Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Vuodesta 2020 alkaen jokaisella Helsingissä syntyvällä lapsella on kulttuurikummi

Jaa

Helsingin kaupunki on ryhtynyt yhdessä monien kulttuuritoimijoiden kanssa Kulttuurin kummilapset -hankkeeseen, joka tuo hyvinvointia lapsiperheille kulttuurin ja taiteen keinoin. Hankkeen mahdollistaa Jane ja Aatos Erkon säätiön 900 000 euron avustus.

(c) Jussi Hellsten
(c) Jussi Hellsten

Ensi vuodesta alkaen jokaisella Helsingissä syntyvällä lapsella on kummina kulttuuritoimija, jonka kautta lapsi perheineen saa kokea kulttuuri- ja taide-elämyksiä. Tavoite on edistää lapsiperheiden hyvinvointia ja yhdenvertaisuutta. Perheet kutsutaan mukaan toimintaan neuvoloissa heti lapsen synnyttyä ja kummius jatkuu, kunnes lapsi aloittaa koulun. Lapsen kehitysvaiheelle sopivaksi räätälöidyssä toiminnassa korostuu kulttuuri perheen arjen parantajana. 

”Kulttuurin kummilapset edistää jokaisen lapsen yhdenvertaista oikeutta taiteeseen ja kulttuuriin sekä mahdollisuutta tulevaisuustaitojen, kuten empatia ja vuorovaikutus, kehittämiseen. Pitkäjänteinen yhteistyö eri kulttuuritoimijoiden kanssa näitä tavoitteita kohti on todella arvokasta”, sanoo Helsingin kulttuurijohtaja Mari Männistö.

Hankkeen taustalla ovat erinomaiset kokemukset Helsingin kaupunginorkesterin kummilapsitoiminnasta vuosina 2000 ja 2012 syntyneiden kanssa. Kaupunginorkesterin kummilapsitoiminnan inspiroimana toiminta laajenee jatkuvaksi siten, että eri taiteenalojen kummilapsiksi pääsevät kaikki Helsingissä syntyvät lapset vuodesta 2020 eteenpäin. Kulttuurin kummilapset –hanketta kehittää noin 30 erikokoista eri taiteen ja kulttuurin tahoa.

Vuonna 2020 syntyneistä lapsista tulee Helsingin kaupunginorkesterin kummilapsia ja vuonna 2021 syntyvistä Helsingin teattereiden (Helsingin kaupunginteatteri, Suomen Kansallisteatteri, Svenska Teatern, Q-teatteri, Nukketeatteri Sampo ja Teatteri IlmiÖ) kummilapsia. Vuodesta 2022 alkaen mukaan tulee joka vuosi uusi taidemuoto, kunnes vuonna 2027 vuorossa on jälleen Helsingin kaupunginorkesteri. Helsingin kaupungin kulttuuripalvelut koordinoi Kulttuurin kummilapset -hanketta.

”Jane ja Aatos Erkon säätiö arvostaa Helsingin kaupungin kulttuurimyönteisyyttä, ja haluaa avustuksellaan tukea pienten kaupunkilaisten kasvamista luontevasti kulttuurin kuluttajiksi. Luotamme, että hanke luo tasa-arvoisia mahdollisuuksia kaikille perheille nauttia kulttuurielämyksistä”, toteaa säätiön asiamies Marja Leskinen.

Yhteyshenkilöt

Mari Männistö
kulttuurijohtaja, Helsingin kaupungin kulttuuri ja vapaa-aika
puh. 0400 539900
s-posti: mari.mannisto@hel.fi

Ulla Laurio, suunnittelija, Helsingin kulttuuripalvelut (HUOM! tavoitettavissa 17.10. alkaen)
puh. 040 149 3584
s-posti: ulla.laurio@hel.fi

Kuvat

(c) Jussi Hellsten
(c) Jussi Hellsten
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Helsinki on elämyksellinen ja vetovoimainen kaupunki täynnä tekemistä ja osallistumisen mahdollisuuksia. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala tarjoaa kaupungin asukkaille ja vierailijoille vuodessa yli 20 miljoonaa kokemusta – taidetta, tapahtumia, kursseja, harrastuksia, tiloja, ulkoilualueita ja palveluja liikkumiseen sekä tukea kulttuurille ja kansalaistoiminnalle.

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala muodostuu viidestä palvelukokonaisuudesta: kirjasto, kulttuuri, liikunta, nuoriso ja hallinto. Toimialan 1 800 työntekijää ylläpitää ja parantaa helsinkiläisten mahdollisuuksia hyvään elämään ja aktiiviseen kansalaisuuteen. Helsingissä on helppoa ja houkuttelevaa lähteä liikkeelle. Joka päivä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Museo soittaa kotiin - Helsinki tarjoaa kulttuuripalveluja etänä kotihoidon asiakkaille11.10.2019 08:00:00 EESTTiedote

Helsingin kaupunki tarjoaa taide- ja kulttuurielämyksiä etänä kotihoidon asiakkaille tablettitietokoneiden välityksellä. Tavoitteena on edistää kotona asuvien iäkkäiden kulttuurisia oikeuksia ja osallisuutta kehittämällä uudenlaisia digitaalisia palveluita. Pilottialueena toimivan Laajasalon kotihoidon asiakkaille on tämän vuoden aikana tarjottu etänä mm. improvisaatioteatteria sekä retkiä kulttuurikohteisiin.

Museet ringer hem – Helsingfors erbjuder kulturtjänster på distans för hemvårdens klienter11.10.2019 07:59:00 EESTTiedote

Hemvårdens klienter i Helsingfors kan få konstupplevelser på distans via surflattor. Målet är att främja hemmaboende äldres kulturella rättigheter och delaktighet genom att utveckla nya digitala tjänster. Hemvårdens klienter på Degerö, som fungerar som pilotområde, har i år erbjudits bland annat improvisationsteater och utfärder till kulturella platser.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme