Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Vt8 parantaminen Kokkolan kohdalla, tiesuunnitelman laatiminen loppusuoralla

Jaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on käynnistänyt tiesuunnitelman laatimisen Kokkolan kohdalle alkuvuodesta 2021. Suunnitelma on valmistumassa syksyllä 2022, mutta sitä ennen on vielä mahdollisuus antaa palautetta. Suunnittelua on tehty tiiviissä yhteistyössä Kokkolan kaupungin kanssa.

Suunnitelma on valmistumassa syksyllä 2022, mutta sitä ennen on vielä mahdollisuus antaa palautetta.
Suunnitelma on valmistumassa syksyllä 2022, mutta sitä ennen on vielä mahdollisuus antaa palautetta.

Nykytilanne

Valtatie 8 on Länsi-Suomen rannikkoalueen pääväylä ja osa TEN-T kattavaa verkkoa. Kokkolan kohdalla valtatien 8 kautta maantielle 756 kulkee pääosa Kokkolan sataman tiekuljetuksista. Nykytilanteessa valtatien pitkämatkaisen liikenteen ja satamaan suuntautuvan liikenteen sujuvuus ja matka-aikojen ennustettavuus on heikentynyt. Pääliittymien toimivuusongelmat heijastuvat myös valtatien 8 liikenneturvallisuuteen, joka on keskimääräistä heikompi verrattuna muihin vastaaviin pääteihin. Suunnittelualueella on myös asuinrakennuksia liikennemelualueella.

Tiesuunnitelmalla tarkat suunnitelmat

Tiesuunnitelman laatiminen on valtatien parantamisen toimenpiteiden tarkan sijainnin ja yksityiskohtaisten ratkaisujen suunnittelua. Aiempien suunnitelmien periaateratkaisut ohjaavat suunnittelua, mutta niiden toimivuutta tarkastellaan tarkemmassa mittakaavassa. Lainvoimainen tiesuunnitelma antaa tienpitäjälle oikeuden tiealueen haltuunottoon ja tien tekemiseen.

Tiesuunnitelman laatiminen on käynnistynyt alkuvuodesta 2021 ja suunnitelma valmistuu vuoden 2022 syksyllä.

Tiesuunnitelman sisältö

Tiesuunnitelman suunnittelualue rajautuu valtatiellä 8 lännessä Kirkkolehdon kiertoliittymän etelä- ja länsipuolelle ja pohjoisessa valtatien 28 liittymään. Suunnitteluosuuden pituus valtatiellä 8 on noin 13 kilometriä.

Perusratkaisussa valtatie 8 rakennetaan Kokkolan keskustan kohdalla nelikaistaiseksi kaksiajorataiseksi tieksi ja sen liittymiä parannetaan. Valtatien 13 eritasoliittymän ja valtatien 28 liittymän välillä nykyinen valtatien poikkileikkaus säilyy ennallaan ja parantamistoimenpiteet keskittyvät liittymiin sekä yksityistiejärjestelyihin. Valtatien 28 liittymään toteutetaan eritasoliittymä.

Lisäksi toteutetaan asutuksen kohdalle meluntorjuntaa paikoissa, joissa tehdään toimenpiteitä valtatielle 8. Samanaikaisesti tiesuunnitelman laatimisen kanssa Kokkolan kaupunki on suunnitellut alustavasti meluntorjunnan ratkaisuja Junnilan alueelle sekä valtatielle 8 Perhojoen ja Rimmintien väliselle alueelle.

Pitkän aikavälin suunnitelmana varaudutaan Kokkolan ohikulkutiehen. Tiesuunnitelman toimenpiteillä kehitetään nykyisiä väyliä sekä pitkämatkaisen että taajaman sisäisen liikenteen näkökulmasta nyt kun ohikulkutien rakentaminen ei ole vielä ajankohtaista. Nykyisen valtatien parantamisella turvataan nykyisen valtatien sekä siihen liittyvän maankäytön toimintaedellytykset ohikulkutien toteuttamiseen saakka ja sen jälkeenkin, jolloin nykyinen tie palvelee paikallista liikennettä.

Suunnitelmaa kehitetään yhdessä

Hankkeesta on pidetty yleisötilaisuus 4.11.2021 Kokkolan kaupungintalolla. Saadun palautteen ja tarkentuneen suunnittelun perusteella muokattu suunnitelmaluonnos on tutustuttavissa Louhi-karttapalautejärjestelmässä, jossa palautteen antaminen on mahdollista myös sähköisesti. Helppokäyttöisen karttapalvelun kautta voi vapaasti katsella ja kommentoida suunnitelmaa. Tiesuunnitelmaluonnoksessa on esillä myös meluntorjunnan ratkaisut. Karttapalvelusta voi myös ladata suunnitelmaluonnokset pdf-muodossa.

https://vt8-kokkola-ts.sitowise.com/

Palaute pyydetään antamaan 31.8.2022 mennessä, jotta se voidaan huomioida tiesuunnitelman viimeistelyssä.

Tiesuunnitelman verkkosivut:


Vt 8 parantaminen Kokkolan kohdalla (vayla.fi)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, Projektipäällikkö Hanna Kauppila, puh. 0295 027 723, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Tavoitettavissa 30.6. - 1.7.2022

Sitowise Oy, Suunnittelun projektipäällikkö, Maija Ketola, puh. 020 747 6131, etunimi.sukunimi@sitowise.com
Tavoitettavissa 30.6., 11.-15.7.2022

Sitowise Oy, Vanhempi suunnittelija, Maija Carlstedt, puh. 040 139 3198, etunimi.sukunimi@sitowise.com
Tavoitettavissa 4.-15.7.2022

Kuvat

Suunnitelma on valmistumassa syksyllä 2022, mutta sitä ennen on vielä mahdollisuus antaa palautetta.
Suunnitelma on valmistumassa syksyllä 2022, mutta sitä ennen on vielä mahdollisuus antaa palautetta.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Pohjalaisvesistöissä tehty sinilevähavaintoja etenkin merialueilla (Pohjalaismaakunnat)11.8.2022 12:29:19 EEST | Tiedote

Viikolla 32 Pohjanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla sijaitsevista ELY-keskuksen virallisista levähavaintopaikoista sinilevää havaittiin kuudessa havaintopisteessä. Sinilevää havaittiin hieman Luodonjärvellä Pohjoisen luodontien itäpuolella, Kuortaneenjärvellä Länsirannan läheisyydessä, Alajärvellä Pynttärinniemessä Hauta-ahon uimarannalla, Ähtärinjärvellä Kylmälahden levähdyspaikan rannalla sekä Peränteen venevalkaman havaintopisteellä Ähtärissä.

Observationer av blågröna alger särskilt i havsområdena i Österbotten (landskapen i Österbotten)11.8.2022 12:29:18 EEST | Tiedote

Under vecka 32 observerades blågröna alger vid sex av NTM-centralens officiella observationsplatser i Österbotten, Södra Österbotten och Mellersta Österbotten. Ringa mängder blågröna alger observerades i Larsmosjön öster om Norra Larsmovägen, i Kuortaneenjärvi nära Länsiranta, i Alajärvi vid Hauta-aho badstrand i Pynttärinniemi, i Ähtärinjärvi vid stranden av rastplatsen i Kylmälahti samt vid Peränne båtstrand i Etseri.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme