Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Void − A Psychodrama -nykytanssiteos luo ilmaisua äärimmäiselle kokemukselle

Jaa

Kulttuurikeskus Caisassa saa ensi-iltansa 7.8. Jenni-Elina von Baghin nykytanssiteos Void − A Psychodrama. Kolme virtuoottista esiintyjää Jyrki Karttunen, Outi Markkula ja Johannes Purovaara muodostavat näyttämöllisten elementtien kanssa yhteen kietoutuneen verkoston, joka antautuu määrittämättömän kokemukselle.

Void − A Psychodrama -nykytanssiteoksessa esiintyvät Johannes Purovaara, Jyrki Karttunen ja Outi Markkula. Kuva: Katri Naukkarinen.
Void − A Psychodrama -nykytanssiteoksessa esiintyvät Johannes Purovaara, Jyrki Karttunen ja Outi Markkula. Kuva: Katri Naukkarinen.

”Prosessissa olemme tutkineet kytkeytyvää ja uudelleen muotoutuvaa ruumista, sekä sen rajoja ylittävää potentiaalia. Olemme olleet kiinnostuneita erityisesti esiintyvän ruumiin erityislaatuisuudesta”, kertoo teoksen koreografi Jenni-Elina von Bagh.

Void − A Psychodrama on kolmen esiintyjän ja erinäisten näyttämöllisten komponenttien yhteenkietoutunut verkosto ja koreografia. Näyttämölliset elementit leikittelevät sillä, mikä on totta ja mikä lumetta. Teos tavoittelee määrittämätöntä resonanssia, joka ei perustu estetiikkaan, tyyliin, trendeihin tai yhteiskunnallisiin vaatimuksiin. Entä jos taiteen syvä merkitys on sen ylijäämäisyydessä? Mikä vapauttaisi meidät, saisi meidät nauramaan mahdottomalle?

Void − A Psychodrama porautuu määrätietoisesti juuri käsillä olevaan murrokseen ja hämmennykseen sekä esiintyjän ruumiiseen. Se sekoittaa ihmisen ja materian, draaman ja näyttämön käsitteitä. Esitys on kolmen esiintyjän yhteinen yritys löytää ilmaisua ja väylää äärimmäiselle sisäiselle ja ihmisen ruumiin ylittävälle kokemukselle.

Teos inspiroituu nykyfilosofisesta ja posthumanistisesta ajattelusta suhteessa kategoriattomuuteen, välisyyteen ja tulemisen tapahtumaan. Erityisenä lähtökohtana teoksella on käsite ”void” tyhjiö (Elisabeth Grosz, 2017). Materiaalinen ja ideaalinen, ruumis ja ruumiittomuus päällekkäistyvät.

Näyttämöllisessä kielessä filosofia toimii teoksen innoittajana, joka vapauttaa näyttämöllistä tapahtumaa myös kohti leikkiä ja huumoria.

”Syöksymme aikaan, joka ei enää ole hallittavissa vaan tapahtumallinen; maailmaan, joka on juuri menettänyt ihmisen tekniikan ja taktiikan.”

Työryhmä:

Koreografia, konsepti: Jenni-Elina von Bagh
Esiintyjät: Jyrki Karttunen, Outi Markkula ja Johannes Purovaara
Visualisti/lavastus: Virpi Nieminen
Pukusuunnittelu: Ingvill Fossheim
Valosuunnittelu: Luca Sirviö
Äänisuunnittelu: Tari Doris
Dramaturgi: Otto Sandqvist
Tuotannollinen apu: Sofia Suomalainen

Yhteistyötahot: Ehkä-tuotanto; Kutomo, Open-ended ry   

Kesto: 60 min 

Kieli: ei kielisidonnainen, esityksessä käytetään jonkun verran englannin kieltä

Liput: 15 / 10 € 

Esitykset:

la 7.8. klo 19 ensi-ilta
ma 9.8. klo 19 
ti 10.8. klo 19 
ke 11.8. klo 19  

Caisa, Kaikukatu 4 B, Helsinki
www.caisa.fi

Hyvä toimittaja, tervetuloa ensi-iltaan tai johonkin toiseen esitykseen! Saat pressiliput Caisasta kulttuurituottaja Johanna Rissaselta, johanna.rissanen@hel.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Teoksen koreografi
Jenni-Elina von Bagh
+358 445389717, jenni.elina@gmail.com

Kulttuurituottaja
Johanna Rissanen
johanna.rissanen@hel.fi
Helsingin kaupunki, kulttuuri- ja vapaa-aika
Kulttuurikeskus Caisa

Viestintäsuunnittelija
Terhi Honkio
040 169 9706, terhi.honkio@hel.fi
Helsingin kaupunki, kulttuuri- ja vapaa-aika
viestintä- ja markkinointipalvelut

Kuvat

Void − A Psychodrama -nykytanssiteoksessa esiintyvät Johannes Purovaara, Jyrki Karttunen ja Outi Markkula. Kuva: Katri Naukkarinen.
Void − A Psychodrama -nykytanssiteoksessa esiintyvät Johannes Purovaara, Jyrki Karttunen ja Outi Markkula. Kuva: Katri Naukkarinen.
Lataa
Void − A Psychodrama -nykytanssiteoksen ensi-ilta on 7.8. kulttuurikeskus Caisassa. Kuva: Katri Naukkarinen.
Void − A Psychodrama -nykytanssiteoksen ensi-ilta on 7.8. kulttuurikeskus Caisassa. Kuva: Katri Naukkarinen.
Lataa
Kuva: Katri Naukkarinen.
Kuva: Katri Naukkarinen.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Caisa on 1996 perustettu kulttuurikeskus, joka edistää taiteen ja kulttuurin keinoin Helsingin kehittymistä monimuotoiseksi kaupungiksi. Caisassa järjestetään esityksiä, tapahtumia ja näyttelyitä sekä annetaan taideopetusta. Tiloja on mahdollista myös vuokrata. Kulttuurikeskus Caisa on avoin kaikille!

Caisa kotisivut
Caisa FaceBook
Caisa Twitter
Caisa Instagram

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

En digital samling för barn och unga lanserades på sommaren – förlagen vill gärna vara med på lästalkot23.9.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

Den nationella digitala samlingen för barn och unga som lanserades på sommaren har aktiverat förläggarna: samlingen lanserades med cirka hundra e- och ljudböcker, men den har potential att öka till t.o.m. flera tusen böcker tack vare nya avtal med förlagen. Via den digitala samlingen för barn och unga är nu digitalt material för första gången tillgängligt för familjer och skolor i hela Finland och man kan ännu lättare än tidigare hitta och använda det elektroniska materialet.

Lasten ja nuorten digikokoelma avattiin kesällä – kustantajat lähteneet innolla mukaan lukutalkoisiin23.9.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

Heinäkuussa avattu lasten ja nuorten valtakunnallinen digikokoelma on saanut kustantajat liikkeelle: kokoelma käynnistyi miltei sadan e- ja äänikirjan laajuisena, mutta sitä on edellytykset kasvattaa jopa useaan tuhanteen kustantajien uusien sopimusten ansiosta. Lasten ja nuorten kokoelma tuo digiaineiston nyt ensimmäistä kertaa kaikkien perheiden ja koulujen ulottuville koko Suomessa ja mahdollistaa sähköisten aineistojen aikaisempaa helpomman käytön sekä löydettävyyden.

The Night Time Photos of Vuosaari exhibition celebrates 20 years of Vuosaari House22.9.2021 09:00:00 EEST | Press release

Vuosaari House is celebrating 20 years as Vuosaari’s own cultural centre this autumn. The Night Time Photos of Vuosaari celebratory exhibition, which was moved from last spring due to coronavirus restrictions, dives into Vuosaari's night through the eyes of passionate photography enthusiasts from Vuosaari. In addition to the hobbyists’ photographs, the exhibition will showcase photos from the collections of the Finnish Museum of Photography. The Night time Photos of Vuosaari exhibition will be on display in the Vuosaari House gallery from 14 October to 18 December 2021.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme