Suomen Vuokranantajat ry

Vuokranantaja, onko vakuutusturvasi kunnossa?

Jaa
Vuokranantaja kohtaa vuokraustoiminnassaan erilaisia riskejä. Tyypillisiä vahinkoriskejä ovat vaikkapa vesiputken rikkoutumisesta aiheutunut vesivahinko kylpyhuoneessa sekä vuokratulon menetyksestä aiheutunut taloudellinen vahinko. Suomen Vuokranantajien lakimies Nora Laine kertoo, miten vuokranantaja voi pienentää riskejä vakuutusten avulla.
Suomen Vuokranantajien vakuutusvertailu kartoittaa markkinoilla olevaa vakuutustarjontaa. Kuvitus: Outi Kainiemi.
Suomen Vuokranantajien vakuutusvertailu kartoittaa markkinoilla olevaa vakuutustarjontaa. Kuvitus: Outi Kainiemi.

”Mediassa on viime aikoina kerrottu joskus satumaisiakin tarinoita asuntosijoittamisesta. Tylsä totuus on kuitenkin se, että asuntosijoittamiseen ja vuokranantamiseen liittyy myös riskejä, jotka vuokranantajan on tärkeä tuntea. Vuokranantajana toimivan kannattaa arvioida riskinkantokykynsä, eli laskea esimerkiksi, kuinka riippuvainen vuokranantaja on asuntonsa vuokratulosta tai miten vuokranantaja selviytyisi yllättävistä remonttikuluista”, sanoo Suomen Vuokranantajien lakimies Nora Laine.

Riskeihin voi varautua esimerkiksi erilaisten vakuutusten avulla. Vuokranantajan vakuutusten tarjonta on kehittynyt merkittävästi 2010-luvun aikana, ja useat vakuutusyhtiöt tarjoavat turvaa sijoitusasunnolle. Yksittäisen vuokranantajan voi kuitenkin olla vaikea hahmottaa, mitä eroa vakuutuksissa on.

Miten kotivakuutus, kiinteistövakuutus ja vuokranantajan vakuutus eroavat toisistaan?

Kiinteistövakuutus tuo turvaa taloyhtiölle


Kiinteistövakuutus on taloyhtiön ottama vakuutusturva taloyhtiön riskejä varten.

”Taloyhtiö voi vakuuttaa kiinteistövakuutuksella talon rakenteet ja siitä korvataan rakennuksille ja niiden rakenteille tai laitteille aiheutuneita vahinkoja. Esimerkiksi suuren vesivahingon sattuessa taloyhtiö voi saada kiinteistövakuutuksesta korvausta kastuneiden rakenteiden korjauskuluista”, Nora Laine kuvaa.

Kiinteistövakuutusta on saatavilla kahdenlaisella vakuutusturvalla; tavallisena kiinteistövakuutuksena sekä laajana kiinteistövakuutuksena. Taloyhtiö ei voi vakuuttaa yhtiön asukkaiden irtaimistoa.

Kotivakuutus asukkaan turvana

Kotivakuutuksen osalta nyrkkisääntönä voi pitää, että se suojaa asunnossa asuvan ihmisen tai ihmisten omaisuutta. Vuokra-asunnossa kotivakuutus toimii erityisesti vuokralaisen turvana.

Kotivakuutus on voimassa vakuutukseen merkityssä asunnossa ja siihen mahdollisesti liittyvissä säilytystiloissa.Vakuutettuna on yleensä vakuutuksenottajan ja muiden hänen kanssaan samassa taloudessa vakinaisesti asuvien henkilöiden omaisuus.

”Esimerkiksi murron, tulipalon tai vesivahingon sattuessa kotivakuutus voi korvata huonekaluja, vaatteita, elektroniikkaa, kodinkoneita, astioita, tekstiilejä ja koruja sekä asunnon varastotiloissa olevaa omaisuutta. Kotivakuutuksen tarkka sisältö käy ilmi vakuutusehdoista ja vakuutuskirjasta, joka sisältää tiedot vakuutetuista kohteista ja vakuutusmääristä”, Laine kuvaa.

Kotivakuutus korvaa useimmiten myös asumisen keskeytymisen tai evakkoasumisen.

Kotivakuutuksiin on saatavilla liitännäisvakuutuksina vastuu- ja oikeusturvavakuutukset.Vastuuvakuutuksesta korvataan niitä kustannuksia, joista vakuutettu on vahingonkorvausvastuussa.

”Mikäli vuokralainen aiheuttaa vuokra-asuntonsa ja talon rakenteille vahinkoa, voidaan vastuuvakuutuksesta tietyin edellytyksin korvata vahingosta aiheutuneita kustannuksia. Oikeusturvavakuutuksesta on mahdollista saada korvausta asianajokuluista riita-, rikos- tai hakemusasioissa”, Laine kertoo.

Vuokranantaja voi vakuuttaa kotivakuutuksella sijoitusasunnon kiinteän sisustuksen ja asunnossa olevan oman irtaimistonsa. Vakuutusyhtiölle on kuitenkin ilmoitettava, että asunto on vuokrattu toiselle. Vakuutusehdoissa on usein rajauksia vuokralaisten aiheuttamien vahinkojen osalta. Tällainen rajoitusehto voi olla esimerkiksi se, että vakuutuksesta ei korvata lainkaan vuokralaisen tahallaan tai törkeällä huolimattomuudella aiheuttamia vahinkoja. Tavallinen kotivakuutus ei myöskään korvaa esimerkiksi menetettyä vuokratuottoa.

Vuokranantajan vakuutuksesta turvaa vuokranantajalle

Vakuutusyhtiöt tarjoavat vuokranantajille erilaisia vakuutusturvia, jotka täydentävät vuokranantajan turvaa tapauksissa, joissa taloyhtiön kiinteistövakuutus ja vuokralaisen kotivakuutus eivät kata vahinkoriskejä.

Vuokranantajan vakuutuksella on mahdollista turvata esimerkiksi kiinteää omaisuutta, itse omistettua irtaimistoa, vuokratulon keskeytymistä, vastuu- ja oikeusturvaa sekä kunnossapitovastuun laajentamista. Osa tarjolla olevista vuokranantajan vakuutuksista antaa turvaa myös lyhytaikaiseen majoittamiseen esimerkiksi Airbnb’n kautta.

”Vakuutuksilla vuokranantaja voi hallita vuokranantamiseen liittyviä riskejä. Vuokranantajan vakuutukset kattavat parhaiten asuntosijoittamiseen liittyviä erityistilanteita. Mutta myös rahallista puskuria olisi hyvä olla takataskussa yllättäviä vahinkoja varten”, kannustaa Nora Laine.

Suomen Vuokranantajat teettää vuosittain vakuutusvertailun, jossa vertaillaan vuokranantajan vakuutuksia. Vertailun toteutti Söderberg & Partners Finlandin COO, Partner, Broker Pekka Määttä. Vertailu on luettavissa Suomen Vuokranantajien jäsenille jäsensivuilla. Vertailussa perehdytään suomalaisten vakuutusyhtiöiden vuokranantajille tarjoamaan vakuutusturvaan, joka täydentää vuokranantajan turvaa tapauksissa, joissa taloyhtiön kiinteistövakuutus ja vuokralaisen oma kotivakuutus eivät kata mahdollisia vahinkoriskejä.

Median edustajat voivat saada vakuutusvertailun pyytämällä liina.lansiluoto@vuokranantajat.fi

Avainsanat

Kuvat

Suomen Vuokranantajien vakuutusvertailu kartoittaa markkinoilla olevaa vakuutustarjontaa. Kuvitus: Outi Kainiemi.
Suomen Vuokranantajien vakuutusvertailu kartoittaa markkinoilla olevaa vakuutustarjontaa. Kuvitus: Outi Kainiemi.
Lataa
Kiinteistövakuutuksen, kotivakuutuksen ja vuokranantajan vakuutuksen erot. Lähde: Suomen Vuokranantajien vakuutusvertailu.
Kiinteistövakuutuksen, kotivakuutuksen ja vuokranantajan vakuutuksen erot. Lähde: Suomen Vuokranantajien vakuutusvertailu.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Vuokranantajat ry
Suomen Vuokranantajat ry
Annankatu 24
00100 HELSINKI

09 1667 6421http://www.vuokranantajat.fi

Suomessa on noin 350 000 asuntoa, joita vuokraavat yksityiset vuokranantajat. Suomen Vuokranantajat on yksityisten vuokranantajien ja asuntosijoittajien valtakunnallinen järjestö. Teemme vuokraustoiminnasta palkitsevampaa, turvallisempaa ja helpompaa. Jäsenenämme on lähes 27 000 vuokranantajaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Vuokranantajat ry

Vuokranantajat suuntaavat asuntokaupoille aiemmin kuin oman kodin ostajat, hoitokulujen kasvua pidetään suurimpana riskinä24.4.2024 00:05:00 EEST | Tiedote

Yksityisten vuokranantajien ostoaikeet ovat olleet varovaisessa nousussa viime syksystä ja jatkavat edelleen maltillista kasvua, mutta ostoaikeet eroavat merkittävästi kaupungeittain. Hoitokulujen nousua pidetään selvästi suurimpana riskinä, kun taas nykyinen korkotaso ei huoleta suurinta osaa yksityisistä vuokranantajista, selviää Suomen Vuokranantajien tuoreesta Vuokranantaja-barometrista. Barometriin vastasi lähes 2500 asuntosijoittajaa.

Tuoreissa vuokratilastoissa näkyy vahvasti pääkaupunkiseudun ylitarjonta, samalla muussa maassa vuokrat nousevat huomattavasti enemmän18.4.2024 08:59:17 EEST | Tiedote

Tilastokeskus on julkaissut vuokratilastot vuoden 2024 ensimmäiseltä neljännekseltä tammi-maaliskuulta. Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat vuodentakaisesta koko maassa 1,4 prosenttia. Vuokrien vuosimuutos oli pääkaupunkiseudulla maltillisesti positiivinen (0,4 %) jatkaen eron tekemistä muuhun Suomeen (+2,1 %). Pääkaupunkiseudulla ainoastaan kolmioiden vuokrat nousivat, mutta muutoin muun maan vuokrakehitys jättää pääkaupunkiseudun yhä vahvemmin taakseen, kommentoi Suomen Vuokranantajien ekonomisti Eemeli Karlsson.

Vuokranantajan veroilmoituksen aika – muista ilmoittaa pienetkin vuokratulot ja varo Airbnb-sudenkuoppaa26.3.2024 07:30:00 EET | Tiedote

Verohallinnon tilastojen mukaan vuokratuloja saa yli 370 000 suomalaista. Esitäytettyjä veroilmoituksia lähetetään parhaillaan kaikille tulonsaajille. Ilmoituksen tiedot vuokratuloista perustuvat joko edellisen vuoden tietoihin tai verovelvollisen itse aiemmin ilmoittamiin tietoihin. Vuokratulojen ilmoittamisen kanssa onkin syytä olla huolellinen vuosittain, sillä pienetkin muutokset on ilmoitettava. Myös lyhytaikaisen vuokrauksen kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä se saattaa vaikuttaa oman asunnon myyntivoiton verovapauteen, Suomen Vuokranantajien lakiasiainjohtaja Tarik Ahsanullah muistuttaa.

Vuokralainen, varo: luvaton remontti voi johtaa isoon laskuun20.3.2024 10:57:28 EET | Tiedote

Uusimmat oikeustapaukset muistuttavat ikävällä tavalla siitä, kuinka keväinen remonttikuume voi käydä vuokralaiselle kalliiksi. Vaasan hovioikeus tuomitsi 22.11.2023 vuokralaisen maksamaan asunnossa luvattomasti tekemistään muutostöistä lähes 18 000 euroa ja sen päälle vielä vuokranantajan yli 30 000 euron suuruiset oikeudenkäyntikulut. Tapauksessa vuokralainen oli ilman vuokranantajan lupaa vaihtanut asunnon lattian ja remontoinut keittiötä. Muun muassa sähkö- ja putkitöihin liittyneet puutteellisuudet ja niistä aiheutuneet turvallisuus- ja vahinkoriskit oikeuttivat vuokranantajan uusimaan remontin vuokralaisen piikkiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye