Messukeskus

Vuoden nuori suunnittelija 2017 on Heidi Karjalainen

Jaa

Aalto-yliopistossa muotoilun laitoksella opiskeleva Heidi Karjalainen on voittanut Vuoden nuori suunnittelija 2017 -kilpailun. Tänä vuonna 23. kertaa järjestetyn kilpailun tehtävänä oli itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi suunnitella Suomi100-kansallispuku, joka on uusi ja tuore näkemys suomalaiseen pukeutumiseen. Karjalainen palkitaan Suomen Messusäätiön lahjoittamalla 5000 euron stipendillä.

Vuoden nuori suunnittelija Heidi Karjalainen ja raadin puheenjohtaja Jaakko Selin. Kuva: Messukeskus
Vuoden nuori suunnittelija Heidi Karjalainen ja raadin puheenjohtaja Jaakko Selin. Kuva: Messukeskus

Heidi Karjalaisen suunnittelema Suomi100-kansallispuku koostuu kahdesta osasta ja sen inspiraation taustalla ovat miesten liituraitainen housupuku ja naisten juhlamekko. Kokonaisuudessa yhdistyvät feminiiniset muodot sekä maskuliinisuus klassisten rakenteiden kautta.

Asukokonaisuuden yläosa on bleiserin ja mekon rekonstruktio, jossa vartalon etupuolella on sekä kerroksellisia että laskeutuvia muotoja. Takaosa on lyhyempi ja se koostuu ristikkäisistä kappaleista, jotka sidotaan pitkillä vöillä taakse. Asukokonaisuus täydentyy korkeavyötäröisillä, leveälahkeisilla housuilla.

- Tämän vuoden tehtävänanto oli minulle mieluisa. Lapsuuden muistoissani kansallispuku oli juhlapuku, ja siksi lähdin puvun suunnittelussa liikkeelle perinteisistä kansallispuvuista - niiden materiaaleista, siluetista ja väreistä. Työssäni on elementtejä miesten housupuvusta ja naisten juhlamekosta. Lisäksi liituraitakankaan taustalla on yhtymäkohtia perinteisen kansallispuvun raidoitukseen, Karjalainen kertoo puvun suunnittelun taustoista.

Raadin mukaan puvun muotokieli on ajankohtainen, mutta silti siinä tulee myös kansallispuvun henki esiin. Puvussa käytetty liituraitakangas on kiinnostava valinta, sillä se puhuttelee eri sukupolvia eri tavoin. Lisäksi puvussa on maskuliinisuutta, joka näkyy pienissä yksityiskohdissa.

- Tämä asu on kunnianosoitus suomalaiselle naiselle. Se on moderni emännän puku, jota kantaa voimakas suomineito. Voittaja on itsekin käyttänyt kansallispukua, ja voittoisassa puvussa näkyy arvostus perinteiseen kansallispukuun juhlapukuna, arvioi raadin puheenjohtaja Jaakko Selin.

Voittaja-asuihin on yhdistetty 80-vuotisjuhlavuottaan viettävän Kalevala Korun tunnetut ja rakastetut korusarjat Vanamo ja Lumikukka. Klassikoiksi muodostuneet korusarjat edustavat yrityksen modernia muotoilua, joka uudistuu ja elää ajassa.

Suunnittelija ei tartu kynään

Nastolasta kotoisin oleva Heidi Karjalainen on taiteiden kandidaatti Aalto-yliopiston muodin koulutusohjelmasta. Tällä hetkellä käynnissä ovat muodin maisteriopinnot.

- Valmistumisen jälkeen haluaisin suunnitella naisten vaatteita kansainvälisessä muotitalossa. Minua kiinnostaa erityisesti se dialogi, jossa muotitalon perinteinen muotokieli yhdistyy suunnittelijan visioon. Lisäksi haluan nähdä, kuinka suunnittelutiimeissä ideat liikkuvat edestakaisin, ennen kuin ne muotoutuvat lopulliseksi tuotteeksi, Karjalainen visioi.

Karjalaisella on omanlainen tapa suunnitella vaatteita. Piirtämisen sijaan vaatteet muotoutuvat spontaanisti suoraan sovitusnuken päälle. Ideoita ja inspiraatiota hän löytää sekä ihmisistä että kulttuurista, kuten taiteesta, elokuvista ja musiikista.

- Koulussa sanottiin suoraan, että ”Älä piirrä”. En pysty piirtämisen keinoin ilmaisemaan itseäni luonnosteluvaiheessa. Sen sijaan suunnitteluprosessi käynnistyy taustatutkimuksella, joka antaa raamit malliston tunnelmalle, väreille, siluetille ja materiaaleille. Oma tapani työskennellä pohjautuu vaatteellisten referenssien hyödyntämiseen, eli muotoilen sovitusnuken päälle, vaihdan vaatteesta osia ja muutan niiden paikkaa vaistonvaraisesti ja spontaanisti.

- Saan inspiraatiota ihmisistä, onhan pukeutuminen itsensä ilmaisua. Teen huomioita siitä, kuinka vaatteita yhdistellään ja käytetään. Minua kiehtoo se, kuinka vaate muuntuu käytössä eri tarkoitusten tai vaikkapa vuorokauden aikojen mukaan. Omissa töissäni muutan olemassa olevien käyttövaatteiden muotoja ja mittasuhteita, Karjalainen selittää.

- Muotialalla on paljon haasteita, joihin on pystyttävä vastaamaan, kuten kulutuksen kasvu ja ostajan ja tuottajan vastuu. Suunnittelijana pystyn töideni kautta kommentoimaan sitä, miltä maailma näyttä ja miltä se voisi näyttää. Minua kiinnostaa se, miten vaatteet voivat vaikuttaa ihmisiin, ei vain ulkoisesti mutta myös sisäisesti. Pukeutumisella on suora yhteys tunteisiin, kuten turvallisuuden tunteeseen, itsevarmuuteen ja mielihyvään. Vaikka suunnittelija luo tuotteen, niin myös ostaja osallistuu designiin, kun hän pukee vaatteen haluamallaan tavalla, Karjalainen pohtii.

Vuoden nuori suunnittelija on Suomen Messujen ideoima ja Suomen Messusäätiön rahoittama kilpailu suomalaisille vaatetussuunnittelun opiskelijoille. Kilpailu järjestettiin tänä vuonna jo 23. kerran, ja se on yksi alan vanhimmista kilpailuista Suomessa. Tavoitteena on löytää uusia ideoita ja ratkaisuja vaatesuunnitteluun sekä kannustaa nuoria suunnittelijoita ja suomalaista vaatetusteollisuutta.

Kilpailun voittaja saa Suomen Messusäätiön lahjoittaman 5000 € stipendin sekä osaston ja muotinäytössisääntulon Messukeskuksessa 20.-22.10. järjestettävillä I love me -messuilla.

Vuoden nuori suunnittelija -raatiin kuuluvat toimittaja ja suunnittelija Jaakko Selin (raadin puheenjohtaja), muotitaiteilija Ritva Falla, muotitoimittaja ja stylisti Nina Nuorivaara, Elle-lehden päätoimittaja Taru Marjamaa sekä vaatesuunnittelijat Katri Niskanen, Hammi Mettinen ja Mari Talka.

Suomen Messusäätiö jakaa vuosittain noin 400 000 eurolla stipendejä, apurahoja ja palkintoja. Tunnettuja Messusäätiön palkintoja ovat Vuoden nuori suunnittelija -palkinnon ohella mm. Kaj Franck -muotoilupalkinto ja Habitare-suunnittelukilpailu.

Lisätietoja:
Vuoden nuori suunnittelija 2017 heidi.c.karjalainen@aalto.fi
Vuoden nuori suunnittelija -kilpailu: Messukeskus, tiedottaja Riikka Luomanpää, riikka.luomanpaa@messukeskus.com, p. 050 540 4231

Kuvia voittajasta ja voittoasusta kuvapankissa http://mediabank.messukeskus.com maanantaina 25.9. noin klo 11.30 alkaen.

Kilpailu netissä: http://iloveme.messukeskus.com/messuilla/vuoden-nuori-suunnittelija/

Kuvat

Vuoden nuori suunnittelija Heidi Karjalainen ja raadin puheenjohtaja Jaakko Selin. Kuva: Messukeskus
Vuoden nuori suunnittelija Heidi Karjalainen ja raadin puheenjohtaja Jaakko Selin. Kuva: Messukeskus
Lataa
Vuoden nuori suunnittelija Heidi Karjalainen. Kuva: Messukeskus
Vuoden nuori suunnittelija Heidi Karjalainen. Kuva: Messukeskus
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Messukeskus
Messukeskus
Messuaukio 1
00520 HELSINKI

+358 40 450 3250http://www.messukeskus.com

Messukeskus edistää suomalaista elinkeinoelämää mahdollistamalla tuloksellisia kasvokkain kohtaamisia messuilla, kokouksissa, kongresseissa ja muissa tapahtumissa. Messukeskuksessa järjestetään vuosittain liki sata messutapahtumaa ja 2000 kokousta ja kongressia. Tapahtumiin osallistuu joka vuosi noin 9400 näytteilleasettajaa ja 1,2 miljoonaa kävijää. | Messukeskus Helsinki, Expo and Convention Centre, promotes Finnish welfare by enabling effective face to face encounters at exhibitions, meetings, conferences and other events. In 2017, 75 exhibitions and 2000 meetings and congresses were held at Messukeskus Helsinki. 9 400 exhibitors and 1.2 million visitors took part in the events.  

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Messukeskus

Helsingin kirjamessuilla lapset osallistuvat ohjelmaan25.9.2018 12:20Tiedote

Helsingin Kirjamessut on yhdessä muiden lastenkulttuuritoimijoiden kanssa kehittänyt lasten aluetta voimakkaasti. Lapset ja koululaiset pääsevät nyt uppoutumaan tänä vuonna ilmestyneiden kirjojen ihanaan maailmaan ja kokemaan elämyksiä aivan uudella tavalla. Alueella tapahtuu koko ajan ja lapset voivat osallistua kaikkeen ohjelmaan. Kirjamessut kutsui myös YLE:n Pikku Kakkosen mukaan. Helsingin Kirjamessut järjestetään 25.–28.10.2018 Messukeskuksessa Helsingissä.

Auto 2018 -tapahtumassa koeajossa lähes 200 uutta autoa20.9.2018 19:47Tiedote

Nyt jo toista kertaa Auto-tapahtuma tuo uudet autot Messukeskukseen Helsinkiin. Tapahtuma on myynti- ja koeajotapahtuma, jossa koeajojen lisäksi voi tutustua uutuuksiin osastoilla. Tänä vuonna koeajossa on lähes 200 uutta autoa. Koeajossa olevien sähköautojen lukumäärä on triplaantunut kahdessa vuodessa ja nyt pääsee koeajamaan lähes 30 vaihtoehtoista energiaa hyödyntävää ajoneuvoa. Auto 2018 järjestetään perjantaista sunnuntaihin 9. – 11.11.2018 Messukeskuksessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme