Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Virtuaalinen esittelytilaisuus Raahen alueen vesien säännöstelykäytäntöjen kehittämisestä 14.4.

Jaa

Raahen alueelle on aikanaan rakentunut monimutkainen vesistöjärjestelmä terästehtaan vedensaannin varmistamiseksi. Laaditussa selvityksessä vesistöjärjestelmän käyttöön haetaan sellaisia ratkaisuja, että tehtaan vedenkäytön lisäksi huomioitaisiin nykyistä paremmin myös vesistöjen tila, tulvasuojelu ja virkistyskäyttö. Kehittämisehdotuksia esitellään kaikille avoimessa virtuaalisessa tilaisuudessa keskiviikkona 14.4. klo 17-18.30.

SSAB Europe Oy, Raahen tehdas.
SSAB Europe Oy, Raahen tehdas.

Selvitys on tehty vuosina 2019 - 2021 säännöstelylupien haltijoiden eli Pohjois-Pohjanmaan elinkeino, -liikenne ja ympäristökeskuksen, Raahen kaupungin ja SSAB Europe Oy:n toimesta. Selvityksen päätekijöinä ovat toimineet Ramboll Finland Oyj ja Suomen ympäristökeskus.

Kehittämisselvityksessä on pyritty löytämään säännöstelykäytännöt, jotka turvaavat tehtaan veden tarpeen ja ottavat huomioon muuttuvat ilmasto-olosuhteet, vesienhoidon tavoitteet ja kaikkien vesien käyttömuodot kohdellen samalla mahdollisimman tasapuolisesti kaikkia alueen jokia ja järviä.

Tehdasta varten aikanaan tehdyssä vesistöjärjestelyssä kerätään yhteen kolmen pienehkön joen, Pattijoen, Haapajoen ja Piehinkijoen, vesiä. Varastoaltaina toimivat Haapajärven tekojärvi sekä kaksi padottua merenlahtea, Siniluodonlahti ja Kuljunlahti. Vesistöjen rannoilla on sekä vakituista asutusta että vapaa-ajan asuntoja.

Lokakuussa 2020 järjestettiin kysely alueen asukkaille ja virkistyskäyttäjille. Kyselyyn saatiin vastauksia erittäin hyvin (178 kappaletta) ja sen tulokset huomioitiin säännöstelyn kehittämisessä.Lokakuussa 2020 järjestettiin myös ympäristövirtaamatyöpaja, jonka avulla säännöstelyvaihtoehtoja muodostettiin. Lisäksi on selvitetty vesistöjen hydrologiaa ja ekologista tilaa. Suomen ympäristökeskus on mallintanut mahdolliset säännöstelyvaihtoehdot ja arvioinut niiden vaikutuksia ja Ramboll Finland Oy on laatinut kehittämisselvityksen koontiraportin.  

Tarkasteltuja kehittämisvaihtoja on kolme: tulvasuojelupainotteinen, virkistyskäyttöpainotteinen ja vesistöjen tilaa painottava vaihtoehto. Niiden perusteella on tehty kompromissiehdotus. Tilaisuudessa esitellään näitä kehittämisvaihtoehtoja ja muita hankkeen aikana syntyneitä suosituksia vesistöjen käytön ja tilan parantamiseksi. Kehittämistoimenpiteitä on tarkoitus viedä eteenpäin eri osapuolten yhteistyönä.

Kaikki asiasta kiinnostuneet ovat tervetulleita seuraamaan tilaisuutta. Tilaisuudessa voi esittää kysymyksiä viestipalvelun kautta.

Kehittämisselvitys löytyy alla mainituilta internet-sivuilta ja sitä voi kommentoida näillä sivuilla 31.7.2021 saakka. Syksyllä järjestetään korona-tilanteen salliessa keskustelutilaisuus, jossa mm. käydään läpi tämän palautekierroksen yhteydessä saatavaa palautetta.

Kehittämisselvitys, asukaskyselyn tulokset ja liittymislinkki tilaisuuteen löytyvät alla olevista  internet-osoitteista.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vesistöyksikön päällikkö Tero Väisänen, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus. etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi, p. 0295 038 434

Ympäristöpäällikkö Antti Petänen, SSAB Europe Oy, etunimi.sukunimi@ssab.com, p. 050 314 3758

Tekninen johtaja Jarkko Vimpari, Raahen kaupunki, etunimi.sukunimi@raahe.fi, p. 044 439 3543

Kuvat

SSAB Europe Oy, Raahen tehdas.
SSAB Europe Oy, Raahen tehdas.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu

0295 038 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-pohjanmaa

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Valtatien 20 tie- ja liittymäjärjestelyt Pudasjärvellä jatkuvat18.5.2021 14:50:24 EEST | Tiedote

Valtatien 20 sekä maanteiden 18775 ja 18777 tie- ja liittymäjärjestelyt Pudasjärvellä Kurenalan kohdalla jatkuvat talvitauon jälkeen viikolla 20. Kesän aikana tehdään siltojen pinnoitustöitä, maanrakennustöitä, kiveystöitä ja viimeistelytyöt. Tietöiden aikaisen kiertotien purkaminen alkaa elokuun lopussa ja liikenne siirtyy takaisin valtatielle 20. Hankkeessa on mm. rakennettu uusia kiertoliittymiä ja uusi taajaman keskustan sisääntulotie. Hankkeen tavoitteena on kevyen liikenteen olosuhteiden ja turvallisuuden parantaminen. Kiertoliittymällä parannetaan taajaman uuden sisääntulotien liittymän liikenneturvallisuutta liikenteen kasvusta huolimatta.

Kuusamossa sorateillä poikkeuksellisen paha kelirikko17.5.2021 14:56:44 EEST | Tiedote

Sorateillä on tällä hetkellä poikkeuksellisen paha kelirikko Kuusamossa. Tierunkojen sulaminen on paikoin vienyt kantavuuden tieltä ja henkilöautoillakin on vaikea liikkua. Tiet on pyritty pitämään läpikuljettavassa kunnossa ajamalla mursketta. Alkuviikolle (ti-ke) on ennustettu runsaita vesisateita, mikä todennäköisesti heikentää teiden liikennöitävyyttä entisestään. Kevään kelirikkokausi on ollut alueella pitkä ja hankala. Mursketta on ajettu runsaasti tavanomaista enemmän ja tarvetta on vielä jatkossakin. Sorateiden lanauksia on ehditty jonkin verran tehdä ja työtä jatketaan, kun tiet kuivuvat tarpeeksi.

Raahen Haapajärven tekoaltaan patorakenteiden peruskorjaus vaikuttaa järven säännöstelyyn kesän 2021 aikana17.5.2021 09:17:11 EEST | Tiedote

Haapajärven tekojärven suunnittelu ja rakentaminen käynnistyi vuonna 1965. Tekojärveen varastoidaan lähivaluma-alueen ja Pattijoen vettä, jotta SSAB:n Raahen tehdasalueella on vettä saatavilla. Tekojärvi on otettu käyttöön vuonna 1970. Haapajärven säännöstelyllä on ELY-Keskuksen hallinnassa oleva vesioikeudellinen lupa. Käytännön säännöstelyä toteuttaa SSAB yhteistyössä ELY-keskuksen kanssa.

Päällystys- ja tiemerkintätyöt Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun tiestöllä 202117.5.2021 08:48:38 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueen tiestöllä päällystys- ja tiemerkintätyöt käynnistyvät toukokuun aikana. Työt suoritetaan toukokuun ja lokakuun välisenä aikana. Maanteitä päällystetään noin 300 kilometriä ja kevyen liikenteen väyliä noin 10 kilometriä. Päällystettyjen teiden korjaus sisältää päällysteiden uusimista, tienrakenteen parantamista, kuivatuksen parantamista sekä erilaisia paikkauksia.

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus antoi perustellun päätelmänsä Iin Ollinkorven tuulivoimahankkeen YVA-arviointiselostuksesta11.5.2021 13:03:42 EEST | Tiedote

Yhteysviranomainen toteaa hankealueen poikkeuksellisen laajuuden ja vaihtoehtojen alueellisen varsin suuren vaihtelun tuovan epävarmuutta vaihtoehtojen väliseen vaikutusten arviointiin. Hanke poikkeaa useista muista tuulivoimahankkeista myös siinä, että voimaloiden väliset etäisyydet ovat tavanomaista suuremmat ja hankealueen keskellä on suuria alueita, joilla ei sijaitse voimaloita. Arvioinnissa ei ole tuotu esille sellaista vaihtoehtoa, että suunniteltuja voimaloita olisi ryhmitelty tiiviimmäksi kokonaisuudeksi, mikä on varteenotettava epävarmuustekijä hankkeen erilaisia ympäristövaikutuksia arvioitaessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme