Vaasan kaupunki - Vasa stad

Vitkindade gäss fördrivs på ett kontrollerat sätt från parkerna vid Metviken och på Sandö

Dela

Vitkindade gäss, som rör sig i stora flockar, är ett förtretligt problem i parkerna på grund av mängden spillning de lämnar efter sig. Det är emellertid förbjudet att fördriva gässen från deras viktiga livsmiljö. I Vasa är parkerna vid Metviken och på Sandö inte viktiga platser med tanke på de vitkindade gässens livscykel. Endast på sådana områden som fastställts som ej-viktiga är det tillåtet att kontrollerat och lugnt köra bort fåglarna. Nu sköter Vasa stad uppgiften med hjälp av hunden Lissu.

Jarmo Latvala, serviceansvarig och hunden Lissu i parken vid Metviken. Bild: Rauli Lehto
Jarmo Latvala, serviceansvarig och hunden Lissu i parken vid Metviken. Bild: Rauli Lehto

Efter mitten av april började flockar av vitkindade gäss dyka upp i parkerna och på stränderna i Vasa. På Vasa stad hade det tidigare retts ut om det vore möjligt att med undantagslov driva bort gässen från parkerna vid Metviken och på Sandö.

- Enligt det svar vi fick från NTM-centralen var dessa områden inte viktiga med tanke på de vitkindade gässens livscykel, och därför behövs inget undantagslov för att driva bort dem. Enligt anvisningen är det tillåtet med bortdrivning kontrollerat och lugnt så att, när hund används, den inte får jaga fåglarna, säger Jarmo Latvala, som är serviceansvarig för småbåtshamnarna, och använder schäfern Lissu i arbetsuppgiften.

Gässansvariga Lissu agerar lugnt

- Jag promenerar lugnt med Lissu mot en flock av vitkindade gäss och flocken flyger någon annanstans.När det här sker regelbundet, borde gässen lära sig att undvika området i fråga, säger Latvala.Latvala ansvarar bland annat för bryggområdena, vilket gör att en promenad med hund genom två parker passar in i arbetsdagen, då övriga brådskande angelägenheter tillåter det.

Lissu, med det officiella namnet Tuntemattoman Nieglajoki, är en ettårig schäfer.Latvala är en erfaren hundförare, vilket gör att Lissu utför bortdrivningen av gässen kontrollerat och lugnt.

- Lissu är kopplad och den skäller inte på gässen.Hundens regelbundna besök gör emellertid att gässen känner sig så pass obekväma att de letar upp en trevligare plats att vara på. Lissu igen njuter då den får göra ett viktigt arbete som den får lön för i form av mat och en extra lekstund med mig, säger Latvala och ler.

Kontakter

Jarmo Latvala, serviceansvarig
tfn 040 761 5572
jarmo.latvala@vaasa.fi

Bilder

Jarmo Latvala, serviceansvarig och hunden Lissu i parken vid Metviken. Bild: Rauli Lehto
Jarmo Latvala, serviceansvarig och hunden Lissu i parken vid Metviken. Bild: Rauli Lehto
Ladda ned bild

Länkar

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum