Vuoden 2009 LUMA-palkinnot menevät Ouluun, Vantaalle, Lappeenrantaan ja Helsinkiin

Jaa

Valtakunnallinen LUMA-keskus palkitsee oppilaitoksia, jotka ovat aktiivisesti toimineet luonnontieteiden parissa. Vuoden LUMA-koulu 2009 -palkinto luovutetaan kahdelle oppilaitokselle.

Sarjan 1 (varhaiskasvatus ja perusopetus) vuoden LUMA-koulu 2009 on Hämeenkylän koulu Vantaalta, ja sarjassa 2 (lukiot ja ammatillinen koulutus) palkitaan Oulun seudun ammattiopisto, Myllytullin yksikkö Oulusta.

Lisäksi palkitaan kaksi koulua Hyvät käytänteet- ideakilvassa. Sarjassa 1 palkitaan helsinkiläinen Viikin normaalikoulu, ja sarjassa 2 LUMA- ja teknologiaviikon hyvistä käytänteistä palkinnon saa Lappeenrannan Lyseon lukio Lappeenrannasta.

 

Vuoden LUMA-kouluiksi valittiin koulut, jotka ovat vuoden aikana yhteisöllisesti edistäneet eri tavoin luonnontieteiden, matematiikan ja teknologian opetusta omassa koulussaan sekä osallistuneet LUMA- ja teknologiaviikkoon. Hyvät käytänteet -kilpailussa arvostettiin teknologiaviikon toteutuksen omaperäisyyttä, vuoden teemojen soveltamista, yhteistyötä toteutuksessa sekä oppimisen ilon ja kiinnostuksen herättämistä.

 

Luonnontieteet näkyivät monin tavoin palkittujen koulujen arjessa läpi vuoden. Kouluilla on suunnitteluryhmiä, jotka ideoivat LUMA- ja teknologiaviikkoa ja joissa oppilaat ovat mukana. Koulut ovat myös tehneet yhteistyötä paikallisten yritysten kanssa. Lisäksi teknologiaviikkoa on tehty esimerkiksi wikien ja blogien kautta.

Vuoden 2009 teemoina olleet energia ja tähtitiede olivat hienosti esillä ympäri maata järjestetyissä tapahtumissa. Pictionary tähtitieteen hengessä, yliopistoyhteistyöllä toteutetut energiavartit aurinkokennoista, valtavan suosion saavuttanut ponnistusvoimakilpailu ja energiahyppynarukilpailut saivat mieliinpainuvia elämyksiä aikaan.

Vuoden LUMA-koulut 2009 saavat kunniakirjan ja 500 euron stipendin, jotka Kemianteollisuus ry ja Teknologiateollisuus ry lahjoittavat. Hyvät käytänteet -kilpailussa koulut palkitaan kunniakirjalla ja yritysvierailulla, jonka lahjoittaa Taloudellinen tiedotustoimisto.

Lisäksi Porin kouluille Porista, Cygnaeus-lukiolle Jyväskylästä, Ulvilan lukiolle Ulvilasta, Parkanon lukiolle Parkanosta, Kokkolan ammattiopistolle Kokkolasta ja Keminmaan lukiolle Keminmaalta annetaan kunniamaininta ja Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry:n lahjoittamat kirjapalkinto.

Palkinnot luovutetaan LUMAn tiede- ja teknologiapäivillä, jotka pidetään Helsingissä 15.-16.4.2010. Päivät ovat LUMA-keskuksen päätapahtuma. Niille odotetaan satoja, erityisesti luonnontieteellisistä aineista kiinnostuneita tai niitä opettavia opettajia, opettajaopiskelijoita ja opetuksen tutkijoita ympäri Suomea.

LUMA-keskus (http://www.helsinki.fi/luma/) on Helsingin yliopiston matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan koordinoima sateenvarjo-organisaatio koulujen, yliopistojen ja elinkeinoelämän yhteistyölle.

Lisätiedot: koordinaattori Veera Kallunki, pu helin 050 415 5373, veera.kallunki@helsinki.fi

Ystävällisin terveisin

Minna Meriläinen, tiedottaja, (09) 191 51042

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme