MessukeskusMessukeskus

Vuoden opetus -palkinto Kalevala goes science -projektille

Jaa

Opetus- ja kasvatusalan suurtapahtuman, Educan, yhteydessä jaettava Vuoden opetus -palkinto luovutetaan tänään Messukeskuksessa Helsingissä. OAJ:n järjestämä ja Suomen Messusäätiön rahoittama kilpailu nostaa esille uusia, pedagogisia oivalluksia ja hyviä arjen käytäntöjä. 3 000 euron suuruisen palkinnon rahoittaa Suomen Messusäätiö.

Vuoden opetus -palkinnon saivat Johanna Eskelinen ja Päivi Mustalampi, kuva: Risto Wuolle
Vuoden opetus -palkinnon saivat Johanna Eskelinen ja Päivi Mustalampi, kuva: Risto Wuolle

Vuoden opetus -palkinnon vuodelta 2019 saa Joutsan yhtenäiskoulussa toteutettu hanke Kalevala goes science. Projektin ideoivat ja sitä vetivät kemian, fysiikan, matematiikan ja tietotekniikan opettaja Päivi Mustalampi ja äidinkielen, kirjallisuuden ja ilmaisutaidon opettaja Johanna Eskelinen.

Projektin ideana oli tutkia suomenkielistä fiktiivistä teosta eri näkökulmista ja erilaisin tieteellisin keinoin. Teokseksi valittiin Kalevala, jota muutoinkin käsitellään 9. luokan äidinkielessä. Ajatus oli tarttua teokseen uudella ja luovalla tavalla ja poimia teoksesta tutkimusteemoja eri oppilasryhmille. Projektiin osallistuivat kaikki 9. vuosiluokan 39 oppilasta sekä välillisesti koulun loput 100 yläluokkien oppilasta. Hankkeeseen käytettiin pääasiassa äidinkielen ja kirjallisuuden, kemian, fysiikan, biologian, maantieteen ja tietotekniikan tunteja. Yhteistyötä tehtiin myös Keski-Suomen LUMA-keskuksen kanssa. LUMA-keskusten tavoitteena on organisoida ja edistää yliopiston, koulujen ja yritysten välistä yhteistyötä luonnontieteiden, matematiikan ja teknologian opetuksen ja opiskelun kehittämiseksi.

Luovalla otteella ja hurtilla huumorilla

Työhön ryhdyttiin pilke silmäkulmassa luovuutta korostaen. Hankkeen oppilasprojekteiksi muotoutuivat Auringon kätkeminen, Mehiläisen salva, Sammon taonta, Oluen paneminen, Suohon laulaminen, Puolukasta raskaaksi, Sotkan munat, Kantele hauen leukaluusta, Kurjen rääkäisy, Kultaneidon taonta, Verenvuodon tyrehdyttäminen, Tulen kesyttäminen ja Paja mahalaukussa. Muun muassa Puolukasta raskaaksi -ryhmä tutki, miten tarkastelujakson aikana syöty puolukkamäärä vaikutti syöjän terveydentilaan, Sammon taonnassa koodattiin rahaa tuottavat ohjelmat Scratch-, C#- ja Python-ohjelmointikielllä ja oluen panemisen työpajassa oppilaat kokeilivat oluen valmistusta kalevalaisin keinoin. Kaikkiin oppilaitten hankkeisiin voi tutustua: https://sites.google.com/edu.joutsa.fi/kalevala-goes-science.

Monipuolista oppimista ja yhteishengen nousua

Toiminta opetti oppilaille tieteellisen tutkimuksen perusasioita, esiintymistaitoja, rohkeutta kysyä neuvoa vierailta sekä viestinnän ja tieto- ja viestintäteknologian työkalujen käyttöä.

–        Projektilla on ollut positiivinen vaikutus kouluyhteisöömme. Oppilaiden projektiesittelyiden lisäksi saamamme näkyvyys mediassa ja menestys mm. StarT-kilpailussa on vaikuttanut siihen, että koko kouluyhteisön itsetunto on noussut projektin myötä. On ollut mahtavaa saada esille sitä työtä, mitä pienissä kouluissa tehdään, kertoo Johanna Eskelinen, toinen projektin vetäjistä.

–        Uudenlainen rento ja pilke silmäkulmassa tehty lähestymistapa tuttuun eepokseen sai oppilaat innostumaan työskentelystä. Vanhan teoksen käsittelyn tai tieteen tekemisen ei aina tarvitse olla perinteistä ja kaavamaista, vaan sitä voi lähestyä vähän rennommallakin otteella, toteaa Päivi Mustalampi.

Projekti on helposti sovellettavissa eri ikäisille oppilaille eri oppilaitoksissa ja se antaa hauskan tavan tutustua tieteelliseen tutkimusotteeseen toiminnan kautta.

 

Kunniamaininta robotiikkaopetukselle Riihimäellä

Raati päätti antaa kunniamaininnan ehdotukselle ”Opetussuunnitelmiin perustuva robotiikkaopetus varhaiskasvatuksesta lukioon asti Riihimäellä”. Raati perustelee kunniamainintaa seuraavasti:

”Kunniamaininta annetaan hyvästä ja pitkäaikaisesta uurastuksesta robotiikkaopetuksen parissa. Siinä hyödynnetään paikallista osaamista ja toiminnassa toteutuu yhteisöllisyys ja oppiminen kokeilun kautta. Se edellyttää ryhmätyö- ja ongelmanratkaisutaitoja sekä eri-ikäisten toimijoiden huomioimista. Idea on monistettavissa, mutta vaatii toteuttajilta satsausta ja sitoutumista.” Robotiikkaopetuksesta ovat vastanneet robotiikan kehittäjäopettaja Reetta Viitanen ja sivistysjohtaja Esa Santakallio Riihimäeltä.

Palkinnonjakotilaisuus on Educa-messuilla klo 16 Open Lounge -lavalla.

Raatiin kuuluivat OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen (raadin pj.), OAJ:n viestintäjohtaja Hanna Ottman, Suomen Vanhempainliiton toiminnanjohtaja Ulla Siimes, Messukeskuksen tiedottaja Taira Sjöblom-Tallus, Suomen Kuntaliiton erityisasiantuntija Kyösti Värri, opetusneuvos Leena Nissilä Opetushallituksesta, Suomen rehtorit SURE ry:n puheenjohtaja Antti Ikonen ja OAJ:n järjestöasiamies Riitta Silvonen (raadin sihteeri).

Educa-messut on Suomen johtaja kasvatus- ja koulutusalan ammattitapahtuma, jonka järjestävät yhteistyössä Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ja Messukeskus. Siihen osallistuu vuosittain yli 18 000 kävijää.

Lisätiedot:

tiedottaja Taira Sjöblom-Tallus, Messukeskus, puh. 050 385 5482, taira.sjoblom-tallus@messukeskus.com

järjestöasiamies Riitta Silvonen, OAJ, puh. 050 596 7838 riitta.silvonen@oaj.fi

#educa2020

Kuvat

Vuoden opetus -palkinnon saivat Johanna Eskelinen ja Päivi Mustalampi, kuva: Risto Wuolle
Vuoden opetus -palkinnon saivat Johanna Eskelinen ja Päivi Mustalampi, kuva: Risto Wuolle
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Messukeskus
Messukeskus
Messuaukio 1
00520 HELSINKI

+358 40 450 3250http://www.messukeskus.com

Messukeskus edistää suomalaista elinkeinoelämää luomalla kasvua kohtaamisista. Tarjoamme messuille, kokouksiin, kongresseihin ja muihin tapahtumiin 7 muuntautuvaa hallia, 40 erilaista kokoustilaa, 21 ravintolaa, uudistuneen tapahtumahotellin ja täydelliset tapahtumapalvelut. Messukeskus järjestää vuosittain 50 messutapahtumaa ja 1000 kokousta ja kongressia, joihin osallistuu 1,1 miljoonaa vierasta. | Messukeskus – sata vuotta tapahtumien keskipisteessä 

Messukeskus Helsinki, Expo and Convention Centre, promotes Finnish welfare by enabling effective face to face encounters at exhibitions, meetings, conferences and other events. We host 50 exhibitions and 1,000 meetings and congresses each year providing a perfect venue with 7 adaptable halls, 40 conference spaces, the 4,400-seater Amfi Hall auditorium, 21 restaurants, a fully renewed event hotel, and all event services. Over one million visitors take part in the events. | Messukeskus – A century in the centre of events 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Messukeskus

Metsäkonealan suurtapahtuman Proforestin kasvu jatkuu, nyt uudella järjestämispaikkakunnalla Kalajoella19.2.2020 09:00:00 EETTiedote

Metsäkonealan suurtapahtuma Proforest järjestetään jatkossa Kalajoella. Uusi järjestämispaikkakunta tarjoaa tapahtumaan osallistuville yrityksille ja tuhansille messuvieraille erinomaiset majoitus- ja oheispalvelut. Proforest järjestetään seuraavan kerran toukokuussa 2021. Tapahtuman järjestelyistä vastaa Suomen Messut Osuuskuntaan kuuluva Expomark Oy.

GoExpo Horsen ohjelmassa painottuvat hevosten hyvinvointi ja ratsastajan taidot18.2.2020 10:59:42 EETTiedote

GoExpo Horse on hevosharrastajan ykköstapahtuma, josta voi ammentaa oppia niin hevosen hoitoon, käyttäytymisen tulkintaan kuin tasapainoiseen ratsastukseenkin. Tapahtumassa pääsee ihailemaan myös kovatasoista esteratsastuskisaa ja huipputason kouluratsastusta. GoExpo Horse järjestetään 28.2. – 1.3. Messukeskuksessa Helsingissä osana urheilun ja ulkoilun GoExpo-tapahtumakokonaisuutta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme