Suomen Vuokranantajat ry

Vuokralaisellakin on vastuita – tarkasta ainakin nämä

Jaa
Kevätsiivouksen yhteydessä on hyvä tarkastaa, onko asunnon hoitovelvoitteet täytetty säännöllisesti. Hoitovelvoitteensa laiminlyönyt vuokralainen voi joutua pahimmillaan vahingonkorvausvastuuseen paitsi omaa vuokranantajaansa myös taloyhtiötä kohtaan. Suomen Vuokranantajat ry:n lakimies Susanna-Maria Aarnivuo opastaa tarkastamaan heti viisi tärkeintä paikkaa.

1. Onko lattiakaivo puhdistettu? 

Lattiakaivon puhdistaminen kuuluu vuokrasuhteen aikana vuokralaisen vastuulle. Lattiakaivo tulee puhdistaa tai puhdistustarve ainakin tarkastaa vähintään kuukausittain. Puhdistamista voi helpottaa käyttämällä lattiakaivon suodatinta, kunhan muistaa vaihtaa sen riittävän usein. 

Jos tukkeuman syynä epäilee viemäritukosta, vuokralaisen tulee ilmoittaa siitä vuokranantajansa kautta taloyhtiölle, koska syvemmän tukoksen poistaminen kuuluu lähtökohtaisesti yhtiön vastuulle. Avaamatta jätetty tukos voi aiheuttaa mittavan vesivahingon, joten ilmoitus tulisi tehdä heti, Susanna-Maria Aarnivuo huomauttaa. 

2. Onko liesituulettimen tai -kuvun rasvasuodatin pesty? 

Myös liesituulettimen tai -kuvun rasvasuodattimen puhdistus kuuluu vuokrasuhteen aikana vuokralaisen vastuulle. Rasvasuodatin on puhdistettava – ruuanlaitosta riippuen – yleensä noin 1–3 kuukauden välein. Metallisen rasvasuodattimen puhdistus tapahtuu helpoiten pesemällä se astianpesukoneessa. Kuitukankainen suodatin taas täytyy yleensä vaihtaa uuteen. 

Jos käytössä on puolestaan aktiivihiilisuodatin, sen puhdistus- tai vaihtoväli on yleensä noin 3–12 kuukautta. Laitteiden käyttöohjeet löytyvät yleensä internetistä. Aarnivuo muistuttaa, että vuokralaisen tulee aina tarkastaa käyttöohjeista, mitä laitteen puhtaanapito edellyttää, ja epäselvissä tilanteissa vuokralaisen kannattaa aina kysyä apua omalta vuokranantajaltaan. 

3. Ovatko ilmanvaihtoventtiilit puhtaat? 

Vuokrasuhteen aikana vuokralaisen vastuulle kuuluu lisäksi ilmanvaihtoventtiilien puhdistus, jos se onnistuu sisältä käsin. Tulo- ja poistoilmaventtiilit tulee puhdistaa, kun niihin on kertynyt silmin havaittavaa pölyä tai likaa. Puhdistustarve riippuu asuinalueen ulkoilman puhtaudesta ja puhdistustarve on hyvä tarkistaa noin 2–4 kertaa vuodessa. 

Suomen Vuokranantajien lakineuvontaan tulee aika-ajoin kysymyksiä myös ilmanvaihdon toimivuudesta. Ensimmäisenä neuvotaan yleensä tarkastamaan, ettei vuokralainen ole itse sulkenut ilmanvaihtoventtiileitä, Aarnivuokertoo. Tämän jälkeen ongelman selvittäminen siirtyy tyypillisesti taloyhtiölle, koska yhtiö vastaa lähtökohtaisesti perustasoisista järjestelmistä, kuten ilmanvaihdosta. 

4. Toimiiko palovaroitin? 

Vuokralaisen on suositeltavaa testata vuokrasuhteen aikana palovaroittimien toimivuus kuukausittain. Tarkastaminen tapahtuu vaivatta painamalla testinappulaa, jolloin hälytysääni osoittaa palovaroittimen toimivuuden. Mahdolliset paristot tulisi vaihtaa vuosittain, elleivät ne ole pitkäikäisempiä. Samalla palovaroittimen pohjasta kannattaa tarkistaa, että laitteen ”parasta ennen” -päiväys ei ole umpeutumassa. Palovaroitin kannattaa yleensä vaihtaa uuteen vähintään noin 5–10 käyttövuoden jälkeen. 

Vastuu palovaroittimista on lakimuutoksen myötä siirtymässä vuoden 2024 alussa osakkaalta taloyhtiölle kahden vuoden siirtymäajalla. Sitä ennen vuokranantajan on hyvä tarkastaa ainakin vuokralaisten vaihtuessa, että asunnossa on riittävä määrä toimivia palovaroittimia. Asunnon jokaisen kerroksen alkavaa 60 neliömetriä kohden tulee olla vähintään yksi palovaroitin, Aarnivuo kertoo. 

5. Vuotaako hana tai wc-istuin? 

Vuokralaisen tulee seurata huoneiston kuntoa vuokrasuhteen aikana osana huolenpitovelvoitettaan. Esimerkiksihanan tai wc-istuimen vuotamisesta tulee ilmoittaa. Wc-istuimen vuodon voi havaita helposti jatkuvasta lorinasta. Myös wc-istuimen tai hanan ympärille kerääntyvälammikko paljastaa yleensä vuodon. 

Vuokralaisen tulee ilmoittaa kaikista havainnoistaan aina viipymättä omalle vuokranantajalleen, joka välittää ilmoituksen tarvittaessa taloyhtiölle. Jos korjaus ei voi odottaa, myös ilmoitus on tehtävä heti. Vuokralainen voi joutua tekemään ilmoituksen suoraan yhtiölle lähinnä silloin, jos on sattunut putkivuoto tai muu vastaava tilanne, mutta silloinkin vuokranantajalle tulisi jättää asiasta viesti, Aarnivuo muistuttaa. 

Lisätiedot

Susanna-Maria Aarnivuo, lakimies 
Suomen Vuokranantajat ry 
(09) 1667 6345 
susanna.aarnivuo@vuokranantajat.fi

Lisätietoa vuokralaisen ja vuokranantajan vastuista löytyy myös 20.4. julkaistusta Vuokra-asunnon vastuunjakotaulukosta, joka on lisäys Taloyhtiön vastuunjakotaulukkosarjaan.Se on saatavilla maksutta Suomen Vuokranantajien jäsenille laajana verkkoversiona ja tilattavissa laajana vuokranantajaversiona tai suppeana vuokralaisversiona Kiinteistömedialta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Suomen Vuokranantajat ry
Suomen Vuokranantajat ry
Annankatu 24
00100 HELSINKI

09 1667 6421http://www.vuokranantajat.fi

Suomessa on noin 350 000 asuntoa, joita vuokraavat yksityiset vuokranantajat. Suomen Vuokranantajat on yksityisten vuokranantajien ja asuntosijoittajien valtakunnallinen järjestö. Teemme vuokraustoiminnasta palkitsevampaa, turvallisempaa ja helpompaa. Jäsenenämme on yli 29 000 vuokranantajaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Vuokranantajat ry

Vuokrien nousu taittui pääkaupunkiseudulla ja Tampereella20.4.2023 08:50:08 EEST | Tiedote

Tilastokeskus on julkaissut vuokratilastot vuoden 2023 ensimmäiseltä neljännekseltä tammi-maaliskuulta. Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat vuodentakaisesta koko maassa 1,7 prosenttia. Vuokrien vuosikasvu oli pääkaupunkiseudulla (1,0 %) puolet hitaampaa kuin muualla Suomessa (2,1 %). Edelliseen vuosineljännekseen verrattuna vuokrat jopa hieman laskivat pääkaupunkiseudulla ja Tampereella.

Asuntosijoittamisen näkymät edelleen laskussa, kustannusten ja korkojen nousu sijoittajien ykköshuolet19.4.2023 04:30:00 EEST | Tiedote

Asuntosijoittamisen näkymät ovat edelleen laskussa, selviää Suomen Vuokranantajien tuoreesta Vuokranantaja-barometrista. Uuden asunnon ostamista harkitsevien tai ostoaikeissa olevien yksityisten vuokranantajien osuus on vähentynyt kolmanneksella syksystä 2021. Taustalla ovat muun muassa talouden epävarmat näkymät sekä hoitokulujen ja korkotason nousu.

Vuokramarkkinoilla kaivataan nyt ennustettavuutta – hallitusohjelmassa tunnistettava yksityisten vuokranantajien merkitys17.4.2023 17:07:52 EEST | Tiedote

Suomen Vuokranantajien mukaan vuokrien nousua voidaan hillitä parhaiten markkinaehtoisesti, ja tämä tulee huomioida myös tulevalla hallituskaudella. Yksityisillä vuokramarkkinoilla kaivataan nyt ennen kaikkea ennustettavuutta. Pelkkä spekulaatio veromuutoksilla aiheuttaa epävarmuutta vuokranantajille muutoinkin vaikeassa suhdannetilanteessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme