VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Virastot varautuneet häiriötilanteisiin vaihtelevasti

Jaa

VTV on arvioinut, miten hyvin valtion virastot ovat varautuneet turvaamaan toimintansa mahdollisissa häiriötilanteissa. Kolmanneksella virastoista ei ole suunnitelmia tähän liittyen. Osa virastoista on nyt alkanut kehittää riskienhallintaansa. VTV esittää, että riskienhallintaa suunniteltaisiin jatkossa myös koko valtionhallinnon näkökulmasta.

Valtion virastot ovat varautuneet vaihtelevasti mahdollisiin toimintaansa kohdistuviin häiriötilanteisiin ns. normaaleissa oloissa, joissa toimintaympäristö ei muutu toisin kuin poikkeusoloissa. Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) tarkastuksen mukaan puolella virastoista oli riskienhallinta- tai jatkuvuussuunnitelma tai molemmat, kun taas kolmanneksella ei ollut mitään suunnitelmia. Tarkastus kuitenkin kannusti virastoja pohtimaan ja kehittämään riskien- ja jatkuvuudenhallintaa, ja osa virastoista on jo alkanut laatia puuttuvia suunnitelmia.

”Kokonaisuutena tarkastellen virastojen suunnitelmat toimintansa jatkuvuuden varmistamiseksi eivät ole riittävän hyvällä tasolla. Useissa suunnitelmissa oli huomattavia puutteita: sisältö oli vaillinainen eikä suunnitelmien mukaisia toimia ollut harjoiteltu”, VTV:n tuloksellisuustarkastusneuvos Vesa Koivunen kertoo.

VTV:n tarkastuksen tehtävänä oli arvioida, miten viranomaiset ovat varmistaneet toimintavarmuutensa ja palvelukykynsä, sekä selvittää, miten valtion riskien- ja jatkuvuudenhallintaa voisi kehittää. Tarkastus kohdistui kaikkiin valtion 180 virastoon, mukaan lukien ministeriöt.

Muuttuvassa toimintaympäristössä yhteiskunnan ja valtionhallinnon toimintatavat ja ongelmat ovat monimutkaistuneet ja monialaistuneet. Nykyisellään valtionhallinnon riskien- ja jatkuvuudenhallinnassa korostuu yksittäisten virastojen vastuu, vaikka samat riskit koskettavat useita eri virastoja hallinnonalasta riippumatta. Valtionhallintoon pitäisi saada vakiintumaan yhtenäiset ja järjestelmälliset menettelytavat laajempien kokonaisuuksien riskienhallintaan.

”Monet kysymykset liittyvät pitkiin toiminta- ja vuorovaikutusketjuihin ja verkostomaisiiin toimintamalleihin sekä valtionhallinnon sisäisten palvelujen ulkoistamiseen ja keskittämiseen. Osa riskeistä on sellaisia, että yksittäisen viraston ei ole mahdollista eikä taloudellisesti tarkoituksenmukaista niitä hallita. Nykyistä virastokohtaista näkökulmaa olisi siksi laajennettava, ja katse pitäisi nostaa hallinnonalojen tai valtioneuvoston tasolle”, VTV:n johtava tuloksellisuustarkastaja Juha Niemelä sanoo.

VTV näkee, että riskien- ja jatkuvuudenhallinta on saatava osaksi virastojen arjen johtamista ja toimintaa.

”Lisäksi suosittelemme, että valtionvarain controller -toiminto käynnistäisi selvitystyön, jossa arvioidaan tarve laajentaa valtionhallinnon riskien- ja jatkuvuudenhallintaa hallinnonala- tai valtioneuvostotasoiseksi sekä selvitetään, miten riskien- ja jatkuvuudenhallintaa voisi tarkastella ja ohjata”, Vesa Koivunen sanoo.

Tutustu julkaisuun: Valtionhallinnon riskienhallinta ja toimintojen jatkuvuus

Lisää VTV:n tarkastuksia ja tietoa hyvästä hallinnosta: VTV.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto
VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto
Porkkalankatu 1, PL 1119
00101 Helsinki

09 4321http://www.vtv.fi

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) on eduskunnan yhteydessä toimiva ylin kansallinen tarkastusviranomainen, joka tarkastaa valtion taloudenhoitoa ja omaisuuden hallintaa sekä valvoo puolue- ja vaalirahoitusta. Tarkastustyöllä virasto varmistaa, että valtion varoja käytetään eduskunnan päättämiin kohteisiin lakia noudattaen ja järkevästi.

Statens revisionsverk (VTV) finns i anknytning till riksdagen och är den högsta externa revisorn, som reviderar skötseln av statsfinanser, övervakar finanspoltiken och utövar tillsyn över parti- och valfinansieringen. Med oberoende revisionsarbetet säkerställer verket att statens medel används för av riksdagen beslutade ändamål på ett lagenligt och ändamålsenligt sätt och att finanspolitiken utövas på ett hållbart sätt.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme