Vaasan kaupunki - Vasa stad

Vöyrinkaupungin konepaja-alueen kaavoitus etenee – luonnokset nähtäville kesäkuun aikana

Jaa
Vöyrinkaupungin konepaja-alueen asemakaavaluonnokset asetetaan nähtäville 8.–30.6.2023. Alueelle on suunniteltu kolme eri vaihtoehtoa, joiden suurimmat erot ovat Onkilahden ranta-alueen rakentamisessa ja pysäköinnin järjestämisessä. Kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi kaavaluonnokset kokouksessaan 24.5.
Kuva: Arkkitehtitoimisto Helamaa & Heiskanen Oy
Kuva: Arkkitehtitoimisto Helamaa & Heiskanen Oy

Konepaja-alueesta suunnitellaan tiivistä ja kaupunkimaista ympäristöä, joka vastaa tehokkuudeltaan Vaasan ydinkeskustaa. Kaikissa kaavavaihtoehdoissa alueelle on tulossa myös korkeaa rakentamista.

– Luonnosvaihtoehdoissa 1 ja 3 tavoitellaan kaupunkimaisempaa rantaviivaa, jonka toteutuminen edellyttää vesialueen täyttöä. Tällöin vesialueelle voitaisiin sijoittaa kelluvia rakennelmia, jotka palvelevat puistoalueen käyttöä, kuten esimerkiksi ravintoloita. Vaihtoehdossa 2 rantaan esitetään maltillisempia toimenpiteitä, kaavoitusarkkitehti Kati Vuohijoki kertoo.

Kaavaluonnoksissa alueelle suunnitellaan merkittävä määrä uudisrakentamista, josta valtaosa koostuu asuinkerrostaloista.

– Vaikka alueelle on tulossa paljon rakennusoikeutta asumiselle, sitä ei kehitetä pelkästään asuinalueena. Tavoitteena on luoda monipuolinen kokonaisuus, josta löytyy paitsi yritys- ja start-up -toimintaa, myös harrastusmahdollisuuksia, kulttuuria ja palveluita, Vuohijoki sanoo.

Tulevien uudisrakennusten lisäksi alueella on viisi suojeltua rakennusta. Niiden lisäksi Wärtsilän uusin tehdasrakennus, kokoonpanohalli, esitetään säilytettäväksi.

Alueen nimi muuttuu

Kaavoituksen ja Wärtsilän tavoitteena on myös luoda mahdollisuuksia Vaasan alueen energiaklusterin kehittymiselle esimerkiksi mahdollistamalla opiskelijoiden ja yritysten kohtaaminen ja yhdessä tekeminen alueella.

– Wärtsilä on omalta osaltaan aktiivisesti toiminut sen eteen, että alueelle tulisi uusia työpaikkoja ja muuta Vaasan vetovoimaa kasvattavaa toimintaa. Alueesta kiinnostuneiden kanssa on jo käyty neuvotteluja, Vuohijoki kertoo.

Wärtsilä markkinoi aluetta brändinimellä Verkstadi. Kaavaluonnoksessa alueen maantieteelliseksi paikannimeksi ehdotetaan nimeä Konepajanranta.

Asemakaavaluonnos on nähtävillä 8.–30.6.2023. Sitä koskeva materiaali löytyy nähtävilläoloaikana osoitteesta www.vaasa.fi/ak1125. Luonnokseen voi ottaa kantaa ottamalla yhteyttä kaavoitukseen tai vastaamalla kaavasivulta löytyvään karttakyselyyn. Lisäksi järjestetään yleisötilaisuus Vaasan pääkirjaston Draama-salissa 6.6.2023. Näistä tiedotetaan myöhemmin vielä erikseen.

Tavoitteena on lainvoimainen asemakaava vuoden 2024 aikana.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kaavoitusarkkitehti Kati Vuohijoki, +358 40 508 1003, kati.vuohijoki@vaasa.fi

Kuvat

Kuva: Arkkitehtitoimisto Helamaa & Heiskanen Oy
Kuva: Arkkitehtitoimisto Helamaa & Heiskanen Oy
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa on helppo olla onnellinen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan kaupunki - Vasa stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme