Helsingin yliopisto

Vuoden paras päihdeaiheinen tutkimusartikkeli paljasti uutta tietoa alkoholin vaikutuksista sikiöön

Jaa

Alkoholi- ja huumetutkijain seura on palkinnut vuoden parhaana päihdeaiheisena tutkimusartikkelina Heidi Marjosen, Hanna Kahilan ja Nina Kaminen-Aholan artikkelin raskaudenaikaisen alkoholialtistuksen genotyyppikohtaisista vaikutuksista istukan geenien säätelyyn ja vastasyntyneen päänympärykseen.

Epigeneettisessä tutkimuksessa selvitettiin, muuttaako äidin käyttämä alkoholi sikiön geenien toiminnan säätelyä ja vaikuttaa näin sikiön kehitykseen.

Tutkimuksen tulokset ovat merkittäviä: tutkimuksessa löydettiin ensimmäinen perinnöllinen tekijä, joka vaikuttaa siihen, miten alkoholialtistus ilmenee vastasyntyneessä. Alkoholialtistus muuttaa kasvua säätelevän geenialueen toimintaa ja sikiön pään kasvua sen mukaan, minkälaiset perintötekijät lapsi on vanhemmiltaan perinyt.

Löytö auttaa ymmärtämään aiempien tutkimusten ristiriitaisia tuloksia äidin alkoholinkäytön suhteesta lapsen pään kokoon. Tulokset osoittavat, että lapsen pään koko ei kerro raskaudenaikaisesta alkoholialtistuksesta, kuten aiemmin on uskottu.

Heidi Marjonen ja Nina Kaminen-Ahola työskentelevät Helsingin yliopistossa, Hanna Kahila Helsingin yliopistollisessa sairaalassa.

Alkoholi- ja huumetutkijain seuran tarkoitus on edistää tieteellistä päihdetutkimusta Suomessa. Vuoden parhaan päihdeartikkelin palkinto jaetaan vuonna 2018 ensimmäisen kerran. Palkittavan artikkelin valitsi päihdelääketieteen professori emeritus, tutkimusprofessori Hannu Alho.

Viite: Heidi Marjonen, Hanna Kahila & Nina Kaminen-Ahola (2017) rs10732516 polymorphism at the IGF2/H19 locus associates with a genotype-specific trend in placental DNA methylation and head circumference of prenatally alcohol-exposed newborns. Human Reproduction Open. DOI:10.1093/hropen/hox014

Lisätietoja tutkimuksesta:

Heidi Marjonen
heidi.marjonen@helsinki.fi

Nina Kaminen-Ahola
nina.kaminen@helsinki.fi
Puh. 050 4482768

Uutta tietoa perimän osuudesta alkoholin aiheuttamien sikiövaurioiden syntyyn

***********************
Tiedotteen välitti

Päivi Lehtinen, viestinnän asiantuntija, Helsingin yliopisto
paivi.m.lehtinen@helsinki.fi  050 406 2043

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Suomalaistutkimus avaa älyllisen kehitysvammaisuuden perinnöllistä taustaa12.2.2019 10:45:06Tiedote

Helsingin yliopiston koordinoiman tuoreen tutkimuksen mukaan sekä vakavan älyllisen kehitysvammaisuuden että lievempien älyllisen kehityksen häiriöiden taustalta löytyy perinnöllisiä riskitekijöitä. Riskitekijät ovat kuitenkin erilaisia eri kehitysvammaryhmissä. Lievemmät häiriöt johtuvat pääasiassa lukuisien geenialueiden yhteisvaikutuksesta, kun taas vakavissa kehitysvammoissa yksittäiset geenivirheet ovat tavallisempia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme