomaiset varautuvat kesän aikaan – haasteita sijaisten saamisessa

Jaa

Itä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui 31.5.2022 kokoamaan tilannekuvaa Itä-Suomen alueelta. Alueellisen valmiustoimikunnan tilannekatsauksilla varmistetaan tiedonkulkua eri toimijoiden välillä Itä-Suomen alueella.

Valmiustoimikunnan teemana kevään 7. kokouksessa oli huoltovarmuuden tilannekatsaus ja Venäjän energiantuonnin loppumisen mukanaan tuomat haasteet. Lisäksi valmiustoimikunta kuuli perinteisen tilannekatsauksen turvallisuustilanteesta Itä-Suomessa.

Huoltovarmuusvaikutukset ovat toistaiseksi olleet hyvin hallittavissa. Ylitarkastaja Joni Kinnunen aluehallintovirastosta kertoi, että sähköalan tekninen huoltovarmuus on hyvä, mutta materiaalien ja komponenttien saatavuus on heikentynyt. Maakaasun osalta tavoite on varautua entistä paremmin suojattujen asiakkaiden ja yhteiskunnan kriittisten toimintojen (mm. sosiaali- ja terveydenhuolto) tarpeisiin sekä mm. ruokahuollon tarpeisiin kohteissa, joissa kaasun korvaaminen ei ole mahdollista. Lämpöhuollon kriittinen kysymys on polttoaineen saanti. Epävarma tilanne on selvästi lisännyt kansalaisten ja yritysten kiinnostusta varautumiseen, mikä onkin hyvä asia myös normaalissa arjessa.

Suomeen ei edelleenkään kohdistu välitöntä sotilaallista uhkaa. Myös rajatilanne on hyvin rauhallinen ja vakaa. Tiedonvaihto viranomaisten kesken on edelleen tärkeää tilanteen kehittymisen seurannassa.

Suunnittelija Riikka Taavila Maahanmuuttovirastosta (Migri) kertoi, että kesän aikaan on varauduttu ja viraston valmisteleman kuntamallin käyttöönotto etenee. Kuntamalli on väliaikainen ratkaisu, jolla korvataan kunnille tilapäistä suojelua hakevien ja saavien majoittamisen ja muiden vastaanottopalveluiden tuottamisen kustannuksia. Lisää tietoa kuntamallista löytyy Migrin verkkosivuilta (migri.fi).

Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan pelastuslaitosten edustajat toivat esiin etenkin haasteet kesän ajan sijaisuuksissa. Metsäpalokausi on alkamassa ja varautuminen siihen käynnissä. Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin edustaja kertoi, että lähinnä syksy tulee olemaan haasteellinen sijaisten suhteen myös sairaanhoitopiirin puolella. Osaavan työvoiman saatavuudessa on edelleen haasteita Itä-Suomen alueella.

Itä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontuu käsittelemään alueellista tilannekuvaa seuraavan kerran kesäkuun puolivälissä.

Alueellisen valmiustoimikunnan tehtävänä on ylläpitää alueellista turvallisuustilannekuvaa, toimia alueellisen varautumisen yhteensovittamisen sekä siihen liittyvän yhteistoiminnan ja tiedonvaihdon foorumina sekä edistää alueellista ja paikallista turvallisuussuunnittelua ja turvallisuusyhteistyötä.

Itä-Suomen aluehallintoviraston toimialue kattaa Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon maakunnat. Alueellisessa valmiustoimikunnassa on mukana maakuntien varautumisen keskeiset viranomaiset ja toimijat.

Lisätietoja

ylijohtaja Soile Lahti, p. 0295 016 964
pelastusylitarkastaja Kullervo Lehikoinen, p. 0295 016 884
etunimi.sukunimi@avi.fi, Itä-Suomen aluehallintovirasto

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Regionförvaltningsverket övervakade effektiviserat indrivningsbyråerna, utredde behandlingen av överbetalningar och deltog i lagberedningen 202129.6.2022 09:00:00 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Södra Finland utredde i sitt tillsynsprojekt indrivningsbyråernas förfaringssätt i sådana fall där gäldenären har använt fel referensnummer i betalningen eller av misstag betalat för mycket. Vi effektiviserade övervakningen, deltog i lagberedningen och genomförde ett projekt för utveckling av det elektroniska indrivningsregistret.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme