Suomen Vuokranantajat ry

Vuokranantajakysely 2022: Uuden sijoitusasunnon ostoaikeet laskussa

Jaa
Uuden sijoitusasunnon ostoaikeet ovat laskeneet viime vuodesta. Tämä käy ilmi Suomen Vuokranantajien tuoreesta jäsenkyselystä, johon vastasi yli 2100 yksityistä pienvuokranantajaa. Varovaisuus on kasvanut erityisesti pääkaupunkiseudulla, jossa koronan pitkittyminen on vaikeuttanut asuntojen vuokrausta. Kyselytutkimuksesta käy myös ilmi, että yksityiset vuokranantajat kaihtavat isoja riskejä ja hoitavat säntillisesti velvoitteensa. Suurimpana tulevaisuuden riskinä pidetään edelleen verotuksen kiristymistä.

Ostoaikeet laskeneet viime vuodesta

Vuokranantajakyselyssä kysyttiin uuden sijoitusasunnon ostoaikeista tulevan vuoden aikana. Noin puolet vastaajista arvioi, etteivät he aio hankkia uutta sijoitusasuntoa, vaikka sopivakin kohde ilmaantuisi myyntiin. Vastaajien osuus, jotka eivät aio ostaa uutta asuntoa seuraavan vuoden aikana, kasvoi edellisen vuoden kyselystä noin viidellä prosenttiyksiköllä.

Asuntokaupoille suhteellisen varmasti suuntaavia oli vastaajista noin 13 prosenttia. Vahvasti ostoaikeisten osuus laski edellisestä kyselystä vain reilulla prosenttiyksiköllä. Vaihtelut ja erot kaupunkien välillä olivat kuitenkin suuret.

Suurista kaupungeista ostoaikeita oli eniten Tampereella toimivien vuokranantajien keskuudessa (19 %) ja Helsingissä vähiten (7 %). Eniten ostoaikeet romahtivat viime vuoden kyselystä Espoossa ja Kauniaisissa (20 % → 9 %) sekä Vantaalla (16 % → 10 %). Vantaalla niiden vastaajien osuus, jotka eivät ole aikeissa hankkia uutta asuntoa, kaksinkertaistui vuodessa (31 % → 61 %).

”Pääkaupunkiseudun asuntomarkkinan muutokset näkyvät vastauksissa. Vuokralaisen löytämisen vaikeudet yhdistettynä asuntojen kallistumiseen ei ole asuntosijoittajalle lähtökohtaisesti otollisin hetki uuden asunnon hankintaan. Koronan negatiiviset vaikutukset ovat osuneet muun muassa opiskelijoihin ja muihin ryhmiin, jotka tyypillisesti asuvat vuokralla. Samaan aikaan monella etätöihin siirtyneellä kotitaloudella säästäminen ja tätä kautta edellytykset uuden asunnon hankintaan ovat kasvaneet. Pääkaupunkiseudun vilkas asuntokauppa ja kiihtynyt hintakehitys toisaalta kertovat, että markkinoilla uskotaan pääkaupunkiseudun vetovoimaan pitkässä juoksussa”, arvio Suomen Vuokranantajien ekonomisti Sakari Rokkanen.

Yksityiset vuokranantajat kaihtavat isoja riskejä ja hoitavat säntillisesti velvoitteensa – verotuksen kiristyminen suurin huoli

Pitkittynyt koronatilanne tai kasvaneet vaikeudet vuokralaisen löytämisessä eivät ole kyselyn perusteella vaikuttaneet siihen, kuinka vuokranantajat ovat hoitaneet vastikesuoritteensa taloyhtiöille. Vastaajista 98 prosenttia ilmoittaa, ettei heillä ole ollut vaikeuksia vastikkeiden maksussa. Pieniä vaikeuksia on ollut vastaajista kahdella prosentilla ja suuria vaikeuksia vain 0,5 prosentilla vastaajista. Tilanteessa ei ole tapahtunut muutoksia vuodentakaiseen kyselyyn verrattuna.

“Suuria vaikeuksia on siis ollut vain yhdellä henkilöllä yli 2000 vastaajasta. Tämä vahvistaa käsitystä siitä, että asuntosijoittajat pystyvät hoitamaan vastikkeensa myös vaikeassa markkinatilanteessa hyvin eivätkä tuo epävakautta taloyhtiöihin”, Rokkanen konkretisoi.

Kyselytutkimuksen perusteella yksityiset vuokranantajat ovat riskin kaihtajia. Lähes 95 prosenttia asuntosijoittajista kaihtaa suuria riskejä. Asunnot ovat valikoituneet sijoituskohteeksi, koska ne nähdään matalariskisinä pienen tai maltillisen tuoton tuojina.

Vuokranantajat nostavat kyselyssä verotuksen kiristymisen selkeästi suurimmaksi asuntosijoittamisen riskiksi. Maan hallitus ei ole tehnyt lopullisia linjauksia asuntosijoittamisen verotuksen mahdollisista muutoksista.

”Asuntosijoittajat kaihtavat suurta riskiä. Suurten pikavoittojen ja riskien sijaan asuntosijoittamisella haetaan pitkäjänteisesti turvaa tulevaisuuden varalle. Puolella vastaajista asuntosijoittamisen ensisijaisena tavoitteena on eläkepäivien toimeentulon turvaaminen. Normaalit vaihtelut kysynnässä ja vuokralaisvalintaan liittyvät riskit kuuluvat asuntosijoittamiseen, mutta poliittiset riskit tuovat toimintaan tarpeetonta epävarmuutta. Erityisesti veropolitiikan tulisi olla ennakoitavaa ja pitkäjänteistä. Suurin voittaja asuntosijoittamisen suosion ja vuokra-asuntojen tarjonnan kasvussa on ollut vuokralainen. Muutoksilla, jotka vaikeuttavat yksityisten asuntosijoittajien toimintaa, vaikeutetaan vuokralaisten asunnon löytymistä tulevaisuudessa”, sanoo Rokkanen.

Suomen Vuokranantajien jäsenkysely toteutettiin 18.11.–5.12.2021. Kyselyyn vastasi 2114 yksityistä vuokranantajaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Vuokranantajat ry
Suomen Vuokranantajat ry
Annankatu 24
00100 HELSINKI

09 1667 6421http://www.vuokranantajat.fi

Suomessa on noin 350 000 asuntoa, joita vuokraavat yksityiset vuokranantajat. Suomen Vuokranantajat on yksityisten vuokranantajien ja asuntosijoittajien valtakunnallinen järjestö. Teemme vuokraustoiminnasta palkitsevampaa, turvallisempaa ja helpompaa. Jäsenenämme on lähes 27 000 vuokranantajaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Vuokranantajat ry

Vuokranantajan veroilmoituksen aika – muista ilmoittaa pienetkin vuokratulot ja varo Airbnb-sudenkuoppaa26.3.2024 07:30:00 EET | Tiedote

Verohallinnon tilastojen mukaan vuokratuloja saa yli 370 000 suomalaista. Esitäytettyjä veroilmoituksia lähetetään parhaillaan kaikille tulonsaajille. Ilmoituksen tiedot vuokratuloista perustuvat joko edellisen vuoden tietoihin tai verovelvollisen itse aiemmin ilmoittamiin tietoihin. Vuokratulojen ilmoittamisen kanssa onkin syytä olla huolellinen vuosittain, sillä pienetkin muutokset on ilmoitettava. Myös lyhytaikaisen vuokrauksen kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä se saattaa vaikuttaa oman asunnon myyntivoiton verovapauteen, Suomen Vuokranantajien lakiasiainjohtaja Tarik Ahsanullah muistuttaa.

Vuokralainen, varo: luvaton remontti voi johtaa isoon laskuun20.3.2024 10:57:28 EET | Tiedote

Uusimmat oikeustapaukset muistuttavat ikävällä tavalla siitä, kuinka keväinen remonttikuume voi käydä vuokralaiselle kalliiksi. Vaasan hovioikeus tuomitsi 22.11.2023 vuokralaisen maksamaan asunnossa luvattomasti tekemistään muutostöistä lähes 18 000 euroa ja sen päälle vielä vuokranantajan yli 30 000 euron suuruiset oikeudenkäyntikulut. Tapauksessa vuokralainen oli ilman vuokranantajan lupaa vaihtanut asunnon lattian ja remontoinut keittiötä. Muun muassa sähkö- ja putkitöihin liittyneet puutteellisuudet ja niistä aiheutuneet turvallisuus- ja vahinkoriskit oikeuttivat vuokranantajan uusimaan remontin vuokralaisen piikkiin.

Tuore katsaus paljastaa: vuokramarkkinoilla koronan jälkeen kaksi isoa muutosta5.3.2024 11:00:00 EET | Tiedote

Suomen Vuokranantajat on yhteistyössä Vuokraovi.comin kanssa analysoinut vuokra-asuntomarkkinoiden kehitystä. Vuokra-asuntojen kysyntä on ennätystasolla, mutta samaan aikaan vuokra-asunnoista on ylitarjontaa etenkin pääkaupunkiseudulla. Vuosi 2023 jatkoi koronapandemian jälkeistä kehitystä – vuokrien nousu vauhdittui ja vuokra-asuntojen markkinointiaikojen lyhentyivät. Vuokra-asuntojen ylitarjonta ei kosketa koko maata.

Yksityisten asuntosijoittajien ostoaikeet kääntyneet lievään nousuun, uudisasuntoja ostanut verrattain harva19.2.2024 08:15:00 EET | Tiedote

Yksityisten asuntosijoittajien kaksi viime vuotta laskeneet ostoaikeet ovat kääntyneet lievään nousuun, selviää Suomen Vuokranantajien tuoreesta Vuokranantaja 2024 -kyselystä. Ylivoimainen enemmistö yksityisistä vuokranantajista on ostanut vanhoja asuntoja uudiskohteiden sijasta, myös viime vuosina. Valtaosa ei ole korottanut vuokria lainkaan viime vuonna. Kyselyyn vastasi yli 2000 yksityistä vuokranantajaa.

Yksityiset asuntosijoittajat ovat maltillisesti velkaantuneita, haasteet löytää vuokralainen kasvaneet26.1.2024 00:05:00 EET | Tiedote

Valtaosa yksityisistä vuokranantajista on maltillisesti velkaantuneita, sillä jopa 60 prosentilla velkaa ei ole lainkaan tai sitä on alle 50 prosenttia suhteessa sijoitusasunnon arvoon. 93 prosenttia ilmoittaa tavoittelevansa joko pientä tai maltillista riskin ja tuoton suhdetta, selviää Suomen Vuokranantajien tuoreesta Vuokranantaja 2024 -kyselystä. Kyselyyn vastasi yli 2000 asuntosijoittajaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye