MessukeskusMessukeskus

Vuoden lähiruokateko 2022 -palkinto Hakamaan Lammastilalle

Jaa

Vuoden lähiruokateko -palkinnon on voittanut Hakamaan Lammastila Petäjävedeltä. Tilan yrittäjät Maija Suutarinen ja Samppa Suutarinen tekevät pontevasti näkyväksi lähiruoan merkitystä ja puhtaiden, eettisesti kestävällä tavalla tuotettujen raaka-aineiden käyttöä. 2000 euron arvoinen palkinto luovutettiin torstaina avautuneilla Lähiruoka & luomu -messuilla Helsingin Messukeskuksessa. Palkinnon lahjoitti Suomen Messusäätiö.

Vasemmalta Maija Suutarinen, Jari Palviainen, Ulla Liukkonen
Vasemmalta Maija Suutarinen, Jari Palviainen, Ulla Liukkonen

Edit: tiedotteeseen on liitetty kuvat klo 12.00


Hakamaan Lammastilan toiminta on laajentunut kolmesta kesälampaasta liha- ja villatuotantoon, tilan omaan ravintolaan, elämysmatkailuun, marja- ja hedelmäjalosteisiin sekä virtuaalisiksi tuotteiksi. Tila tuottaa elintarvikkeita ja muita tuotteita mahdollisimman pienellä peltopinta-alalla, ekologisesti ja kestävästi. Tilan eläimet laiduntavat luonnonlaitumilla ylläpitäen luonnon monimuotoisuutta ja eläinten hyvinvointia seurataan ja kehitetään aktiivisesti. Hävikkiä ehkäistään kaikissa tuotannon ja toiminnan vaiheissa.

Tilalla vieraileva näkee ruoan alkuperän ja arjen, jossa eläintenhoito on luonnollista ja eläinten tarpeita kunnioittavaa, saa puuhastella maatilan askareissa lampaiden ja muiden tilan eläinten kanssa sekä oppia kestävän kehityksen mukaisesta lampaankasvatuksesta. Oma ravintola ja tilapuoti tarjoavat antimia lähialueella tuotetuista raaka-aineista.

– Hakamaan Lammastila vie lähiruoan ilosanomaa eteenpäin kerrassaan herkullisesti. Hyödynnetyiksi tulevat sekä oman tilan tuotteet että lähialueiden muiden tuottajien antimet. Yrittäjäpari jakaa apuaan ja osaamistaan anteliaasti myös muille yrittäjille. Hakamaa on laajentanut toimintaansa myös ruokamatkailuun: Suomi-kuvan edistämiseen, tuotepakettien myyntiin, virtuaalisuuteen ja kansainvälisten vieraiden houkutteluun ennakkoluulottomalla markkinoinnilla, perustelee raadin valintaa puheenjohtaja, erityisasiantuntija Kirsi Viljanen maa- ja metsätalousministeriöstä.

– Tämä palkinto tuntuu erityisen hyvältä, sillä pienenä toimijana olemme yleensä väliinputoajina. Emme ole varteenotettava maatila, koska pinta-alaa on niin vähän ja tuotantomäärät pieniä, mutta koska meillä on alkutuotantoa, emme ole tavanomainen yrityskään. Toisaalta meitä ei ole kahlittu siihen, mitä pitäisi tehdä, vaan olemme voineet kokeilla sitä, mitä haluamme tehdä ja moni idea on lähtenyt lentoon. Meillä on myös ollut onni löytää asiakkaita ja yhteistyökumppaneita, jotka jakavat kanssamme samat arvot, sanoo yrittäjä Maija Suutarinen Hakamaan Lammastilalta.

– Maailmassa, jossa nyt elämme, jokainen tuotettu kilo ruokaa on tärkeä. Hävikin vähentäminen koko ruokaketjussa on meidän kaikkien yhteinen asia. Jokainen suupala on jonkun kasvattama, jonkun keräämä ja jonkun valmistama. Ja jokainen hukkaan heitetty suupala hukkaa työtä ja luonnonvaroja. Olemme halunneet olla osa tätä ratkaisua ja kiitollisina palkinnosta jatkamme tätä työtä, sanoo Suutarinen.

Yleisöäänestyksen voitti Lihhoo Lieksasta

Lähiruoka & luomu -kilpailussa valittiin myös yleisön suosikki seitsemän finalistin joukosta. Nettiäänestyksessä annettiin ennätykselliset 3163 ääntä. Voittajaksi valikoitui Lihhoo Lieksasta, kolmen pientuottajan yhteishanke Pohjois-Karjalasta.

Kunniamaininnan raati myönsi keittiömestari Ulla Liukkoselle elämäntyöpalkintona. Maailman keittiömestariliiton kunniajäsen Liukkonen on ollut lähiruoan väsymätön puolestapuhuja jo vuosikymmenien ajan, itsekin hyvän ruoan tekijä ja suomalaisen lähiruoan lähettiläs maailmalla.

Lähiruoka & luomu -messut järjestetään 7.-10.4.2022 Helsingin Messukeskuksessa. Samaan aikaan ovat avoinna myös Kevätmessut sekä Lautasella-messut (la–su). www.lahiruokaluomu.fi, #lahiruokaluomu2022

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Hakamaan Lammastila, Maija Suutarinen, 040 506 5372, maija@hakamaanlammastila.fi

Lihhoo Lieksasta:
Isäntärenki, Ville Kuivalainen, 050 336 6740, isantarenki@gmail.com
Palviaisen tila, Jari Palviainen, 040 585 8452, palviaisentila@gmail.com
Tapiola Highland, Jaana Jääskeläinen, 040 829 1153, jaana_jaaskelainen@hotmail.com

Keittiömestari Ulla Liukkonen, 050 352 9006, ulla.liukkonen@ullaliukkonen.fi

Vuoden lähiruokateko -raadin puheenjohtaja, maa- ja metsätalousministeriön erityisasiantuntija Kirsi Viljanen, 040 509 8986, kirsi.viljanen@mmm.fi

Lähiruoka & luomu -messut, viestintäpäällikkö Tarja Gordienko, 050 584 7262, tarja.gordienko@messukeskus.com, www.messukeskus.com

Kuvat

Vasemmalta Maija Suutarinen, Jari Palviainen, Ulla Liukkonen
Vasemmalta Maija Suutarinen, Jari Palviainen, Ulla Liukkonen
Lataa
Lataa
Hakamaan Lammastila, Maija Suutarinen
Hakamaan Lammastila, Maija Suutarinen
Lataa
Hakamaan Lammastila, Maija Suutarinen
Hakamaan Lammastila, Maija Suutarinen
Lataa
Ulla Liukkonen
Ulla Liukkonen
Lataa
Ulla Liukkonen
Ulla Liukkonen
Lataa
Lihhoo Lieksasta edustajanaan Jari Palviainen
Lihhoo Lieksasta edustajanaan Jari Palviainen
Lataa
Lihhoo Lieksasta edustajanaan Jari Palviainen
Lihhoo Lieksasta edustajanaan Jari Palviainen
Lataa
Vasemmalta Maija Suutarinen, Jari Palviainen, Ulla Liukkonen
Vasemmalta Maija Suutarinen, Jari Palviainen, Ulla Liukkonen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Messukeskus
Messukeskus
Messuaukio 1
00520 HELSINKI

+358 40 450 3250http://www.messukeskus.com

Helsingin Messukeskus on ihmisläheinen media ja turvallisuudestaan palkittu tapahtumatalo, joka luo kasvua aitojen kohtaamisten kautta. Suomen suurin tapahtumajärjestäjä tuottaa laadukkaita tapahtumia sekä vuokraa tilojaan ja palvelujaan live-, hybridi- ja virtuaalitapahtumien areenaksi. | Messukeskus – kasvua kohtaamsista | www.messukeskus.com | @messukeskus | twitter.com/messukeskus 

Helsinki Expo and Convention Centre (brand name Messukeskus) creates growth through encounters. We are the largest event organiser in Finland producing or hosting 50 exhibitions and one thousand meetings and congresses annually. We provide a perfect venue with 7 adaptable halls, 40 conference spaces, the 4,400-seater Amfi Hall auditorium, 21 restaurants, a fully renewed event hotel, and all event services, including live, virtual and hybrid events. | www.messukeskus.com | @messukeskus |  | twitter.com/messukeskus 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Messukeskus

PulPaper 2022 -tapahtuman koko ohjelma julkaistu24.5.2022 13:43:38 EEST | Tiedote

Metsäteollisuuden kansainvälinen PulPaper 2022 -tapahtuma järjestetään tiistaista torstaihin 7. – 9.6.2022 Helsingin Messukeskuksessa. Tapahtuma koostuu näyttelystä, johon osallistuu noin 250 yritystä ja ohjelmasta, joka on kokonaisuudessaan englanniksi. Ohjelmaa järjestetään messualueen Future Squarella ja tapahtumassa on kaksi maksullista seminaaria PulPaper Conference ja Green Economy Business Summit. Tapahtuma tarjoaa lisäksi paljon verkostoitumistilaisuuksia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme