Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Viranomaisten hyvä yhteistyö varmistaa Pohjois-Suomen alueen toimintakyvyn vallitsevissa häiriötilanteissa

Jaa

Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui aluehallintoviraston koolle kutsumana kokoamaan tilannekuvaa alueen ajankohtaisista varautumisen asioista. Alueellisen valmiustoimikunnan tilannekatsauksilla varmistetaan tiedonkulkua keskeisten toimijoiden välillä Pohjois-Suomen alueella.

Vuoden neljännessä kokouksessaan 5.4.2022 valmiustoimikunta sai tilannekatsauksen Ukrainan sodasta ja sen vaikutuksista alueella, pakolaisten maahantulosta, alueellisesta huoltovarmuudesta, turvallisuustilanteesta ja COVID19-pandemiasta.

Varautumisen näkökulmasta Suomi on parhaillaan tilanteessa, jossa yhteiskunnan toimintakykyyn vaikuttaa voimakkaasti niin koronapandemia, Ukrainan kriisi kuin perjantaina alkanut hoitajalakkokin.

”Varautumisen alueelliset rakenteet ovat osoittaneet tarpeellisuutensa. Samalla on selvää, ettei rakenteita kannata ryhtyä muuttamaan kesken kriisin” totesi valmiustoimikunnan puheenjohtaja, Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Terttu Savolainen kokouksen alussa.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on järkyttänyt turvallisuudentunnetta myös Suomessa. Viranomaisten keskeinen tehtävä on tukea kansalaisten kriisinsietokykyä ja lisätä tietoutta siitä, että yhteiskuntamme on varautunut häiriötilanteisiin monella tasolla.

”Suomalaisilla on vahva maanpuolustustahto, se on jo käynyt ilmi. Kaikki tämä työ, mitä me viranomaiset eri verkostoissa teemme, vahvistaa osaltaan myös kansalaisten kriisinsietokykyä ja turvallisuuden tunnetta”, jatkoi Savolainen.

Ukrainalaisten pakolaisten maahantuloa hoidetaan viranomaisten yhteistyönä

Euroopan turvallisuustilanteen heikentyminen pakotteineen vaikuttaa maailmanlaajuisesti, myös Suomessa. Aluehallintovirastot keräävät omalta osaltaan tilannetietoa alueilta ja ylläpitävät yhteistyöverkostoja alueensa viranomaisten välillä.

Pohjois-Suomessa konkreettisia vaikutuksia aiheuttaa Ukrainasta paenneiden pakolaisten vastaanotto ja järjestelyt. Maahanmuuttovirasto Migri vastaa laajamittaisen maahantulon varautumisesta ja Pohjois-Suomen aluehallintovirasto tukee Migrin tekemää työtä esimerkiksi yhteyden pidossa kuntiin.

Kokouksessa koottiin tilannekuva työvoiman ja elinkeinojen, terveydenhuollon ja eläinlääkintähuollon sekä opetuksen ja varhaiskasvatuksen näkökulmasta.

Myös alueella kokoontuvien kolmen valmius- ja turvallisuusfoorumien painopiste on tällä hetkellä maahanmuuttoon varautumisessa.

Turvallisuustilanne tällä hetkellä vakaa

Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa turvallisuustilanne on tällä hetkellä vakaa ja rajatilanne rauhallinen. Tiedonvaihto turvallisuusviranomaisten välillä toimii hyvin.

Viranomaiset jatkavat tilanteen seurantaa ja varautumista tehostetusti. Myös valmiustoimikunnan kokoontumiset ovat osa tätä varautumista.

Pandemia ei ole vielä ohi

COVID19-tautitilanne on jäänyt vähemmälle huomiolle, osittain myös turvallisuustilanteen johdosta. Vaikka tilanne näyttää valtakunnallisesti jo hieman paremmalta, pandemia ei ole vielä ohi. Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueella tartuntaluvut ovat edelleen varsin korkeat. Terveydenhuoltoa kuormittaa lisäksi meneillään oleva hoitohenkilökunnan työtaistelu.

Jotta yhteiskuntamme voi pysyä auki ja pystymme palaamaan mahdollisimman tavalliseen arkeen, jokaisen oma vastuu terveysturvallisesta toiminnasta korostuu. Muistetaan siis turvavälit, suojaudutaan rokotteilla ja jäädään oireisena kotiin.


Lisätietoja:

Ylijohtaja Terttu Savolainen, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, p. 0295 017 551, terttu.savolainen@avi.fi

Johtaja Petteri Koskinen, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, p. 0295 017 544 petteri.koskinen@avi.fi

Pelastusylitarkastaja Risto Heikkinen, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, risto.heikkinen@avi.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Riskiarvio on pohja alueelliselle valmiussuunnittelulle, todettiin Pohjois-Suomen valmiustoimikunnassa24.5.2022 13:04:01 EEST | Tiedote

Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui aluehallintoviraston koolle kutsumana kokoamaan tilannekuvaa alueen ajankohtaisista varautumisen asioista. Alueellisen valmiustoimikunnan tilannekatsauksilla varmistetaan tiedonkulkua keskeisten toimijoiden välillä Pohjois-Suomen alueella. Kokouksessa Kainuun prikaatin komentaja, prikaatikenraali Manu Tuominen esitti ajankohtaiskatsauksen puolustusvoimista.

Regionförvaltningsverket rekommenderar strängare villkor än vad lagen kräver för införsel av rescuehundar från den inre marknaden - betydligt större rabiesrisk på grund av kriget i Ukraina19.5.2022 12:00:00 EEST | Tiedote

På grund av kriget i Ukraina har många ukrainska hemlösa hundar förts till ett EU-grannland. Hundarna har kunnat id-märkas med dessa länders mikrochip. Det här gör det svårare att på ett tillförlitligt sätt säkerställa hundens ursprung. Rabiesläget i Ukraina är dåligt, och hemlösa hundar är förknippade med en stor rabiesrisk. När man inte med säkerhet känner till en rescuehunds ursprung finns det en ökad risk för rabiesspridning vid införsel av dessa hundar.

Aluehallintovirasto suosittelee lakia tiukempia vaatimuksia rescuekoirien sisämarkkinatuontiin – rabiesriski merkittävästi kasvanut Ukrainan sodan vuoksi19.5.2022 12:00:00 EEST | Tiedote

Ukrainan sodan vuoksi ukrainalaisia kulkukoiria on tuotu runsaasti EU-alueella oleviin naapurimaihin, ja koirat on voitu tunnistusmerkitä näiden maiden mikrosiruilla. Toiminta vaikeuttaa koiran alkuperän luotettavaa varmistamista. Ukrainassa rabiestilanne on huono, ja kulkukoirissa rabiesriski on suuri. Kun rescuekoiran alkuperä ei ole luotettavasti tiedossa, niiden maahantuonti aiheuttaa kohonneen riskin rabieksen leviämiselle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme