Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Virtuaalinen esittelytilaisuus Raahen alueen vesien säännöstelykäytäntöjen kehittämisestä 14.4.

Jaa

Raahen alueelle on aikanaan rakentunut monimutkainen vesistöjärjestelmä terästehtaan vedensaannin varmistamiseksi. Laaditussa selvityksessä vesistöjärjestelmän käyttöön haetaan sellaisia ratkaisuja, että tehtaan vedenkäytön lisäksi huomioitaisiin nykyistä paremmin myös vesistöjen tila, tulvasuojelu ja virkistyskäyttö. Kehittämisehdotuksia esitellään kaikille avoimessa virtuaalisessa tilaisuudessa keskiviikkona 14.4. klo 17-18.30.

SSAB Europe Oy, Raahen tehdas.
SSAB Europe Oy, Raahen tehdas.

Selvitys on tehty vuosina 2019 - 2021 säännöstelylupien haltijoiden eli Pohjois-Pohjanmaan elinkeino, -liikenne ja ympäristökeskuksen, Raahen kaupungin ja SSAB Europe Oy:n toimesta. Selvityksen päätekijöinä ovat toimineet Ramboll Finland Oyj ja Suomen ympäristökeskus.

Kehittämisselvityksessä on pyritty löytämään säännöstelykäytännöt, jotka turvaavat tehtaan veden tarpeen ja ottavat huomioon muuttuvat ilmasto-olosuhteet, vesienhoidon tavoitteet ja kaikkien vesien käyttömuodot kohdellen samalla mahdollisimman tasapuolisesti kaikkia alueen jokia ja järviä.

Tehdasta varten aikanaan tehdyssä vesistöjärjestelyssä kerätään yhteen kolmen pienehkön joen, Pattijoen, Haapajoen ja Piehinkijoen, vesiä. Varastoaltaina toimivat Haapajärven tekojärvi sekä kaksi padottua merenlahtea, Siniluodonlahti ja Kuljunlahti. Vesistöjen rannoilla on sekä vakituista asutusta että vapaa-ajan asuntoja.

Lokakuussa 2020 järjestettiin kysely alueen asukkaille ja virkistyskäyttäjille. Kyselyyn saatiin vastauksia erittäin hyvin (178 kappaletta) ja sen tulokset huomioitiin säännöstelyn kehittämisessä.Lokakuussa 2020 järjestettiin myös ympäristövirtaamatyöpaja, jonka avulla säännöstelyvaihtoehtoja muodostettiin. Lisäksi on selvitetty vesistöjen hydrologiaa ja ekologista tilaa. Suomen ympäristökeskus on mallintanut mahdolliset säännöstelyvaihtoehdot ja arvioinut niiden vaikutuksia ja Ramboll Finland Oy on laatinut kehittämisselvityksen koontiraportin.  

Tarkasteltuja kehittämisvaihtoja on kolme: tulvasuojelupainotteinen, virkistyskäyttöpainotteinen ja vesistöjen tilaa painottava vaihtoehto. Niiden perusteella on tehty kompromissiehdotus. Tilaisuudessa esitellään näitä kehittämisvaihtoehtoja ja muita hankkeen aikana syntyneitä suosituksia vesistöjen käytön ja tilan parantamiseksi. Kehittämistoimenpiteitä on tarkoitus viedä eteenpäin eri osapuolten yhteistyönä.

Kaikki asiasta kiinnostuneet ovat tervetulleita seuraamaan tilaisuutta. Tilaisuudessa voi esittää kysymyksiä viestipalvelun kautta.

Kehittämisselvitys löytyy alla mainituilta internet-sivuilta ja sitä voi kommentoida näillä sivuilla 31.7.2021 saakka. Syksyllä järjestetään korona-tilanteen salliessa keskustelutilaisuus, jossa mm. käydään läpi tämän palautekierroksen yhteydessä saatavaa palautetta.

Kehittämisselvitys, asukaskyselyn tulokset ja liittymislinkki tilaisuuteen löytyvät alla olevista  internet-osoitteista.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vesistöyksikön päällikkö Tero Väisänen, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus. etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi, p. 0295 038 434

Ympäristöpäällikkö Antti Petänen, SSAB Europe Oy, etunimi.sukunimi@ssab.com, p. 050 314 3758

Tekninen johtaja Jarkko Vimpari, Raahen kaupunki, etunimi.sukunimi@raahe.fi, p. 044 439 3543

Kuvat

SSAB Europe Oy, Raahen tehdas.
SSAB Europe Oy, Raahen tehdas.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu

0295 038 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-pohjanmaa

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Liikennejärjestelyt muuttuvat Kuusamon keskustassa (Mt 18 857)15.6.2021 10:54:17 EEST | Tiedote

Kuusamon keskustan liikennejärjestelyjen rakennustyöt etenevät Kitkantiellä ja Ouluntaipaleella aikataulun mukaisesti. Työvaihesuunnittelussa on pyritty mahdollisuuksien mukaan huomioimaan se, että olemassa olevat väylät saadaan säilytettyä liikenteellä. Rakennustöitä on tehty kaista kerrallaan niissä kohdissa, joissa se on työteknisesti mahdollista, eikä ole tarvetta kaivaa syviä kaivantoja ajoradan vieressä. Kitkantien kohdalla suljettuna oleva Vienantien ja Rantatien välinen alue avataan takaisin liikenteelle tämän hetkisen arvion mukaan heinäkuun alussa. Seuraavaksi on vuorossa Kitkantien ja Kaarlo-Hännisentien risteysalueella olevien liikennevalojen purkaminen, joka tehdään 16. - 17.6.2021 välisenä aikana. Tämän jälkeen risteysalueelle pystytetään väliaikainen kiertoliittymä ohjaamaan liikennettä. Järjestelyt on kuvattu liitteenä olevissa kartoissa. Kiertoliittymä on käytössä uuden kiertoliittymän valmistumiseen saakka. Alueella joudutaan liikkumaan työkoneilla muun liikenteen sea

Kevyen liikenteen väylän rakentaminen Sievintielle Ylivieskassa käynnistyy14.6.2021 13:23:45 EEST | Tiedote

Kantatien 63 varrelle välille Kummuntie-Koivukalliontie rakennetaan uusi kevyen liikenteen väylä. Lisäksi kantatien tievalaistusta parannetaan kiertoliittymästä noin kolme kilometriä Sievin suuntaan. Kevyen liikenteen väylä muodostaa jalankulku- ja pyöräily-yhteyden Kaivukallion kaupunginosan ja Kummuntien väliselle osuudelle. Uusi väylä parantaa kevyen liikenteen liikenneturvallisuutta. Työt alkavat viikolla 24 ja niiden on määrä valmistua vuoden 2021 elokuun loppuun mennessä. Hankkeen pääurakoitsijanana toimii Peab Industri Oy. Ajantasaiset tiedot tietöistä: Tienkäyttäjän linja p. 0200 2100 Liikennetilanne

Yleisötilaisuus valtatien 4 pitkän aikavälin kehittämistoimenpiteistä välillä Haurukylä - Haaransilta10.6.2021 08:14:21 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus laatii esiselvitystä valtatien 4 pitkän aikavälin kehittämistoimenpiteistä Haurukylän ja Haaransillan välille. Limingan kunnan alueelle sijoittuvalla noin 10 km pituisella osuudella selvitetään, onko valtatielle asetettu tavoitetila mahdollista saavuttaa kehittämällä tietä nykyisellä paikalla vai edellyttääkö valtatien palvelutasotavoitteiden saavuttaminen uuden valtatielinjauksen toteuttamista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme