Vuoden nuori fyysikko Sonja Kujanpää nauttii laserspektrokopiasta ja monia taitoja vaativasta työstä kiihdytinlaboratoriossa
Suomen Fyysikkoseura palkitsee vuosittain nuoren fyysikon erinomaisesta perustutkinnon lopputyöstä. Vuoden 2020 palkinnon sai Sonja Kujanpää Jyväskylän yliopistosta. Palkinto jaettiin Fysiikan päivien verkkotapahtumassa keskiviikkona 24. maaliskuuta 2021.

Sonja Kujanpää teki pro gradu- tutkielmansa kokeellisen ydinfysiikan alalta. Kaksiosaisessa työssään hän määritti vakaan ytterbium-alkuaineen magneettisen oktupolimomentin käyttäen kollineaarista laserspektroskopiaa. Tämä mittaus suoritettiin Jyväskylän yliopiston kiihdytinlaboratoriossa Ion Guide Isotope Separator On-Line (IGISOL) ioniohjainlaitteistolla.
Työn toinen osa vei hänet Euroopan hiukkasfysiikan tutkimukseskukseen CERNiin, jossa hän kehitti yhteistyössä siellä toimivaa kollineaarisen laserpekroskopian ja moniheijastavan lentoaikamassaspektrometrin (MR-ToF) yhdistävää mittauslaitteistoa (MIRACLS). Gradun ohjaajana oli yliopistotutkija Ruben de Groote Jyväskylän yliopistosta.
Kipinän työhönsä Kujanpää sai ollessaan kesäopiskelijana CERNissä ISOLDElla laserspektroskopian tutkimusryhmässä.
Gradutuloksilla mukaan arvostettuun fysiikan julkaisuun
Fyysikkoseuran kilpailun finaaliin eteni kolme kilpailijaa, ja Sonja Kujanpää osallistui siihen gradu-tutkimuksen tulokset tiivistävällä videolla.
”Palkinnosta olen positiivisesti yllättynyt ja huomionosoituksesta erittäin otettu. Gradu onnistui hyvin ja tulokset olivat mukana arvostetussa Physical Review A –julkaistussa artikkelissa", kertoo Kujanpää.
Tällä hetkellä Kujanpää valmistelee laserspektroskopian alan väitöskirjaa fysiikan laitoksella IGISOL- ioniohjaintutkimusryhmässä. Tutkimusta hän tekee enimmäkseen RAPTOR-laitteistolla, joka keskittyy monimutkaisten ja eksoottisten atomisysteemien ominaisuuksien mittaamiseen käyttäen kollineaarista resonanssi-ionisaatiospektroskopiaa (CRIS).
Osa väitöskirjatutkimuksesta tehdään myös yhteistyössä CERNin kanssa. Työtä ohjaavat professori Iain Moore, yliopistotutkija Ruben de Groote ja yliopistotutkija Mikael Reponen.
Fysiikan tutkimus on innostavaa ja tulevaisuudessa nuori tutkija haluaisi työskennellä myös ulkomailla, esimerkiksi CERNissä,
”Tutkijan työssä jokainen päivä on erilainen ja pääsen käyttämään laajasti erilaisia taitoja 3D-mallinnuksesta elektroniikkaan. Itse tykkään siitä, kuinka konkreettista työ on kiihdytinlaboratoriossa. On kivaa päästä rakentamaan mittauslaitteistoa ja komponentteja alusta asti”, sanoo Sonja Kujanpää.
Linkki Sonja Kujanpään voittoisaan videoon: https://youtu.be/h4-tsB6mXEI
Linkki pro gradu –tutkielmaan: http://urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-202007305431
Lue 22. maaliskuuta 2021 julkaistu artikkeli Physical Review A –julkaisusta: Phys. Rev. A 103, 032826 (2021) - Magnetic octupole moment of $^{173}\mathrm{Yb}$ using collinear laser spectroscopy (aps.org)
Suomen Fyysikkoseura jakaa Vuoden nuori fyysikko –palkinnon vuosittain erinomaisesta fysikaalisten tieteiden aloihin kuuluvasta pro gradu- tai diplomityöstä. Tarkoituksena on tukea nuoria fyysikoita ja palkita heitä poikkeuksellisen ansiokkaista suorituksista.
Lisätietoja:
Sonja Kujanpää, sonja.p.kujanpaa@jyu.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tanja HeikkinenViestinnän asiantuntija
Puh:+358 50 472 1162tanja.s.heikkinen@jyu.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Silkkihansikkaat pois kielellisten ymmärrysongelmien ratkaisussa13.4.2021 10:23:49 EEST | Tiedote
Puhekumppanin kielenpuhujaimagon varjelu on usein turhaa, kun yhteisymmärrystä haetaan vieraalla kielellä. – Oletus toisen herkkähipiäisyydestä saattaa silloin mennä metsään ja yhteisymmärrys jäädä turhaan saavuttamatta, Tarmo Ahvenainen havaitsi väitöstutkimuksessaan.
Vasta yhdeksän pisteen muutos WHO:n toimintakykymittarin kokonaispistemäärässä kertoo todellisesta toimintakyvyn muutoksesta13.4.2021 07:30:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston väitöskirjatutkimuksessa selvitettiin World Health Organization Disability Assesment Schedule (WHODAS) 2.0 toimintakykymittarin lyhyen version toimivuutta kroonista tuki- ja liikuntaelinkipua sairastavilla ihmisillä. TtM Niina Katajapuun väitöskirjatutkimuksen tuloksena saatiin tieto mittarin pienimmästä havaittavasta muutoksesta.
Jyväskylän yliopiston kiihdytinlaboratorion onnettomuudesta ei vaaraa sivullisille11.4.2021 15:52:59 EEST | Tiedote
Yliopiston henkilökuntaan kuuluva henkilö loukkaantui sunnuntaiaamuna 11.4. yhdeksän aikaan tutkimuslaitteistoon kuuluvassa kaasunhallintalaitteistossa tapahtuneessa paineräjähdyksessä.
Yksi loukkaantui räjähdysonnettomuudessa Jyväskylän yliopiston kiihdytinlaboratoriossa11.4.2021 10:59:33 EEST | Tiedote
Yliopiston henkilökuntaan kuuluva henkilö loukkaantui sunnuntaiaamuna 11.4. kaasunkäsittelylaitteiston osan räjähdettyä Jyväskylän yliopiston fysiikan laitoksen kiihdytinlaboratoriossa.
Avoimen väylän uudistamisen suositukset tukevat yliopistojen opiskelijavalintojen kehittämistä7.4.2021 08:15:00 EEST | Tiedote
Avoimen väylästä on kehitetty aktiivisesti uskottavaa opiskelijavalintatapaa todistusvalinnan ja valintakokeiden rinnalle. Vaikka työtä valtakunnallisesti koordinoinut Toinen reitti yliopistoon -hanke (TRY) päättyy, tavoitteena on, että yliopistot jatkavat uudistamista. Sen avuksi hanke on laatinut suosituksia avoimen väylän kehittämiseksi. Suosituksia esitellään lähemmin TRY-hankkeen webinaarissa 14.4.2021.
Hubit tarjoavat yhteisöllisyyttä etäopiskeluun Keski-Suomessa6.4.2021 12:00:00 EEST | Tiedote
Meneillään oleva poikkeusaika on osoittanut, että työn tai opintojen ei tarvitse olla välttämättä samalla paikkakunnalla kuin niiden tekijän. HUBITTAAKO?-hanke kehittää Keski-Suomessa ratkaisuja, jotka tukevat kasvukeskuksista kauempana olevien kuntien elinvoimaa. Näiden ratkaisujen, kuten verkko-opetuksen ja yhteisöllisten työtilojen, tarkoituksena on edistää etätyötä ja -opiskelua.
Ennätysmäärä hakijoita - Jyväskylän yliopiston hakijamäärä kasvoi 12 prosenttia1.4.2021 10:20:51 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistoon haki eilen päättyneessä korkeakoulujen yhteishaussa 19 528 hakijaa. Hakijamäärä kasvoi viime vuodesta noin 12 prosenttia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme