HUS

Viranomaistarkastus paljasti poikkeuksellisen tietoturvaloukkauksen

Jaa
HUSin työntekijää epäillään vakavasta tietoturvaloukkauksesta. Hänen työsuhteensa on purettu ja HUS on tehnyt asiasta tutkintapyynnön poliisille. Tietoturvaloukkauksen kohteita informoidaan kirjeitse.

Viranomaisyhteistyönä tehdyssä selvityksessä on käynyt ilmi, että HUSissa asiakaslaskutusta hoitanut reskontranhoitaja oli tehnyt väestötietojärjestelmässä ja HUSin potilastietojärjestelmistä perusteettomia hakuja.

Kyseinen työntekijä on katsellut väestötietojärjestelmästä henkilöiden perustietoja ja perhetietoja. Potilastietojärjestelmästä henkilö on katsellut henkilötietoja ja osassa tapauksista tietoja käynneistä HUSissa. Potilastietojärjestelmissä henkilö on voinut nähdä listauksen mahdollisista käynneistä ja hoitojaksoista päivämäärineen, mutta hänellä ei ole ollut pääsyä potilaskertomusmerkintöihin, tutkimustuloksiin tai vastaaviin hoitotietoihin. Tietoturvaloukkaukset ovat tapahtuneet kyseisen henkilön työssäoloaikana lokakuun 2019 ja maaliskuun 2023 välisenä aikana.

”Luvaton katselu on kohdistunut HUSissa hoidossa olleisiin ja henkilökuntaan, mutta myös henkilöihin, joilla ei ole mitään kytkentää HUSiin. Osa henkilöistä asuu Uudellamaalla, osa muualla Suomessa. Selvitys on vielä kesken, mutta tässä vaiheessa tiedämme jo, että luvaton katselu on kohdistunut satojen henkilöiden tietoihin. Kyseessä on poikkeuksellinen ja vakava tapahtuma”, kertoo HUSin hallintojohtaja Suvi Posio.

Tietoturvaloukkauksen kohteita informoidaan kirjeitse

Kaikki kyseisen työntekijän tietojenkäsittelytapahtumat käydään läpi kolmen ja puolen vuoden ajalta ja selvitetään, mitkä niistä ovat henkilön työhön kuuluvia ja mitkä perusteettomia. Tietojen läpikäynti kestää pitkään.

”Kyseisen työntekijän käyttöoikeudet ovat olleet työn edellyttämät, mutta hän on käyttänyt oikeuksiaan väärin. Olemme pahoillamme tapahtuneesta ja äärimmäisen pettyneitä työntekijämme toimintaan”, sanoo Posio.

Kaikissa niissä tapauksissa, joissa tulee ilmi luvaton katselu, asianomaista henkilöä informoidaan kirjeitse. HUS on tehnyt tapauksesta tutkintapyynnön poliisille, mutta kirjeen saaneet voivat myös itse tehdä tutkintapyynnön. Ensimmäiset kirjeet on jo lähetetty ja lisää kirjeitä postitetaan vaiheittain sitä mukaa, kun selvitykset etenevät.

Asian tultua ilmi kyseisen henkilön käyttöoikeudet passivoitiin välittömästi, häneltä otettiin pois työvälineet ja hänen työsuhteensa purettiin. HUS on tehnyt ilmoituksen tietosuojavaltuutetun toimistoon. ”Sen lisäksi, että jatkamme omaa selvitystyötämme, tuemme viranomaisia heidän selvitystyössään”, kertoo Posio.

Lisätietoja medialle: 

HUSin mediapalvelun yhteystiedot 

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme. 

HUSissa saa vuosittain hoitoa lähes 700 000 potilasta. Meillä työskentelee liki 27 000 ammattilaista potilaiden parhaaksi. Vastaamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla. Lisäksi meille on keskitetty koko Suomen ja Etelä-Suomen yhteistyöalueen monien harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito. 

HUS – Vaikuttavinta hoitoa 

HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme