Jyväskylän yliopisto

Voimaharjoittelulla ja lihasmassan kasvulla yhteys alempaan sydän- ja verisuonitautiriskiprofiiliin

Jaa

Kuntosaliharjoittelulla tavoitellaan usein atleettista vartaloa, mutta harjoittelulla voi olla myös terveydelle hyödyllisiä seurauksia, kuten tuore tutkimus Jyväskylän yliopistosta osoittaa. Säännöllinen voimaharjoittelu kasvatti lihasmassaa ja vähensi koko kehon sekä vatsan alueen rasvamassaa tutkimuksessa mukana olleilla. Lisäksi lihasmassan kasvun havaittiin olevan yhteydessä suotuisampaan sydän- ja verisuonitautien riskitekijäprofiiliin.

Voimaharjoittelulla kyetään saavuttamaan positiivisia vaikutuksia sydän- ja verisuonitautiriskitekijöihin myös nuoressa ja terveessä aikuisväestössä.
Voimaharjoittelulla kyetään saavuttamaan positiivisia vaikutuksia sydän- ja verisuonitautiriskitekijöihin myös nuoressa ja terveessä aikuisväestössä.

Huolimatta voimaharjoittelun tiedetyistä hyödyistä vanhenevassa väestössä, vain vähän tutkimustietoa on ollut saatavilla voimaharjoittelun vaikutuksista sydän- ja verisuoniterveyteen nuoremmassa aikuisväestössä. Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen yhteistutkimuksessa entuudestaan terveet nuoret miehet harjoittelivat kuntosalilla säännöllisesti 16 viikon ajan.

Tutkimuksessa voimaharjoittelulla oli terveydelle suotuisia vaikutuksia erityisesti veren rasva-arvoihin. Lisäksi tutkimuksessa löydettiin positiivinen yhteys lihasmassan kasvun ja veren HDL-profiilin välillä. Henkilöt, joilla havaittiin suurin kasvu lihasmassassa, havaittiin myös suurin nousu HDL-pitoisuuksissa. Eniten voimaharjoittelusta hyötyivät ne, joilla oli heikoin lähtötaso kehonkoostumuksen ja sydän- ja verisuonitautien riskitekijäprofiilin suhteen.

- Tutkimustulokset osoittavat, että voimaharjoittelulla kyetään saavuttamaan positiivisia vaikutuksia sydän- ja verisuonitautiriskitekijöihin jopa nuoressa terveessä aikuisväestössä, kertovat Jyväskylän yliopiston yliopistotutkija Juha Ahtiainen ja aineistosta väitöskirjaa Helsingin yliopistoon tekevä lääketieteen kandidaatti Heikki Sarin.

Havaittu positiivinen yhteys saavutetun lihasmassan ja HDL-profiilin välillä korostaa entuudestaan kehonkoostumuksen roolia ja tärkeyttä arvioitaessa sydän- ja verisuonitautiriskiä.

- Tutkimustiedon valossa jatkossa olisi oleellista kiinnittää enemmän huomiota myös lihasmassan määrään rasvakudoksen lisäksi arvioitaessa sydän- ja verisuonitautiriskitekijäprofiilia, Ahtiainen ja Sarin sanovat.

Tutkimukseen osallistui 68 tervettä nuorta miestä, jotka osallistuivat 16 viikon kestoiseen voimaharjoitteluinterventioon. Tutkittavilta mitattiin kehonkoostumusta, suorituskykyä ja kerättiin laskimoverinäytteitä aineenvaihduntatuotteiden analyysejä varten.Tutkimus toteutettiin yhteistyössä Jyväskylän yliopiston liikuntabiologian tieteenalan sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Genomiikka ja biomarkkerit -yksikön kanssa.

Tutkimuksen tulokset on julkaistu liikunta-alan johtavassa kansainvälisessä Medicine and Science in Sports and Exercise -lehdessä.

Julkaisu: Sarin, Heikki V.,Ahtiainen, Juha P., Hulmi, Juha J., Ihalainen, Johanna K., Walker, Simon, Küüsmaa-Schildt, Maria, Perola, Markus, and Peltonen, Heikki. Resistance Training Induces Antiatherogenic Effects on Metabolomic Pathways. Medicine & Science in Sports & Exercise: April 8, 2019 - Volume Publish Ahead of Print. doi: 10.1249/MSS.0000000000002003.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tohtorikoulutettava Heikki Sarin, 0440 764808, heikki.sarin@thl.fi
Yliopistotutkija Juha Ahtiainen, 040 8053740, juha.ahtiainen@jyu.fi
Tutkijatohtori Heikki Peltonen, 040 8053729, heikki.peltonen@jyu.fi
Tiedottaja Martta Walker, 040 8054717, martta.a.walker@jyu.fi

Kuvat

Voimaharjoittelulla kyetään saavuttamaan positiivisia vaikutuksia sydän- ja verisuonitautiriskitekijöihin myös nuoressa ja terveessä aikuisväestössä.
Voimaharjoittelulla kyetään saavuttamaan positiivisia vaikutuksia sydän- ja verisuonitautiriskitekijöihin myös nuoressa ja terveessä aikuisväestössä.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

OKM on myöntänyt rahoitusta kahdelle liikuntatieteellisen tiedekunnan tutkimushankkeelle23.5.2019 08:00:00 EESTTiedote

Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää tukea valtion talousarviossa linjattujen liikuntatoimen yhteiskunnallisten vaikuttavuuden tavoitteiden mukaisten liikuntatieteellisten tutkimushankkeiden rahoittamiseen. Ministeriö myönsi toukokuussa kahdeksalle hankkeelle yhteensä 763 000 euroa. Kahta rahoitusta saaneista hankkeista johdetaan liikuntatieteellisessä tiedekunnassa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme