Helsingin yliopisto

Vuoden paras päihdeaiheinen tutkimusartikkeli paljasti uutta tietoa alkoholin vaikutuksista sikiöön

Jaa

Alkoholi- ja huumetutkijain seura on palkinnut vuoden parhaana päihdeaiheisena tutkimusartikkelina Heidi Marjosen, Hanna Kahilan ja Nina Kaminen-Aholan artikkelin raskaudenaikaisen alkoholialtistuksen genotyyppikohtaisista vaikutuksista istukan geenien säätelyyn ja vastasyntyneen päänympärykseen.

Epigeneettisessä tutkimuksessa selvitettiin, muuttaako äidin käyttämä alkoholi sikiön geenien toiminnan säätelyä ja vaikuttaa näin sikiön kehitykseen.

Tutkimuksen tulokset ovat merkittäviä: tutkimuksessa löydettiin ensimmäinen perinnöllinen tekijä, joka vaikuttaa siihen, miten alkoholialtistus ilmenee vastasyntyneessä. Alkoholialtistus muuttaa kasvua säätelevän geenialueen toimintaa ja sikiön pään kasvua sen mukaan, minkälaiset perintötekijät lapsi on vanhemmiltaan perinyt.

Löytö auttaa ymmärtämään aiempien tutkimusten ristiriitaisia tuloksia äidin alkoholinkäytön suhteesta lapsen pään kokoon. Tulokset osoittavat, että lapsen pään koko ei kerro raskaudenaikaisesta alkoholialtistuksesta, kuten aiemmin on uskottu.

Heidi Marjonen ja Nina Kaminen-Ahola työskentelevät Helsingin yliopistossa, Hanna Kahila Helsingin yliopistollisessa sairaalassa.

Alkoholi- ja huumetutkijain seuran tarkoitus on edistää tieteellistä päihdetutkimusta Suomessa. Vuoden parhaan päihdeartikkelin palkinto jaetaan vuonna 2018 ensimmäisen kerran. Palkittavan artikkelin valitsi päihdelääketieteen professori emeritus, tutkimusprofessori Hannu Alho.

Viite: Heidi Marjonen, Hanna Kahila & Nina Kaminen-Ahola (2017) rs10732516 polymorphism at the IGF2/H19 locus associates with a genotype-specific trend in placental DNA methylation and head circumference of prenatally alcohol-exposed newborns. Human Reproduction Open. DOI:10.1093/hropen/hox014

Lisätietoja tutkimuksesta:

Heidi Marjonen
heidi.marjonen@helsinki.fi

Nina Kaminen-Ahola
nina.kaminen@helsinki.fi
Puh. 050 4482768

Uutta tietoa perimän osuudesta alkoholin aiheuttamien sikiövaurioiden syntyyn

***********************
Tiedotteen välitti

Päivi Lehtinen, viestinnän asiantuntija, Helsingin yliopisto
paivi.m.lehtinen@helsinki.fi  050 406 2043

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Kissojen ja koirien bakteerien antibioottiresistenssi on vähentynyt16.11.2018 09:38Tiedote

Kissojen ja koirien bakteereiden vastustuskyky antibiooteille on vähenemässä monen vuoden jälkeen. Tilanteen paranemiseen on todennäköisesti vaikuttanut antibioottien vähentynyt käyttö. Vaikka kehitys on ollut valoisampaa, monien antibioottien kohdalla vastustuskykyisten kantojen osuus on edelleen liian suuri ja aktiivisia toimia tarvitaan, kertoo Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan kliinisen mikrobiologian laboratorio. Seurantatieto on kerätty vuosilta 2014–2017.

Yksin asuvan kohtuullinen minimibudjetti on noin 1 400 euroa kuukaudessa15.11.2018 10:13Tiedote

Esimerkkitalouksien välttämättömien kulujen yhteissumma kuukaudessa vaihtelee pääkaupunkiseudulla yksin asuvien alle 45-vuotiaiden noin 1 380 eurosta kahden vanhemman ja kolmilapsisen perheen noin 4 250 euroon. Helsingin yliopiston Kuluttajatutkimuskeskuksessa on selvitetty, mitä tavaroita ja palveluita kuluttaja tarvitsee, jotta tulee toimeen, voi ylläpitää terveyttä ja voi kokea osallistuvansa yhteiskunnalliseen toimintaan Suomessa.

Tervakapitalismi mullisti kainuulaisten elämän 1800-luvulla14.11.2018 15:24Tiedote

Tutkimuksen mukaan tervatalous asemoitui 1800-luvun Kainuuseen erityisessä historiallisessa kontekstissa. Tervakapitalismin muotoutumista määrittivät kapitalistisen maailmanjärjestelmän, Suomen suurruhtinaskunnan ja Pohjois-Suomen talousalueen yhteiskunnallisten rakenteiden sekä toimijoiden voimasuhteet. Lähes vuosisadan jatkunut tervakapitalismi mullisti perin pohjin kainuulaisten elämän ja luontokäsitykset.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme