Helsingin yliopisto

Vuoden Nuori Virologi 2018 -palkinto hantaviruksia tutkivalle Ilona Rissaselle

Jaa

FT Ilona Rissanen Helsingin yliopistosta on saanut Virustautien Tutkimussäätiön Vuoden Nuori Virologi 2018 -palkinnon. Rissanen tutkii verenvuotokuumeita aiheuttavia hantaviruksia Helsingin yliopiston HiLIFE-instituutissa.

Virustautien Tutkimussäätiö (www.virustauti.fi) tukee suomalaista virustutkimusta, ja palkitsee ”Vuoden Nuori Virologi 2018” -palkinnolla lupaavan nuoren virustutkijan, filosofian tohtori Ilona Rissasen Helsingin yliopistosta. Säätiö jakaa lisäksi 10 pienempää apurahaa nuorille virustutkijoille. Palkinto ja apurahat julkistetaan 8.3.2018 kansallisilla Virologipäivillä Hotelli Gustavelundissa Tuusulassa.

Virukset ovat biologisia järjestelmiä, jotka hyödyntävät solullisia eliöitä lisääntyäkseen. Vanhastaan virukset tunnettiin niiden elintavan seurauksena aiheutuvista taudeista, mutta viruksista itsestään tiedettiin vähän. Viimeisten vuosikymmenien aikainen tieteen ja teknologian kehitys on mahdollistanut virusten tutkimisen jopa atomitason tarkkuudella. Erityisen mielenkiinnon kohteena ovat virusten proteiineista koostuvat rakenteet, joiden avulla virus muun muassa tunkeutuu soluun.

Vuoden 2018 Nuori Virologi, filosofian tohtori Ilona Rissanen, on urallaan keskittynyt selvittamään ennestään tuntemattomia virusten rakenteita röntgensädekristallografian avulla.

Kuumien lähteiden muinaisviruksesta lajienvälisiin tartuttajiin

Väitöstutkimuksessaan professori Jaana Bamfordin tutkimusryhmässä Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitoksella Rissanen selvitti kuumista lähteistä peräisin olevan viruksen, bakteereja infektoivan faagi P23-77:n, kuoren rakenteet. Rakenteet paljastivat tämän ääriolosuhteiden viruksen edustavan muinaista virustyyppiä, joka kuuluu samaan sukulinjaan kuin ihmisen adenovirus.

Väiteltyään tohtoriksi vuonna 2014 Rissanen otti vastaan paikan apulaisprofessori Thomas Bowdenin tutkimusryhmässä Oxfordin yliopiston rakennebiologian osastolla.

Oxfordin yliopistossa Rissanen on tutkinut kuumetauteja aiheuttavia zoonoottisia viruksia. Lajirajojen yli tarttuvat zoonoottiset virukset aiheuttavat vakavia epidemioita, koska zoonoottisia viruksia ilmenee jatkuvasti uusia jatäsmälliset hoitokeinot niitä vastaan puuttuvat.

Rissanen on julkaissut viruspeitteen proteiinien rakenteita muun muassa Korean verenvuotokuumetta aiheuttavasta Hantaan viruksesta ja vuonna 2012 Kiinasta löydetystä Mojiang-viruksesta, joka on sukua aivokuumetta aiheuttaville henipaviruksille. Virusten rakenteiden tunteminen auttaa määrittämään, mitkä solut ovat alttiita tartunnalle sekä kehittämään esimerkiksi rokotteita viruksia vastaan.

Tutkimustuloksiaan Rissanen on julkaissut muun muassa erittäin arvostetussa Nature Communications -julkaisusarjassa.

Verenvuotokuumeita aiheuttavien hantavirusten kimppuun

Vuonna 2017 Suomen Akatemia myönsi Rissaselle tutkijatohtorirahoituksen. Tutkimuksessaan Rissanen pyrkii selvittämään, miten verenvuotokuumeita aihettavat hantavirukset tunkeutuvat isäntäsoluun, ja miten tämän voi estää esimerkiksi neutraloivien vasta-aineiden avulla. Rissanen tekee tutkimustaan Helsingin yliopiston HiLIFE-instituutissa apulaisprofessori Juha Huiskosen ryhmässä, yhteistyössä kansallisten ja kansainvälisten yhteistyökumppanien kanssa (professori Olli Vapalahti, Helsingin yliopisto; Dr Thomas Bowden, Oxfordin yliopisto; Dr Katie Doores, King’s College London).

Tulevien epidemioiden hallinnan kannalta on oleellista tuntea mahdollisimman hyvin virusryhmät, joiden joukosta voi nousta uusia tartuntauteja aiheuttavia viruksia. Yliopistoissa tehtävä virustutkimus on merkittavässä asemassa diagnostiikan ja mahdollisten hoitokeinojen kehityksessä.

Lisätietoja:

Laura Kakkola / Virustautien Tutkimussäätiön asiamies
Puh. 050 574 7101, laura.kakkola@utu.fi                                                                            

Tutkijatohtori Ilona Rissanen
Puh. 040 520 9690, ilona.rissanen@helsinki.fi

Tutkimusryhmien kotisivut:

Bowden-ryhmä: https://www.ndm.ox.ac.uk/principal-investigators/researcher/thomas-bowden

Huiskonen-ryhmä:https://tuhat.helsinki.fi/portal/en/organisations-researchgroups/laboratory-of-struc(3672ca06-0df4-4ab6-9c5c-c69d96cf70bf).html

************************
Tiedotteen välitti

Päivi Lehtinen, viestinnän asiantuntija, Helsingin yliopisto
paivi.m.lehtinen@helsinki.fi  050 406 2043

Kuvat

FT Ilona Rissanen
FT Ilona Rissanen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Opettajankoulutusta uudistetaan Suomessa21.5.2018 13:50Tiedote

Miksi uudistaa jo kansainvälisesti erinomaiseksi kehuttua opettajankoulutusta? Mitä opettajan on osattava nyt ja tulevaisuudessa? Helsingin yliopistosta johdetussa ja opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamassa laajassa opettajankoulutuksen uudistamishankkeessa etsitään ratkaisuja ja tarjotaan koulutusta ja tukea nykyisille ja tuleville opettajille. Hankkeen 12 osahanketta johtavat professorit ja dosentit Helsingin yliopiston eri tiedekunnissa ja hanketta koordinoi professori Auli Toom Yliopistopedagogiikan keskuksesta.

Suomalaisuus on vahva viitekehys koulutuksen kentässä21.5.2018 13:05Tiedote

Suomalaisuus ja suomalainen koulutus herättävät mielenkiintoa ympäri maailmaa. Aiheita koskevissa keskusteluissa korostuu tasa-arvon, oikeudenmukaisuuden ja erinomaisuuden eetos. Kansainvälisestä näkökulmasta suomalainen yhteiskunta, elämä ja koulutuksen laatu näyttävät olevan hyvällä mallilla: oppimista mittaavien vertailujen mukaan koulutuksellinen tasa-arvoisuus tuottaa laatua oppimisessa. Suomalaisen koulun menestys siivittää myös monia koulutusvientihankkeita yliopistojen, korkeakoulujen ja yksityisen yritystoiminnan areenoilla.

Gravitaatioaallot ja ajan suunnan kääntäminen; kaksi maailmankaikkeuden aihetta fysiikan nobelistien luennoidessa Helsingissä toukokuussa16.5.2018 14:04Tiedote

Helsingin yliopistossa luennoi toukokuun lopussa kaksi fysiikan nobelistia. Tilaisuudet ovat avoimia. Torstaina 24.5. kello 17.00 yliopiston juhlasalissa luennoi vuoden 2004 fysiikan nobelisti Frank Wilczek otsikolla The strange, unfinished story of time reversal. Viikon kuluttua torstaina 31.5. kello 10.00 Kumpulassa alkavassa symposiumissa vuoden 2017 fysiikan nobelisti Rainer Weiss puhuu otsikolla The beginnings of gravitational wave astronomy.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme