Viron neuvostoajan muisto on murroksessa
FM Wiivi-Maria Jouttijärvi tutki väitöstutkimuksessaan kolmen virolaisen sukupolven näkemyksiä ja muistoja neuvostoajasta ja selvitti missä valossa neuvostoaikaa nykyään muistellaan.

Jouttijärven tutkimus osoittaa, että neuvostoajan muistelu on murroksessa, jossa tasapainotellaan unohtamisen ja muistamisen välillä. Mitä tapahtuu, kun neuvostoajan muisto muuttuu sukupolvi sukupolvelta yhä kaukaisemmaksi?
Oma historia on tärkeää tuntea
Jouttijärvi haastatteli tutkimuksessaan virolaisia perheitä kolmessa sukupolvessa heidän muistoistaan ja mielikuvistaan Viron neuvostoaikaa koskien.
Kävi ilmi, että neuvostoaika ja varsinkin 1940-luvun kyyditykset koetaan sukupolvi sukupolvelta yhä kaukaisemmiksi. Neuvostomenneisyyden sijaan huomio suunnataan tulevaisuuteen.
Kaikki kolme sukupolvea olivat kuitenkin yksimielisiä siitä, että neuvostoaika on osa Viron historiaa ja sitä ei tule unohtaa. Oman kansan historian tunteminen nähdään itseisarvona, mutta lisäksi neuvostoaika nähtiin muistutuksena siitä, että vapaus voidaan menettää.
Neuvostoajan lapsilla myönteisimmät mielikuvat neuvostoajasta
Tutkimuksessa ilmeni, että neuvostoaikana syntyneen sukupolven muistot ja mielikuvat neuvostoajasta ovat myönteisemmät kuin heidän vanhemmillaan ja lapsillaan.
Tämän pääasiassa 1960- ja 1970-luvuilla syntyneen sukupolven edustajat eivät olleet itse kokeneet toista maailmansotaa, Viron itsenäisyyden menetystä eivätkä kyydityksiä Siperiaan, kuten vanhempansa. Sen sijaan he muistelevat onnellisia lapsuus- ja nuoruusmuistojaan. Uudelleenitsenäistyneessä Virossa syntynyt sukupolvi puolestaan on omaksunut vahvasti isovanhempiensa näkemyksen ja näkee neuvostoajan kielteisessä valossa.
Neuvostoaikaan kohdistuva nostalgia on nähty Virossa epäisänmaallisena ja jopa Viron itsenäisyyttä ja demokratiaa vähättelevänä tai uhkaavana. Haastattelututkimuksessa kävi ilmi, että nostalginen muistelu ei kohdistunut neuvostojärjestelmään vaan oman elämän onnellisiin tapahtumiin ja muistoihin, jotka olivat sattuneet tapahtumaan neuvoaikana. Tutkimuksessa havaittiin, että yksityisessä muistelussa ihmiset eivät muistele niinkään Neuvostoliittoa, vaan omaa elämäänsä.
FM Wiivi-Maria Jouttijärven yleisen historian väitöskirjan ”Muistojen ja kansallisen historiakulttuurin rajapinnoilla: Viron neuvostoaika kolmen sukupolven kertomana” tarkastustilaisuus pidetään 10.12.2021 klo 12 Jyväskylän yliopiston vanhassa juhlasalissa (S212). Vastaväittäjänä toimii apulaisprofessori Tiiu Jaago (Tarton yliopisto) ja kustoksena yliopistotutkija Simo Mikkonen (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on suomi.
Tilaisuutta voi seurata myös etänä: https://r.jyu.fi/dissertation-jouttijarvi-101221
Kustoksen puhelinnumero, johon etäyleisö voi tilaisuuden lopussa esittää mahdolliset kysymyksensä, on +358408093949
Julkaisu on luettavissa: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-8940-8
Lisätietoja:
Wiivi-Maria Jouttijärvi, wiivi-maria.b.jouttijarvi@student.jyu.fi, puh. 040 547 6115
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anitta KananenViestinnän asiantuntija
Puh:+358 40 8461395anitta.kananen@jyu.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Väitös 12.8.2022: Kotitehtävien pariin patistaminen yhteydessä varhaisnuoren motivaatio-ongelmiin ja heikompaan koulumenestykseen (Tunkkari)10.8.2022 09:27:20 EEST | Tiedote
Osallistuminen varhaisnuorten kotitehtävien tekemiseen ei ole aina hyödyllistä, selviää Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksella tehdystä väitöskirjasta.
Jyväskylän yliopiston ensimmäinen täydennyshaku kiinnosti9.8.2022 11:56:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistossa järjestettiin ensimmäistä kertaa uusimuotoinen täydennyshaku, jossa oli haettavana 89 täyttämättä jäänyttä opiskelupaikkaa syksyllä alkaviin koulutuksiin. Hakemuksia paikkoihin tuli 145.
Saunominen tehostaa liikunnan terveyshyötyjä8.8.2022 08:00:00 EEST | Tiedote
Liikunnan ja saunomisen yhdistäminen kannattaa. Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa tehdyn tutkimuksen mukaan liikunta ja saunominen vähentävät valtimotautien riskiä parantamalla kestävyyskuntoa ja laskemalla verenpainetta ja kolesterolitasoja. Vaikutukset näihin valtimosairauksien riskitekijöihin olivat suurempia kuin liikunnalla yksinään.
Väitös: Hyvässä lääkärijohtamisessa yhdistyvät hyvät johtamistaidot ja lääketieteellinen asiantuntemus8.8.2022 07:50:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa valmistunut väitöskirja tarkastelee johtamisen erityispiirteitä lääkäriprofessiossa. Johtamistyön arvostus on kasvanut lääkäreiden keskuudessa, ja johtamisesta on tullut lääkäreillekin aiempaa hyväksyttävämpi urasuunta.
Taide-elämän toimijat murtautuvat Facebookissa instituutioiden välittämän taiteen rinnalle4.8.2022 08:00:00 EEST | Tiedote
Facebookin julkisuudessa taidemaailman instituutiot eivät määritä, mikä taiteessa nousee esiin. FL Ilkka Salomäenpää muodostaa väitöskirjassaan taidemaailman rinnalle taide-elämän käsitteen. Uudet asiat syntyvät instituutioiden ulkopuolella, ja sosiaalisen median välityksellä ne ovat myös kaikkien löydettävissä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme