Suomen 4H-liitto

Vuoden 4H-yrittäjät tekivät itse itselleen kesätyön

Jaa

Jäätelöpyörä ja Ulkomaalaus Juho Alahautala ovat vuoden 4H-yritykset. Maisa Jorosen Jäätelöpyörä Savonlinnan 4H-yhdistyksestä voitti 13–17-vuotiaiden sarjan. Juho Alahautalan maalauspalveluyritys Alavieskan 4H-yhdistyksestä valittiin 18–28-vuotiaiden sarjan voittajaksi. Molempien sarjojen voittajat saavat kutsun 4H-säätiön palkitsemistilaisuuteen 5.4. Säätytalolle Helsinkiin.

Nuorempien sarjan toiselle sijalle nousi luonnontuotteita keräävä Viivi Niskan Vivahde Rovaniemen 4H-yhdistyksestä ja kolmanneksi pihapalveluja tarjoava Lauri Pulkkisen Laurin kotiapu Jyvässeudun 4H-yhdistyksestä.

Täysi-ikäisten sarjassa toisen palkinnon sai Mirva Murtomäen keppihevosyritys Loikka Oulun 4H-yhdistyksestä. Kolmantena palkittiin Sina Hotin leivontayritys Pujon puustit Euran ja Eurajoen 4H-yhdistyksestä.

Jäätelöpyörä polki makuelämykset ihmisten luo

16-vuotiaan Maisa Jorosen Jäätelöpyörä on savonlinnalainen kesäyritys. Jäätelöpyörä polkee tapahtumiin ja siellä missä ihmiset ovat, kuten Olavinlinnan lähistölle Savonlinnan Oopperajuhlien aikaan. Jäätelöpyörä myy Kyytselän maatilajäätelöä uniikilla ja monipuolisella makuvalikoimalla.

”Pyrin tuomaan iloa jokaisen asiakkaan päivään hyvällä palvelulla ja herkullisilla jäätelöillä. Seuraava kesä on ajatuksissani, ja palaan hommiin entistä kokeneempana ja innokkaampana”, kertoo Maisa Joronen kokemuksistaan 4H-yrittäjänä.

Lisätietoa Jäätelöpyörästä: www.facebook.com/jaatelopyora

Ulkomaalaus Juho Alahautala panosti markkinointiin

20-vuotias Juho Alahautala perusti 4H-yrityksensä varusmiespalvelusaikanaan. Koska palvelus päättyi juhannuksena, kesätöiden hakeminen oli erityisen haastavaa. Ulkomaalaus valikoitui toimialaksi, koska siihen oli osaamista ja se oli kausiluontoista. Alahautala päätti panostaa markkinointiin saadakseen asiakkaita. Sinnikkyys, sosiaalisuus ja huolellinen työnjälki vakuuttivat asiakkaat, joita riittikin koko kesäkaudeksi.

”Haluan omalla esimerkilläni kertoa myös muille nuorille, että hyvin suunnittelulla 4H-brändin hyödyntämisellä ja ahkeruudella on mahdollista työllistää itsensä sijainnista riippumatta. Liikeideana rakennusmaalaus on juuri sellainen, kaikkialla on kysyntää. ”, kertoo Juho Alahautala yrityksestään.

Lisätietoja yrityksestä: www.juhoalahautala.fi

Vuoden 4H-yritys -kilpailu on nuorten yrittäjien taidonnäyte

Kilpailuun osallistui yli 80 4H-yritystä koko Suomesta. Kilpailutöissään osallistujat olivat kattavasti kertoneet toiminnastaan, oppimiskokemuksistaan ja kehittymisajatuksistaan. Tuomaristo valitsi voittajat arvioimalla yrityksen toimintaa ja taloutta, liiketoimintasuunnitelmaa ja 4H:n arvojen näkymistä yrityksen toiminnassa.

Kilpailun tuomareina toimivat Aicha Manai Suomen Yrittäjistä, Mervi Sfakiotakis OP Vakuutuksesta, Suomen 4H-liiton toimitusjohtaja Tomi Alakoski sekä viime vuoden voittajat Linda Siekkinen ja Aapo Pajarinen.

Palkitut 4H-yritykset ja tuomareiden luonnehdinnat

13–17-vuotiaiden sarja:

Jäätelöpyörä, maatilalla valmistettua jäätelöä pyörän päältä
Maisa Joronen, 16, Savonlinnan 4H-yhdistys
”Kesään sopiva liikeidea, joka erottuu jäätelövalikoimallaan.”

4H-yritys Vivahde, luonnontuotteiden keruu ja myynti
Viivi Niska, 16, Rovaniemen 4H-yhdistys
“Hyvä esimerkki biotalousyrityksestä, jossa ei tarvitse pääomaa toiminnan aloittamiseen.”

Laurin kotiapu, pihanhoitoapua sekä itse nikkaroituja eläinten asumuksia pihoille
Lauri Pulkkinen, 15, Jyvässeudun 4H-yhdistys
“Ekologinen yritys, joka huomioi ihmisten lisäksi hyönteiset.”

18–28-vuotiaiden sarja:

Ulkomaalaus Juho Alahautala, ulkomaalausurakointia
Juho Alahautala, 20, Alavieskan 4H-yhdistys
“Malliesimerkki siitä, miten markkinointiin panostamalla syntyy tuloksia.”

Loikka, keppihevosia, kepparitarvikkeita ja -esteitä
Mirva Murtomäki, 18, Oulun 4H-yhdistys
”Upea ja kehittyvä tuoteperhe keppihevosharrastuksen ympärillä.”

Pujon Puustit, korvapuusteja kotiovelle
Sina Hotti, 18, Euran ja Eurajoen 4H-yhdistykset
“Hyvin palvelumuotoiltu paketti perinteisen leivonnaisen ympärille.”

Tietoa tiiviisti

• 4H-yritys on turvallinen tapa kokeilla yrittäjyyttä 13–28-vuotiaana.

• Vuonna 2018 yhteensä 1500 nuorta toimi 4H-yrittäjänä. Yritysten yhteenlaskettu liikevaihto oli 1,5 miljoonaa euroa.

• Moni 4H-yritys alkaa juuri kesäyrittäjyydestä. Yhden opintopisteen laajuiselta 4H-yrityskurssilta saa valmiudet oman yrityksen perustamiseen.

• Joissakin kunnissa kesätyösetelin voi käyttää myös oman 4H-yrityksen perustamiseen.

• www.4h.fi/yritys

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt voittajista:

Maisa Joronen, Jäätelöpyörä
maisajor123@gmail.com

Juho Alahautala, Ulkomaalaus Juho Alahautala
juho.alahautala@gmail.com

Lisätiedot 4H-yrityksistä:

Hilkka Näse
hilkka.nase@4h.fi
+358 44 783 0300
@Hilunase

Kuvat

Lataa
Maisa Jorosen Jäätelöpyörä toi maistuvan virkistyksen Savonlinnan kesään.
Maisa Jorosen Jäätelöpyörä toi maistuvan virkistyksen Savonlinnan kesään.
Lataa
Juho Alahautala ryhtyi ulkomaalaustöihin heti varusmiespalveluksen päätyttyä.
Juho Alahautala ryhtyi ulkomaalaustöihin heti varusmiespalveluksen päätyttyä.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen 4H-liitto
Suomen 4H-liitto
Karjalankatu 2 A
00520 Helsinki

https://www.4h.fi

4H-nuorisotyön peruskivinä ovat aidot ja konkreettiset asiat, kuten moninainen käsillä tekemisen ilo ja sekä luonto. Kannustamme lapsia ja nuoria löytämään omat vahvuutensa ja uskomaan itseensä. Jaamme tietoja, taitoja ja valmiuksia työelämään sekä yrittäjyyteen.

4H:n arvot pohjautuvat H-kirjaimilla alkaviin sanoihin; Head (harkinta), Hands (harjaannus), Heart (hyvyys) ja Health (hyvinvointi). Teemme nuorisotyötä yli 200 4H-yhdistyksessä eri puolilla Suomea. Toiminnassamme on mukana 50 000 jäsentä.

4H on valtakunnallisesti toimiva, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton nuorisojärjestö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen 4H-liitto

Oulun seudun nuoret saivat 10 000 taimen istutusurakkansa päätökseen – Kynkäänsuolle nousi Kiitollisuuden metsä11.6.2020 14:05:55 EESTTiedote

Pottiputki sujahtaa maahan ja taas yksi 10 000 männyntaimesta pääsee aloittamaan juurtumisensa Kynkäänsuolla. Yli-Iissä, Tannilan kylässä sijaitseva Kynkäänsuo on yksi Suomen 4H-liiton Taimiteko-toimintamallin tämän kesän 23:sta istutuskohteesta. Tämän kesän uudet hiilinielut ovat tarjonneet töitä yli 200:lle nuorelle. Kynkäänsuon Kiitollisuuden metsä sai lähes 200 hakemusta, joista kahdeksan tuli valituksi.

Akavan liitot mukana Taimiteossa nuorten työllistymisen ja ilmaston puolesta19.5.2020 08:10:45 EESTTiedote

Korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö Akava ja sen 14 jäsenliittoa ovat tänä kesänä lähdössä mukaan Suomen 4H-liiton Taimiteko-toimintamalliin. Akava-metsää istutetaan kesäkuun alussa Kärsämäelle, Pohjois-Pohjanmaalle yhteensä 4,6 hehtaaria Silosaaren vanhalle turvetuotantoalueelle. Tämä tarkoittaa lähes 9000 taimea. Taimia istuttavat suomalaiset nuoret, ja monelle kesätyö on ensimmäinen kosketus työelämään.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme