HUS

Vuodenvaihteessa uudistuva seksuaalirikoslaki kasvattaa Seri-tukikeskusten käyntimääriä

Jaa

Seksuaaliväkivallan uhrit ovat tyytyväisiä Seri-tukikeskuksen palveluihin.

Suomen seksuaalirikoslaki uudistuu vuodenvaihteessa. Lain tavoitteena on vahvistaa seksuaalisen itsemääräämisoikeuden ja henkilökohtaisen koskemattomuuden suojaa. Keskeinen muutos on raiskausrikosta koskevan säännöksen muuttuminen suostumusperusteiseksi. Muutos tuo lisää tekoja rikoslain piiriin. Lakiuudistus näkyy myös HUSin Seri-tukikeskuksen toiminnassa.

“Rikoslain uudistus on erinomainen asia, mutta huolena on Seri-tukikeskuksen kasvavat käyntimäärät ja se, kuinka voimme vastata niihin”, sanoo HUSin Seri-tukikeskuksen vastuulääkäri Riina Korjamo.

Lakiuudistus lisää esitutkintoja, syyteharkintoja ja syytteitä käräjäoikeuksiin sekä käsittelyjä hovioikeuksissa.

“Se myös pidentää käsittelyaikoja, mikäli käsittelyyn ei saada riittäviä resursseja. Tämä tarkoittaa sitä, että uhrien tuen tarve pitenee ja toipuminen voi hidastua”. 

Lakiuudistuksessa hyödynnetty Seri-tukikeskuksen kyselytutkimusta

HUSin Seri-tukikeskuksen asiakkaista 86 % kokee saavansa vastaanotolta sellaista palvelua ja tukea, jota he kaipaavat. Tärkeimpinä ensivaiheen palveluina he pitävät psykologipalveluita ja oikeudellista neuvontaa. Myös vertaistuki olisi koettu tärkeäksi. Asiakkaat kaipaavat lisäksi parempaa jatkohoitoon pääsyä, pidempää tuen kestoa ja lähipalveluita. Yleisin syy palveluiden käyttämättömyydelle on toive asian unohtamisesta.

Tulokset käyvät ilmi Seri-tukikeskuksen tekemän kyselytutkimuksen väliraportista. Kyselyyn vastasi 235 Seri-tukikeskuksen asiakasta aikavälillä 1.6.2017–29.2.2020.

Korjamo kertoo, että tutkimustuloksia hyödynnetään toiminnassa laajasti.

“Teemme aktiivisesti tutkimusta, joka vaikuttaa suoraan hoitokäytäntöihin meillä ja valtakunnallisesti. Olemme tulosten perusteella esimerkiksi lisäämässä ensi vuonna psykologiresurssia ja aloittaneet vertaistukiryhmät.”

Tuloksia on hyödynnetty muun muassa Seri-tukikeskusverkoston palvelujen kehittämisessä ja seksuaalirikoslainsäädännön uudistustyössä.

Suorana HUSista 2.12.2022: Seksuaaliväkivallan uhrin hoito Seri-tukikeskuksessa
Katso tallenne YouTubesta tästä linkistä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

HUSin Seri-tukikeskuksen vastuulääkäri Riina Korjamo
riina.korjamo@hus.fi

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme