Suomen museoliitto

Vuoden museojulkaisu -kilpailun finaaliin viisi teosta

Jaa

Vuoden museojulkaisu -kilpailun finaaliin on valittu viisi teosta: Ainolasäätiön Ainola, Suomen kansallismuseon Julkinen ja kätketty Suomi, Hotelli- ja ravintolamuseon Nautinnon nälkä, Espoon modernin taiteen museo EMMAn Rut Bryk – Elämän taide ja Tekniikan museon Tekniikan maa.

Vuoden museojulkaisu -finalistit: Tekniikan maa, Ainola, Nautinnon nälkä, Rut Bryk – Elämän taide ja Julkinen ja kätketty Suomi
Vuoden museojulkaisu -finalistit: Tekniikan maa, Ainola, Nautinnon nälkä, Rut Bryk – Elämän taide ja Julkinen ja kätketty Suomi

Suomen museoliitto ja Kansainvälisen museoneuvosto ICOM:n Suomen komitea järjestävät Vuoden museo - ja Vuoden museojulkaisu -kilpailut, joiden voittajat palkitaan Valtakunnallisten museopäivien museopalkintogaalassa Vaasassa 24. toukokuuta 2018.

Joka toinen vuosi järjestettävään Vuoden museojulkaisu -kilpailuun lähetettiin 21 teosta vuosilta 2015–2017. Kilpailun kriteereinä ovat: teoksen tietosisältö, esitystavan luettavuus, yleisilme ja graafinen toteutus, sisällön ja esitystavan innovatiivisuus sekä kohderyhmän tavoittaminen.

– Kilpailun taso oli erittäin kova. Raadilla oli miellyttävä tehtävä perehtyä monipuoliseen otokseen hyvin tehtyjä museojulkaisuja. Monien äänestysten ja kantaaottavien keskustelujen jälkeen päätimme nostaa nämä viisi erilaista teosta finaaliin, summaa raadin puheenjohtaja Maija Ekosaari.

Tietokirjasta taidekirjaan, novellikokoelmasta valokuvateokseen


Raati valitsi finaaliin viisi teosta: Ainolasäätiön Ainola, Suomen kansallismuseon Julkinen ja kätketty Suomi, Hotelli- ja ravintolamuseon Nautinnon nälkä, Espoon modernin taiteen museo EMMAn Rut Bryk – Elämän taide ja Tekniikan museon Tekniikan maa.

Teokset edustavat museojulkaisujen eri tyyppejä taidekirjasta tietokirjaan ja valokuvateoksesta novellikokoelmaan. Useimmat finalistikirjat keräsivät kiitosta upeasta ulkoasustaan, hienoista valokuvistaan sekä hyvin kirjoitetusta tekstistään. Teokset tuovat esille uutta tietoa ja näkökulmia, avaavat aihepiiriään yleistajuisesti laajalle yleisölle, kulkevat laadukkaina teoksina näyttelyn rinnalla ja toimivat myös itsenäisinä teoksina. Raadin tarkemmat perustelut ja kuvailut finaaliin päässeistä teoksista löytyvät tiedotteen liitteestä.

Vuoden museojulkaisu -palkintolautakunnassa ovat ICOM:n varapuheenjohtaja Maija Ekosaari, Museoviraston kehittämisjohtaja Pirjo Hamari, Museoliiton viestintäpäällikkö Nelli Korpi, Rauman kulttuurijohtaja Risto Kupari, Ylen toimittaja Teemu Laaksonen, Kuntaliiton erityisasiantuntija Johanna Selkee ja Serlachius-museoiden johtaja Pauli Sivonen.

LIITE: Raadin perustelut Vuoden museojulkaisu -kilpailun finaaliin päässeistä teoksista. 

Espoon modernin taiteen museo EMMA: Rut Bryk – Elämän taide

Harri Kalhan kirjoittama Rut Bryk – Elämän taide on vahva ja henkilökohtainen tietokirja, jossa ei pyritä objektiiviseen, moninäkökulmaiseen tutkimukseen vaan annetaan tilaa kirjoittajan ja tutkimuskohteen mielenkiintoiselle suhteelle sekä kirjoittajan henkilökohtaiselle kokemukselle tutkittavastaan. Tiedon lisäksi lukijalle tarjotaan tulkintoja ja merkityksiä. Vaikutelma on samaan aikaan asiantunteva ja persoonallinen. Hyvän kirjoittajan tekstistä nauttii ja teosta lukee kuin romaania. Yksittäisten taideteosten syväanalyysit täydentävät kokonaisuutta. Teoksen upeat värikuvat ja hyvin tehty taitto ansaitsevat kiitosta. Teos on saatavilla suomeksi ja englanniksi.

Ainolasäätiö: Ainola – Sibeliusten koti Järvenpäässä

Esko Häklin ja Severi Blomstedtin toimittama Ainola – Sibeliusten koti Järvenpäässä herättää halun käydä museossa. Teos on laadukas tietokirja Tuusulanjärven taiteilijayhteisöstä, Sibeliusten elämästä sekä itse Ainolasta – Ainolan kautta kerrottuna. Vaikka Aino Sibeliuksesta on jo jonkin verran kirjoitettu, saa teoksessa Aino, kansallissäveltäjämme muusa, äänensä kuuluviin ja tuo sitä kautta teokseen inhimillisen ja kerrontaa hienosti tukevan osansa. Teos on raikkaasti taitettu, siinä on monipolvista kerrontaa ja laadukkaita kuvia sekä näppäriä tietolaatikoita, mitkä tekevät siitä helpon selailla. Teos on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. 

Hotelli- ja ravintolamuseo: Nautinnon nälkä

Professori Jaakko Hämeen-Anttilan ja toimittaja Venla Rossin toimittama Nautinnon nälkä on viihdyttävä  novellikokoelma, jonka kirjoittajiksi on saatu maamme tunnetuimpia kirjailijoita kuten Johanna Sinisalo, Virpi Hämeen-Anttila, Hannu Väisänen ja Miki Liukkonen. Novellikokoelma on innovatiivinen lähestymistapa museonäyttelykirjallisuuteen fiktiivisillä tarinoillaan, joita voi lukea myös näyttelystä irrallaan. Visuaalisesti simppeliä pokkaria voi suositella kaikille; jokaisen tarinan parissa viihtyy ja viehättyy, saattaa saada idean käydä museossa tai vain nautiskella hyvästä kirjallisuudesta kahvilassa istuskellen. 

Tekniikan museo: Tekniikan maa

Tiina Männistö-Funkin toimittama Tekniikan maa on laajalle yleisölle suunnattu kansantajuinen tietokirja, joka toimii hienona jatkeena Tekniikan museon uudelle perusnäyttelylle, mutta myös omana teoksenaan. Suomen tekniikan historia kerrotaan mikro- ja makrotasoilta tarinaa ja faktaa sopivassa suhteessa yhdistäen. Teoksen esittelemä tieteellinen tutkimus murtaa myyttejä ja asettaa Suomen teknologiamaana kontekstiinsa muiden pienten maiden kanssa. Teoksen yleisilme on miellyttävä ja levollinen, sisällön rakenne ja rajaukset toimivat ja mustavalkoinen kuvitus tukee tekstiä.

Suomen kansallismuseo: Julkinen ja kätketty Suomi

Inkamaija Iitiän, Hannu Häkkisen ja Jaana Onatsun toimittama Julkinen ja kätketty Suomi on vuoden 2017 samannimiseen näyttelyyn liittyvä mustavalkoinen valokuvakirja. Teoksessa luodaan monipuolinen ja kyseenalaistavakin katsaus Suomen historiaan ja suomalaisuuteen osana kansainvälisiä virtauksia. Konstailematon visuaalinen ja kirjallinen esitystapa kulkevat tasapainoisesti rinnakkain. Toteutus on upea: sekä kuvat, tekstit että taitto toimivat hyvin ja monikielisyys laajentaa lukijakunnan kansainväliseksi. Kuvissa elää kulttuurisesti, etnisesti, uskonnollisesti, sosiaalisesti ja kielellisesti monimuotoinen kansa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

ICOM Suomen komitea
varapuheenjohtaja Maija Ekosaari
p. 040 7612768 | ekosaari@iki.fi

Suomen museoliitto
viestintäpäällikkö Nelli Korpi
p. 044 4300 704 | nelli.korpi@museoliitto.fi

Kuvat

Vuoden museojulkaisu -finalistit: Tekniikan maa, Ainola, Nautinnon nälkä, Rut Bryk – Elämän taide ja Julkinen ja kätketty Suomi
Vuoden museojulkaisu -finalistit: Tekniikan maa, Ainola, Nautinnon nälkä, Rut Bryk – Elämän taide ja Julkinen ja kätketty Suomi
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen museoliitto
Annankatu 16 B 50
00120 HELSINKI

http://www.museoliitto.fi

Suomen museoliitto on museoalan keskusjärjestö. Sen 203 yhteisöjäsentä ylläpitävät yli 400 ammattimaisesti hoidettua museokohdetta: kulttuurihistoriallisia museoita, taidemuseoita ja tiedekeskuksia. Museoliitto valvoo museoiden etua, edustaa museoita alan yhteisissä kysymyksissä ja toimii museoiden yhteistyöverkostona.

Kansainvälinen museoneuvosto ICOM on UNESCO:n alainen, hallituksista riippumaton ja ei-kaupallinen järjestö.Siihen kuuluu yli 35 000 museoammattilaista lähes 150 valtiosta. Suomen komiteaan kuuluu lähes 900 jäsentä, mikä tekee siitä yhden ICOM:n suurimmista jäsenmaista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen museoliitto

Kulta ry: Taiteen ja kulttuurin kentällä kaikki toimijat ovat kohtalonyhteydessä toisiinsa6.2.2019 09:53:21Tiedote

Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ry yhtyy opetus- ja kulttuuriministeriössä valmisteltujen Taide- ja taiteilijapoliittisten suuntaviivojen päätavoitteeseen: taide yhteiskunnan ytimeen. Myös selvä tavoite kulttuuribudjetin kasvattamisesta prosenttiin valtion budjetista on erinomainen. Samoin kannatamme tavoitetta vahvistaa kulttuurin ja taiteen roolia muiden ministeriöiden toimialoilla, sillä se kasvattaa kulttuuripolitiikan painoarvoa vastaamaan kulttuurin ja taiteen yhteiskunnallista merkitystä.

Arkistot, kirjastot ja museot tyytyväisiä tietosuojalakiin – julkaisuoikeus kaipaa täsmennystä14.11.2018 14:57:45Tiedote

Kirjastojen, arkistojen ja museoiden yhteisen KAM-juridiikkaryhmän mukaan kansallinen tietosuojalaki on toteutumassa siten, että se antaa muistiorganisaatioille hyvät edellytykset henkilötietoja sisältävien kulttuuriperintöaineistojen käsittelyyn yleishyödyllisessä arkistointitarkoituksessa. Henkilötietoja sisältävän kulttuuriperintöaineiston julkaisemisen mahdollistava nimenomainen säännös olisi kuitenkin tärkeä lisäys.

Näyttelypalkkiokokeilu on onnistunut – Suomen museoliitto, Ornamo ja Suomen Taiteilijaseura kannattavat hyvän käytännön laajentamista25.10.2018 11:02:46Tiedote

Opetus- ja kulttuuriministeriön näyttelypalkkiokokeilun toinen hakukierros on osoittautunut onnistuneeksi. Rahoituksen ansiosta yli puolet Suomen taidemuseokohteista maksaa taiteilijoille korvauksen näyttelyn pitämisestä. Museoita edustava Suomen museoliitto sekä visuaalisen alan järjestöt Ornamo ja Suomen Taiteilijaseura toivovatkin, että ensi vuonna kokeilu olisi entistä laajempi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme