Digi- ja väestötietovirasto

Virastojen hiihtotempaus: Jos 100 000 kansalaista siirtyy sähköiseen viranomaisasiointiin, virkamiehet hiihtävät 10 000 kilometriä

Jaa

Väestörekisterikeskus ja Verohallinto haastavat suomalaiset luopumaan viranomaisten lähettämästä paperipostista. Jos 100 000 suomalaista ottaa käyttöön Suomi.fi-viestit helmikuun loppuun mennessä, Väestörekisterikeskuksen ylijohtaja Janne Viskari ja Verohallinnon pääjohtaja Markku Heikura virkamiehineen hiihtävät 10 000 kilometriä.

Kansalainen voi luopua viranomaisten lähettämästä paperipostista ottamalla käyttöön Suomi.fi-viestit. Jos palvelun ottaa käyttöön helmikuun loppuun mennessä, esimerkiksi veroilmoituksesta saa tiedon sähköpostiin heti, kun se on OmaVero-palvelussa tarkistettavissa ja täydennettävissä. Esitäytetty veroilmoitus ei silloin tule enää paperipostissa huhtikuussa.

Suomi.fi-viesteihin tulee myös useiden muiden viranomaisten lähettämät viestit. Esimerkiksi Traficom, monet kunnat ja TE-palvelut hyödyntävät Viestit-palvelua. Myös ilmoitus äänioikeudesta kevään vaaleihin tulee Viestit-palveluun, jos palvelun ottaa käyttöönsä viimeistään helmikuussa.

Suomi.fi-viestit säästää aikaa, veroeuroja ja luontoa

Verohallinto lähettää vuodessa 20 miljoonaa kirjettä. Jo yksin Verohallinnon kirjepostista luopuminen säästäisi yhteiskunnan rahoja vähintään 10 miljoonaa euroa vuodessa. Siksi Verohallinto ja Väestörekisterikeskus haluavat kampanjoida Suomi.fi-viestien käyttöönoton puolesta.

- Haluamme tällä tempauksella herätellä kansalaisia vaihtamaan paperiset viranomaiskirjeet turvallisiin, vaivattomiin ja helppokäyttöisiin sähköisiin viesteihin. Sekä tietysti myös houkutella mukaamme hiihtoladuille!, ylijohtaja Janne Viskari Väestörekisterikeskuksesta kertoo.

- Haluamme tehdä veroasioiden hoidosta asiakkaille vaivatonta ja miellyttävää hyvien verkkopalveluiden avulla. Asiakkaatkin ovat viime vuosina yhä vahvemmin siirtyneet hoitamaan veroasiat sähköisesti. Paperipostista luopuminen on yksi etappi tässä. Me Verohallinnossa hiihdämme asian puolesta mielellämme. Veroasiat on helppo hoitaa OmaVero-palvelussa, Verohallinnon pääjohtaja Markku Heikura sanoo.


Seuraa virkamiehiä ladulla

Voit seurata, miten hiihtohaasteessa käy www.virkamiehetladulla.fi-sivustolla ja tapahtuman FB-sivulla.


Mikä on Suomi.fi-viestit?

  • Kun otat käyttöösi Suomi.fi-viestit, annat yleisen suostumuksen, että kaikki viranomaisviestit voidaan toimittaa sähköisesti.
  • Viranomaiset ottavat sähköisen asioinnin käyttöön vaiheittain. Löydät Suomi.fi sivuilta tiedon siitä, mitkä viranomaiset jo käyttävät sähköistä asiointia: https://www.suomi.fi/ohjeet-ja-tuki/tietoa-viesteista/suomifi-viesteja-kayttavat-organisaatiot
  • Jos olet antanut suostumuksesi sähköiseen viranomaisasiointiin helmikuun loppuun mennessä, Verohallinto ei enää lähetä sinulle esitäytettyä veroilmoitusta ja jäännösveron tilisiirtolomakkeita postissa tänä keväänä tai verokorttia ensi talvena. Asiakirjat löytyvät OmaVero-palvelusta. Sen sijaan kiinteistöverotukseen liittyvät asiat tulevat postissa kotiin vielä tämän vuoden ajan, vaikka Suomi.fi-viestit olisikin käytössä.
  • Saat myös ilmoituksen äänioikeudesta seuraaviin vaaleihin paperipostin sijaan sähköisesti Suomi.fi-viesteihin. 
  • Suomi.fi-viestit palvelun kehittämisestä vastaa Väestörekisterikeskus.

Näin otat Suomi.fi-viestit käyttöön

- Tarvitset Suomi.fi-viestien käyttöönottoon verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenteen tai varmennekortin.
- Kirjaudu palveluun osoitteessa Suomi.fi/viestit.
- Tunnistaudu palveluun ja anna suostumus sähköiseen viestinvaihtoon. Ilmoita myös sähköpostiosoite, mihin haluat ilmoituksen saapuvista viesteistä.
- Voit myös ladata Suomi.fi-sovelluksen Google Play- tai App Store -sovelluskaupasta.


Vuoden 2018 loppuun mennessä

• Suomi.fi-viestit on ottanut käyttöön 140 000 henkilöä.
• Suomi.fi-sovelluksen on ladannut 42 000 henkilöä.
• Viestit-palvelua käyttää yli 200 viranomaista ja yli 300 asiointipalvelua.
• Palvelun kautta lähetettiin noin 0,5 miljoonaa tietoturvallista viestiä.
• Palvelun kautta lähteneistä viesteistä on syntynyt noin 100 000 euron säästöt postitus- ja painatuskuluissa.


Video: Markku Heikuran ja Janne Viskarin hiihtotempaus 

Lisätietoa:

Suomi.fi-viestit
Johtaja Timo Salovaara, 050 344 3111, timo.salovaara@vrk.fi, Väestörekisterikeskus

Tempaukseen ja digitaaliseen asiointiin liittyvät lisätiedot ja haastattelupyynnöt johtajille
Viestintäpäällikkö Päivi Railotie, 050 431 2404, paivi.railotie@vrk.fi, Väestörekisterikeskus
Markkinointipäällikkö Pirjo Koivunen, 050 549 2463, pirjo.koivunen@vrk.fi, Väestörekisterikeskus
Viestintäpäällikkö Nilla Hietamäki, 050 461 9898, nilla.hietamaki@vero.fi, Verohallinto
Viestintäsuunnittelija Heta Kylmämaa, 050 470 3158, heta.kylmamaa@vero.fi, Verohallinto

Tietoja julkaisijasta

Digi- ja väestötietovirasto
Digi- ja väestötietovirasto
Lintulahdenkuja 2
00530 HELSINKI

0295 536 000 (vaihde)http://dvv.fi

Väestörekisterikeskus edistää yhteiskunnan digitalisointia ja sähköistä asiointia Suomessa. Vastuullamme olevien kokonaisuuksien häiriötön ja sujuva toiminta on yhteiskunnalle elintärkeää. Ylläpidämme ja kehitämme maamme tärkeintä tietovarantoa, väestötietojärjestelmää, ja tarjoamme väestötietojärjestelmään pohjautuvia tietopalveluja viranomaisille sekä yrityksille. Vastaamme varmennetun sähköisen asioinnin tuottamisesta Suomessa. Tuottamamme varmenteet takaavat turvallisen ja sujuvan sähköisen asioinnin ja työskentelyn mm. julkisessa hallinnossa ja sosiaali- ja terveydenhuoltoalalla.

Tuotamme ja kehitämme Suomi.fi-palveluja kansalaisten, julkisen hallinnon ja yritysten käyttöön. Palvelujen muodostama kansallinen palveluarkkitehtuurikokonaisuus luo perusedellytykset julkisten sähköisten asiointipalveluiden toteuttamiselle ja suomalaisen yhteiskunnan digitalisoinnille. Väestörekisterikeskus  toimii myös digituen valtakunnallisena kehittäjänä ja digituen tuottajien tukijana. Vaalitehtävistä vastuullamme ovat mm. äänioikeusrekisterin ja ehdokasrekisterien luominen, äänioikeusilmoitusten toimittaminen ja äänestyspaikkapalvelun tuottaminen.

www.vrk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Digi- ja väestötietovirasto

There is a strong increase in the number of continuing power of attorneys - a pre-established power of attorney is easier for everyone in many ways17.6.2021 07:00:00 EEST | Press release

The number of confirmed continuing power of attorneys has increased significantly over five years. In 2015, the Digital and Population Data Services Agency confirmed about 1,500 power of attorneys, whereas in 2020, more than 4,600 power of attorneys were already confirmed. The Digital and Population Data Services Agency hopes that the popularity of the continuing power of attorney will increase.

Antalet intressebevakningsfullmakter ökar kraftigt – en fullmakt som upprättats på förhand är lättare för alla på många sätt17.6.2021 07:00:00 EEST | Tiedote

Antalet fastställda intressebevakningsfullmakter har ökat kraftigt under fem års tid. År 2015 fastställde Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata cirka 1 500 fullmakter, medan över 4 600 fullmakter fastställdes 2020. Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata hoppas att intressebevakningsfullmaktens popularitet ökar.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme