Messukeskus

Vuoden kotimainen keittokirja on Sanna Mansikkamäen Peruna

Jaa

Vuoden kotimainen keittokirja -palkinnon saa Sanna Mansikkamäen kirjoittama Peruna (Readme.fi) ja kunniamaininnan Elina Innasen Chocochilin arkiruokaa – 30 minuutin vegaanireseptit (Kosmos). Valinnat teki Ruokatoimittajat ry. Palkinnot luovutetaan Viini & Ruoka -messujen näytöskeittiössä torstaina 24.10. klo 12.15.

Tunnustuksilla ruokatoimittajat haluavat palkita ansiokkaita ja kekseliäitä teoksia kuluneen vuoden ajalta ja nostaa esille keittokirjojen merkitystä.  

– Olen valtavan iloinen tästä kunniasta. Peruna-kirja on ylistyslaulu tutulle ja rakkaalle, välillä väärin ymmärretylle perunalle. Se on myös kunnianosoitus ja kiitos perunanviljelijöille, jotka tekevät tinkimätöntä työtä pitääkseen elossa tärkeää elinkeinoa. Reseptien lisäksi halusin kertoa, mistä peruna tulee ja miksi meillä Suomessa viljellään maailman parhaimman makuista perunaa. Toivon, että kirja auttaa suomalaisia arvostamaan tätä rakkaudella viljeltyä mukulaa, Mansikkamäki sanoo.

– Kirjoitin Chocochilin arkiruokaa -kirjan toivoen, että mahdollisimman moni löytäisi sitä kautta uusia ideoita arkipäivien ruokarumban pyörittämiseen. Kirjan on suunnattu ihan tavallisille kotikokeille, jotka haluavat tehdä herkullista kasvipohjaista ruokaa myös arkisin vähällä vaivalla. Tuntuu hienolta, että keittokirjani sai tämän tunnustuksen Ruokatoimittajilta – se kannustaa minua kehittelemään jatkossakin entistä parempia vegaanisia reseptejä, Innanen sanoo.

Keittokirja paras käyttöliittymä keittiössä

Ruokatoimittajien mukaan on hienoa, että kotimainen perusraaka-aine, peruna, on uskallettu ja haluttu nostaa koko kirjan läpi kantavaksi aiheeksi.Peruna on monipuolinen ja herkullinen raaka-aine. Se on myös ilmastoystävällinen, mikä tekee kirjasta hyvin ajankohtaisen. Vuoden kotimaisen keittokirjan ansioita ovat aiheen lisäksi runsaus, kaunis ja rouhea kuvaustyyli sekä johdonmukaisuus alusta loppuun.

Erityiskiitosta kirjan tekijä Sanna Mansikkamäki saa siitä, että vaikka kirja on julkaistu jo vuoden 2018 lokakuussa, se on edelleen näkyvillä sosiaalisessa mediassa aktiivisesti. Mansikkamäki näkee vaivaa, jotta kirjaa ei unohdettaisi muutamassa kuukaudessa, kuten valitettavasti käy suurimmalle osalle keittokirjoista markkinoiden valtavasta keittokirjamäärästä johtuen. Pientä viilausta raati olisi kaivannut tekstiin ja joidenkin reseptien täsmällisyyteen, mutta kokonaisuutena kirja oli yli 30 kirjan joukossa ehdotonta voittaja-ainesta.

Voittajan lisäksi Ruokatoimittajat haluaa palkita kunniamaininnalla Elina Innasen kirjoittaman Chocochilin arkiruokaa – 30 minuutin vegaanireseptit. Napakka noin 60 ohjeen keittokirja on ennen kaikkea reseptikirja, mutta siitä löytyy myös vinkkejä ruuanlaiton nopeuttamiseen ja hyödyllinen selostus vegaanisen keittiön aineksista. Kirja saa kiitosta siitä, että se tarjoaa helppoja ja hyviä vegaanireseptejä tavallisiin kotikeittiöihin. Reseptit ovat uusia ja kekseliäitä ja kynnys niihin tarttumiseen on matala, koska ruuat ovat muunnoksia tutuista kotiruuista, kuten keitoista, pastoista ja salaateista. Resepteissä tarvittavat ainekset löytyvät suureksi osaksi tavallisista ruokakaupoista.

– Keittokirja on ruoanvalmistajalle edelleen ylivoimaisesti paras käyttöliittymä keittiössä. Pöydällä auki olevaa kirjaa on helppo vilkuilla, ja se saa vähän sotkeentuakin. Sivuille voi kirjoittaa omia muistiinpanoja ja merkintöjä, ja kulmat voi taittaa erityisen hyvän reseptin merkiksi. Kirja päihittää padit, puhelimet ja tietokoneet keittiössä mennen tullen. Tästä syystä halusimme herättää henkiin Vuoden keittokirja -palkinnon, sanoo Ruokatoimittajat ry:n puheenjohtaja Teresa Välimäki.

Ruokatoimittajat muistuttavat, että hyvin kirjoitetussa ja toimitetussa ruokakirjassa teksti soljuu sujuvasti ja reseptit ovat toimivia, selkeitä ja loogisia. Keittokirjan toimittaminen ja oikolukeminen ovatkin asioita, joihin tekijöiden ja kustantajien kannattaisi kiinnittää erityistä huomiota.

– Liian monessa keittokirjassa on hyvien reseptien keskellä huonoja tai huonosti kirjoitettuja reseptejä. Harmittavan usein myös raaka-ainelista ja työohje eivät kulje käsi kädessä ihan loppuun asti, Välimäki huomauttaa.

Vuoden kotimainen keittokirja -palkinto luovutetaan Viini & Ruoka -messujen näytöskeittiössä torstaina 24.10. klo 12.15. Kuvia palkinnonluovutuksesta löytyy Messukeskuksen kuvapankista http://mediabank.messukeskus.com to 24.10. klo 14 alkaen.

Lisätietoja

Haastattelupyynnöt Peruna: kirjailija Sanna Mansikkamäki, p. 040 510 1118

Haastattelupyynnöt Chocochilin arkiruokaa: Kustannusosakeyhtiö Kosmos, Heini Salminen, p. 040 702 9165, heini.salminen@kosmoskirjat.fi

Lisätietoja Vuoden kotimainen keittokirja -palkinnosta: Ruokatoimittajat ry, puheenjohtaja Teresa Välimäki, p. 040 8260 622, teresa.valimaki@helsinkifoodcompany.fi

Lisätietoja Viini & Ruoka -messuista: Messukeskus Helsinki, tiedottaja Antti Karjunen, p. 050 574 3444, antti.karjunen@messukeskus.com  

www.viiniruoka.fi | #viinijaruoka

  
Viini & Ruoka on Suomen suurin ruoka- ja viinitapahtuma. Tapahtuman järjestävät Viinilehti Oy ja Messukeskus. Viini & Ruoka -messujen kanssa samaan aikaan 24.–27.10.2019 Messukeskuksessa järjestetään myös Helsingin Kirjamessut, joiden teemana on tänä vuonna Ranska.

Ruokatoimittajat ry edistää suomalaista ruokakulttuuria ja ottaa aktiivisesti kantaa alan kysymyksiin. Sen toimintaan kuuluu säännöllinen koulutus. Yhdistykseen kuuluu 52 ruokajournalismin ammattilaista, jotka työskentelevät sekä vakituisina että freelance-ruokatoimittajina eri tiedotusvälineistä.

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Messukeskus
Messukeskus
Messuaukio 1
00520 HELSINKI

+358 40 450 3250http://www.messukeskus.com

Messukeskus on ihmisläheinen media, joka luo kasvua aitojen kohtaamisten kautta. Suomen suurin tapahtumajärjestäjä tuottaa tai isännöi vuosittain 50 messutapahtumaa ja tuhat kokousta ja kongressia, joihin osallistuu 1,1 miljoonaa vierasta.Tarjoamme messuille, kokouksiin, kongresseihin ja muihin tapahtumiin 7 muuntautuvaa hallia, 40 erilaista kokoustilaa, 21 ravintolaa, uudistuneen tapahtumahotellin ja täydelliset tapahtumapalvelut. | Messukeskus – sata vuotta tapahtumien keskipisteessä 

Messukeskus Helsinki, Expo and Convention Centre, creates growth through encounters. We are the largest event organiser in Finland producing or hosting 50 exhibitions and one thousand meetings and congresses with 1,1 million visitors annually. We provide a perfect venue with 7 adaptable halls, 40 conference spaces, the 4,400-seater Amfi Hall auditorium, 21 restaurants, a fully renewed event hotel, and all event services. | Messukeskus – A century in the centre of events 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Messukeskus

Kongressimessut starttaavat Messukeskuksen syksyn18.6.2020 14:44:45 EESTTiedote

Valtioneuvosto linjasi keskiviikkona 17.6. että yli 500 henkilön sisätilatapahtumia voi elokuusta alkaen järjestää, kunhan tapahtumissa huolehditaan hygieniasta, turvaetäisyyksistä ja asiakasmäärien rajaamisesta. Tapaamisrajoitusten johdosta maaliskuulta siirtynyt Kongressimessut päästään siis toteuttamaan suunnitelmien mukaisesti 26.-27.8.2020, messuvieraiden ja näytteilleasettajien riskittömään tapahtumaosallistumiseen vahvasti panostaen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme