Viro vetää ruokamatkailijoiden lisäksi puoleensa myös suomalaisia huippukokkeja

Korkeasta inflaatiosta huolimatta ravintolakulttuuri kukoistaa Virossa. Lähinaapurista löytyy helposti erilaisia ruokaelämyksiä kaupunkien fine diningista ja laadukkaista bistroista maaseudun luomutilojen herkkuihin. Viron kansainvälinen huomio on näkynyt ravintoloiden varauskirjoissa ja kasvaneen kysynnän myötä on avattu myös uusia ravintoloita. Suomalaisista huippukokeista ainakin Kim Mikkola, Hans Välimäki ja Akseli Herlevi kokkasivat viime vuonna Virossa.
Kim Mikkola laajentaa Viroon
Suomalainen huippukokki Kim Mikkola muutti Inari-tähtiravintolansa tiimin kanssa syksyn ajaksi Tallinnan Noblessneriin, jossa isännöi Kim X Kampai -popup-konseptia. Mikkola vaikuttui Tallinnan vireästä ravintolakulttuurista niin paljon, että avaa sinne oman Kot. -kanaravintolansa helmikuussa. Myös muuta toimintaa on suunnitteilla.
”Tallinna on todella innostava ruokakaupunki, joka muistuttaa minua Kööpenhaminasta 10 vuotta sitten. Ennakkoluuloton ote näkyy paitsi keittiöissä, myös ravintoloiden tarjonnassa, sisustuksissa ja puitteissa ylipäätään. Virossa voi rohkeasti kokeilla ja sitten tarvittaessa korjata ilman että tuhlataan aikaa turhaan byrokratiaan. Myös alan sisäinen yhteistyö yllätti. Paikalliset keittiömestarit ottivat meidät hyvin vastaan ja tutustuttivat kokkipiireihin. Toki hinnat ovat energian kallistuessa nousseet, mutta Tallinnassakin erinomaisesta ja hauskasta illasta pärjää Helsinkiin verrattuna vielä neljänneksen pienemmällä laskulla”, kertoo Kim Mikkola ja lisää: ”Yllätyin Tallinnan vireästä fiiliksestä ja avaan Noblessnerin vanhaan sukellusvenetehtaaseen helmikuussa oman kot.-ravintolan. Inarin tarjontamme sai myös niin kannustavan vastaanoton, että selvitän myös popupia pysyvämpää ratkaisua Tallinnaan.”
Kriittisen hetken Michelin
Kolmantena koronakeväänä Viron ravintola-ala ui syvissä vesissä. Epävarmassa tilanteessa alalta siirtyi työvoimaa muualle. Juuri ennen kesäsesonkia julkistettu Michelin-opas loi uskoa koko alalle. Listaus herätti kansainvälistä huomiota ja erityisesti Suomesta lähdettiin makumatkalle Viroon. Vuoden loppuun mennessä monissa ravintoloissa olikin jo samanlainen kuhina kuin ennen pandemiaa.
”Viime vuoden alku oli raskainta aikaa kaikille. Ne ajat ovat onneksi unohtuneet ja saamme taas painaa töitä tyytyväisten asiakkaiden eteen. Michelin-tähti, Bib Gourmand -tunnustus ja suositukset ovat tärkeitä myös henkilökunnallemme, joka sai kiitoksen kärsivällisyydestään. Michelinin merkityksen huomaa myös siitä, että keittiömestarit nousivat mediassa muiden tähtien rinnalle. Viroonkin alkaa nyt syntyä tähtikokkikulttuuria, mikä varmasti nostaa koko alan arvostusta ja auttaa nuoria urasuunnittelussa”, kertoo NOA-ravintoloiden osakas Martti Siimann ja jatkaa: ”Meillä näkyy, että suomalaiset ovat palanneet Viroon ja hyvä niin. Varauskirjassa Michelin näkyi heti ja loppuvuodesta oli päiviä, jolloin yli 90 % varauksista tuli Suomesta. Meillä on paljon faneja Suomessa myös ammattilaisten keskuudessa. Hans Välimäki tiimeineen teki meille syksyllä kokkivierailun ja keväällä NOA tulee Helsingin Bardotiin vastavierailulle.”
Viro takaisin matkailijaennätysjahtiin
Viron matkailua kehittävä Visit Estonia näkee ruoka- ja elämysmatkailun potentiaalin myös alkavana vuonna. Virosta haetaan yhä enemmän korkealaatuisia elämyksiä ja Viro-konkareiden lisäksi nuorten matkailijoiden määrän nähdään kasvavan. Myös kestävän matkailun kehitys jatkuu.
”Suomalaisten palautuneen Viro-innon myötä meillä on nyt lupa odottaa, että tänä vuonna päästään takaisin vuoden 2019 ennätyslukuihin. Lähimatkailun suosio kasvaa niin maailmanpoliittisen tilanteen vuoksi, kuin myös matkailun ekologisten arvojen yhä vahvistuessa. Tässä Virolla on suomalaisille paljon tarjottavaa, sillä Tallinna on Euroopan vihreä pääkaupunki ja maaseutumme palvelut ovat koronan synnyttämän oman sisämatkailubuumimme aikana hioutuneet aivan uudelle tasolle. Suomalaisilla onkin Virossa nyt ennätyspaljon nähtävää ja koettavaa”, lupaa Visit Estonian johtaja Rainer Aavik.
Viro Matka23-messuilla, lehdistötilaisuus torstaina 19.1.
Visit Estonia sekä Suomen ja Viron yhdistävät varustamot järjestävät yhteisen infotilaisuuden Matkamessujen yhteydessä torstaina 19.1. kello 14. Paikkana Messukeskuksen Siipi, auditorio 201, pääsisäänkäynnin aulasta portaat ylös 2. kerrokseen.
Eesti On My Mind -tilaisuudessa kerrotaan mitä elämyksiä, tapahtumia ja kohteita Virosta kannattaa tänä vuonna laittaa kalenteriin. Mukana tilaisuudessa Visit Estonian lisäksi Viking Line, Eckerö Line ja Tallink Silja lähialuematkailuun liittyvine näkemyksineen ja uutisineen, sekä myös Viron yllättämiksi sattuneet Nelli Orell, Akseli Herlevi ja Kim Mikkola.
Matkamessujen media-akkreditoituminen osoitteessa https://messukeskus.com/akkreditointi
Ilmoittautumiset tilaisuuteen tämän linkin kautta.
Hanketta tukee Euroopan aluekehitysrahasto.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Samuel Sorainen, Wolfcom Oy / Visit Estonia, +358 400 579 653
samuel.sorainen@wolfcom.fi
Kuvat


Linkit
Tietoja julkaisijasta
Wolfcom PR Boutique, Helsinki, Finland
Tehtaankatu 40 B 21, 00150 Helsinki
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Wolfcom
Suomen paras hampurilaisravintola -äänestys1.6.2023 11:11:36 EEST | Tiedote
Hampurilaisiin erikoistunut Burger Lovers Finland -yhteisö ja Foodora etsivät taas yleisöäänestyksellä Suomen parasta hampurilaisravintolaa. Viime vuonna ääniä annettiin yli 30 000 ja voittajaksi osoittautui JJ’S BBQ Salosta. Yhteisö on laatinut äänestyksen pohjaksi yli sadan laadukkaita hampurilaisia tarjoavan ravintolan listauksen. Äänestysaikaa on sunnuntaihin 11.6. ja Suomen paras hampurilaisravintola julkistetaan Helsingin Rautatietorilla järjestettävän Burger Lovers -festivaalin avajaispäivänä 14.6.
Viroon lisää Michelin-tähtiä, myös ensimmäinen kahden tähden ravintola25.5.2023 12:15:44 EEST | Tiedote
Maailman arvostetuin ja kansainvälisesti tunnetuin ravintola-alan tunnustusjärjestelmä The Michelin Guide julkisti Viron Michelin-oppaan toisen painoksen. Maa sai nyt ensimmäisen kahden tähden ravintolan, joka on 180° by Matthias Diether. Lisäystä listalle toi myös kuudes Bib Gourmand-ravintola Tuljak, sekä uusi Michelin Green Star -ravintola Soo. Viron Michelin-suosituslistalla on nyt yhteensä 34 ravintolaa.
Vesa-Matti Loiri ravintola Eliten taiteilijapöytään ja klassikkolistalle24.5.2023 14:24:52 EEST | Tiedote
Kulttuuri- ja taiteilijaravintola Elite ikuisti Vesa-Matti Loirin legendaariseen taiteilijoiden kantapöytään ja klassikkoruokalistalle. Loirin nimikkoannos on hänen suosikkiruokiinsa kuulunut klassinen suomalainen läskisoosi, jota Elitessä on aika-ajoin ollut tarjolla. Vesa-Matti Loiri vieraili Elitessä ensimmäisen kerran näyttelijä Siiri Angerkosken kutsumana 60-luvun lopulla ja on siitä lähtien kuulunut ravintolan kanta-asiakkaisiin. Vesa-Matti Loiri on Tauno Palon ja Matti Pellonpään rinnalla kolmas suomalainen taiteilija, joka on tullut nimikyltillä ikuistetuksi Eliten legendaariseen taiteilijapöytään.
Tapio Lehtisen pelastaja kastoi kisaveneen Helsingissä - Galiana WithSecure matkalle maailman ympäri24.5.2023 12:50:29 EEST | Tiedote
Tapio Lehtinen Sailing on solminut pääyhteistyökumppanisopimuksen suomalaisen kyberturvallisuusyhtiö WithSecuren kanssa. Yhteistyön myötä Lehtinen tiimeineen starttaa legendaarisen Whitbread Round the World -kisan 50-vuotisjuhlakilpailuun Ocean Globe Raceen nyt uudelleennimetyllä Swan 55 -joolilla Galiana WithSecure. Kilpailun kauneimman veneen ja venekunnan kummina toimii suomalaispurjehtijan Intian valtamerestä marraskuussa pelastanut ja GGR-voitollaan kilpapurjehduksen historiaan purjehtinut Kirsten Neuschäfer.
Akseli Herlevi toi himoitun gourmet-kebabin Jyväskylään, Seinäjoelle ja Ouluun24.5.2023 09:55:38 EEST | Uutinen
Hampurilaisguru Akseli Herlevi perusti Naughty BRGR:in rinnalle viime syksynä DIF Döner -ravintolan yhdessä Lähi-Idän makuihin erikoistuneen keittiömestari Iman Gharaghozlun kanssa. Ravintolakriitikoilta kiitosta kerännyt, Suomen tuoreimman kebabin luvannut DIF Döner uudisti kebabkansan näkemyksiä siitä, miltä aidon döner kebabin tulee maistua. Nyt Herlevi tuo laadukkaat kebabit myös Jyväskylään, Seinäjoelle ja Ouluun yhdessä Naughty BRGR -ravintoloiden kanssa. Myös Helsinkiin avautuu uusi DIF Döner -ravintola.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme