Suomen Vuokranantajat ry

Vuokranantaja – muista ainakin nämä vähennykset veroilmoituksessa

Jaa
Vuokranantajalla on oikeus vähentää vuokratuloistaan niiden hankkimisesta johtuneet menot. Tehdyt vähennykset pienentävät verotettavan vuokratulon määrää ja siten maksettavia veroja. Suomen Vuokranantajien lakimies Susanna-Maria Aarnivuo muistuttaa rahanarvoisista vähennyksistä.
Veroilmoituksen täyttäminen on jälleen ajankohtaista.
Veroilmoituksen täyttäminen on jälleen ajankohtaista.

Vastikkeet ja lainaosuussuoritukset

Yhtiövastikkeen ja osakkaan maksaman yhtiölainaosuuden verovähennyskelpoisuus riippuu siitä, miten taloyhtiö käsittelee suoritusta omassa kirjanpidossaan. Jos yhtiö tulouttaa maksetun suorituksen, vuokranantajaosakas voi vähentää sen verotuksessa vuokratuloistaan.

Esimerkiksi hoitovastikkeet tuloutetaan aina, kun taas mahdollisten korjauksiin kerättävien pääomavastikkeiden ja lainaosuussuoritusten kirjanpidollinen käsittely vaihtelee. Verovähennysoikeuden selvittämiseksi vuokranantajan tulee siis tarkistaa maksamiensa suoritusten kirjanpidollinen käsittelytapa yhtiössä. Verohallinnon pyynnöstä vuokranantajan tulee esittää selvitys vähennetyn suorituksen tuloutuksesta esimerkiksi isännöitsijältä saadulla sähköpostiviestillä.

Jos suoritus rahastoidaan taloyhtiön kirjanpidossa, sitä ei voida vähentää vuokratuloista vaan suoritus lisätään huoneiston hankintamenoon ja se voidaan ottaa huomioon huoneistoa myytäessä luovutusvoittoverotuksessa. Näin kyse on lähinnä veronmaksun ajankohdasta.

Osakasremonttien korjausmenot

Vuokranantajan suorittamien remonttien vähentämiseen vuokratuloista vaikuttaa se, onko kyse vuosikorjauksesta vai perusparannuksesta. Erona on, että vuosikorjaus ylläpitää jo olemassa olevaa tasoa, kun taas perusparannus kohottaa sitä. Vuosikorjausmenot voidaan vähentää maksuvuonna kokonaisuudessaan riippumatta niiden euromäärästä. Perusparannusmenot lisätään puolestaan lähtökohtaisesti hankintamenoon – tai vähennetään vaihtoehtoisesti 10 vuoden tasapoistoina, kun kyse on osakehuoneistosta.

Esimerkiksi seinien maalaus ja lattiamateriaalin vaihtaminen vastaavan tasoiseen lattiamateriaaliin on tyypillistä vuosikorjausta. Sen sijaan osakkaan lisäämä parvekelasitus on katsottu tasoa korottavaksi perusparannukseksi. Laajemmat muutostyöt, kuten keittiön uusiminen, voi sisältää sekä vuosikorjausta että perusparannusta, mikä tulee huomioida vähennyksiä tehtäessä.

Korjausmenot ovat lähtökohtaisesti vähennyskelpoisia myös siltä ajalta kuin asunto on tyhjillään esimerkiksi vuokralaisen vaihtuessa tai remontin ajan, kunhan asunto on vuokraustoiminnan käytössä eli sitä ei ole otettu omaan käyttöön tai laitettu myyntiin. Jos taas huoneisto remontoidaan heti hankinnan jälkeen ennen vuokralaisen sisäänmuuttoa, ei korjausmenoja voida vähentää vuokratuloista, vaan ne lisätään huoneiston hankintamenoon.

Kalusteet ja kodinkoneet

Lisäksi kalusteen tai kodinkoneen hankintamenon voi vähentää kerralla vuosimenona, jos sen hinta on ollut enintään 1 200 euroa. Tätä kalliimmat kalusteet ja kodinkoneet tulee vähentää poistomenettelyssä. Poisto tehdään aina esinekohtaisesti ja sen määrä on enintään 25 prosenttia kalusteen tai kodinkoneen menojäännöksestä.

Esimerkiksi vuokrahuoneistoonsa hankkimastaan, 2 000 euroa maksaneen jääkaappipakastimen hankintamenosta, vuokranantaja saa vähentää ostovuonna 25 prosenttia eli 500 euroa, jonka jälkeen sen poistamaton hankintameno on 1 500 euroa. Seuraavana vuonna vuokranantaja voi tehdä enintään 375 euron (1 500 euroa x 25 prosenttia) poiston, jonka jälkeen poistamattomaksi hankintamenoksi jää 1 125 euroa. Tämä summa voidaan vähentää kolmantena vuonna vuosimenona kerralla kokonaisuudessaan, koska se on enintään 1 200 euroa.

Jos asuntoa vuokrataan kalustettuna, voi kalusteiden todellisten hankintamenojen sijasta käyttää kaavamaista kalustevähennystä. Kalustevähennys on 40 euroa kuukaudessa, kun vuokrauksen kohteena on kalustettu yksiö tai huone ja sitä suuremmissa asunnoissa 60 euroa kuukaudessa.

Matkakustannukset

Vuokraustoimintaan liittyvät matkakustannukset ovat vähennyskelpoisia menoja. Vähennyksen perusteena ovat matkoista aiheutuneet todelliset kustannukset tai Verohallinnon vahvistama matkakuluvähennys, joka on 30 senttiä kilometriltä vuoden 2022 verotuksessa.

Esimerkiksi asunnon esittelyyn, tarkastukseen ja korjaukseen sekä vuokrasopimuksen tekemiseen liittyvät matkat ovat vähennyskelpoisia verotuksessa. Myös taloyhtiön yhtiökokoukseen tai yhtiön hallituksen jäsenenä hallituksen kokoukseen vuokrausaikana tehdyt matkat ovat vähennyskelpoisia. Sen sijaan sijoituskohteen hankinnasta aiheutuneita matkakustannuksia ei voida vähentää vuokratuloista, vaan ne voidaan huomioida luovutusvoittoverotuksen yhteydessä.

Kaikista pääomatuloista vähennettävät korot ja muut kulut

Tulonhankkimislainan korkoa ei voida vähentää vuokratuloista, vaan vähennys tehdään kaikista pääomatuloista täysimääräisesti. Edellytyksenä on vuokrauksen tapahtuminen tulonhankkimistarkoituksessa, mikä tarkoittaa käypää vuokraa. Sitä vastoin kertaluonteinen lainanhoitopalkkio, kuukausittaiset lainanhoitokulut ja mahdollinen korkosuoja ovat verovähennyskelpoisia menoja suoraan vuokratuloista, kun taas lainan takaisinmaksuturvan henkivakuutustyyppiset maksut eivät ole lainkaan verovähennyskelpoisia.

Esimerkiksi vuokraus alihintaan lähipiiriin kuuluvalle lapselle ei täytä tulonhankkimistoiminnan tunnusmerkkejä. Tällöin sijoitusasunnon korkoja ei voida vähentää pääomatuloista, minkä lisäksi vuokratulot ylittäneitä kustannuksia ei myöskään voida vähentää, koska tappio ei ole vähennyskelpoinen. Järjestely ei kuitenkaan aiheuta lahjaverovelvollisuutta.

Vuokranantaja saa vähentää pääomatuloistaan myös muun muassa hankkimansa ammattikirjallisuuden, vuokraustoimintaan liittyvien koulutusten osallistumismaksut sekä muut selvästi tulonhankkimistarkoituksessa syntyneet menot.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Veroilmoituksen täyttäminen on jälleen ajankohtaista.
Veroilmoituksen täyttäminen on jälleen ajankohtaista.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Vuokranantajat ry
Annankatu 24
00100 HELSINKI

09 1667 6421http://www.vuokranantajat.fi

Suomessa on noin 350 000 asuntoa, joita vuokraavat yksityiset vuokranantajat. Suomen Vuokranantajat on yksityisten vuokranantajien ja asuntosijoittajien valtakunnallinen järjestö. Teemme vuokraustoiminnasta palkitsevampaa, turvallisempaa ja helpompaa. Jäsenenämme on yli 29 000 vuokranantajaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Vuokranantajat ry

Joustot vuokrasopimuksessa voivat olla kilpailuvaltti8.2.2023 08:00:00 EET | Tiedote

On yleisesti tiedossa, että vuokramarkkinat käyvät kuumana erityisesti loppukesästä. Joskus uuden vuokralaisen etsintä saattaa kuitenkin ajoittua myös sesongin ulkopuolelle tai vaikkapa tilanteisiin, joissa taloyhtiön iso remontti tekee tuloaan. Vuokranantajan ei tällöinkään kannata laittaa hanskoja naulaan vaan kuunnella vuokralaisen toiveita herkällä korvalla ja pohtia, millaisin joustoin oman sijoitusasunnon kysyntään voisi vaikuttaa.

Hallinto-oikeus linjasi: asuntoa voi tarjota vuokralle myös lyhytaikaisesti13.1.2023 13:58:01 EET | Tiedote

Helsingin hallinto-oikeus antoi 2.1.2023 tärkeän ratkaisun kalustettujen asuntojen lyhytaikaisesta vuokrauksesta. Ratkaisussaan hallinto-oikeus totesi, että koska majoitustoiminta on ollut taloyhtiön kokoon nähden pienimuotoista eikä toiminnasta ei ole aiheutunut häiriöitä, kaupungin rakennusvalvonta on voinut katsoa sen olleen sallittua asumiskäyttöön tarkoitetussa huoneistossa.

Vuokranantajakysely 2023: Maltti yhdistävä tekijä niin velanotossa, asuntojen ostossa kuin vuokrankorotuksissakin12.1.2023 08:00:00 EET | Tiedote

Valtaosalla vuokranantajista on velkaa maltillisesti ja tähtäimenä eläkepäivien lisätulo. Tämä käy ilmi Suomen Vuokranantajien tuoreesta jäsenkyselystä, johon vastasi yli 2300 yksityistä pienvuokranantajaa. Korkojen ja hoitokulujen nousu on heikentänyt asuntosijoittamisen kannattavuutta ja lisännyt riskejä, mikä on näkynyt kasvavana malttina uusien sijoitusasuntojen ostamista kohtaan. Maltti on näkynyt myös vuokrankorotuksissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme