Aluehallintovirasto

Vuokrayritys päätti työsuhteen koeajalla työntekijän terveydentilan vuoksi – sakkoja työsyrjinnästä

Jaa

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi henkilöstövuokrausyrityksen toimitusjohtajan työsyrjintärikoksesta 20 päiväsakkoon. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 19.3.2021.

Tapauksessa oli kyse työsuhteen purkamisesta koeajalla terveydentilan perusteella. Henkilöstövuokrausyrityksen työntekijä oli työskennellyt käyttäjäyrityksessä metallityöntekijänä. Hän loukkaantui työtapaturmassa, ja lääkäri oli hoitokeinona suositellut työnkuvan muutosta. Kun työnantaja sai tietää tästä, hän päätti työntekijän työsuhteen työkykyarviota teettämättä.

Käräjäoikeus totesi, että työnantaja oli päättänyt työntekijän työsuhteen nimenomaan työntekijän terveydentilan perusteella. Käräjäoikeus katsoi, että työnantajan päätöksen taustalla oli ollut huoli siitä, ettei työntekijä enää kykenisi työskentelemään alkuperäisessä työtehtävässään. Työsuhteen päättämiselle ei ollut työnantajan mukaan työntekijän työsuoritukseen liittyvää syytä, vaan työntekijä oli suoriutunut työstään moitteettomasti ja ollut työntekijänä muutenkin hyvä ja tunnollinen.

Käräjäoikeus totesi, että työsuhteen päättäminen terveydentilan perusteella ei ole kiellettyä sellaisissa tapauksissa, joissa työntekijä on terveydentilansa vuoksi tullut pysyväisluonteisesti kykenemättömäksi suorittamaan työtehtäviään ja työnantajalla ei ole tarjolla muuta sellaista tehtävää, johon työntekijä olisi mahdollista sijoittaa. Tässä tapauksessa työnantaja oli arvioinut työntekijän kykenemättömäksi aiemmin tekemäänsä työhön pelkästään terveyskeskuslääkärin lausunnon perusteella. Käräjäoikeus ei pitänyt tätä riittävänä työntekijän todellisen työkyvyn selvittämiseksi. Työkyky ja sairauden mahdollinen pysyvämpi vaikutus tietyssä työtehtävässä tulee lähtökohtaisesti arvioida yhteistyössä työterveyshuollon kanssa ja työterveyshuoltolaissa mainitussa laajuudessa. Käräjäoikeuden mukaan työnantajan olisi tullut tehdä selvitys erityisellä huolellisuudella, koska työntekijän terveydentila oli johtunut työtapaturmasta.

”Mikäli koeajan kuluessa herää epäilys työntekijän soveltumattomuudesta työhön terveydentilan vuoksi, on työnantajan arvioitava yhteistyössä työterveyshuollon kanssa työntekijän työkyky ja mahdollisuus jatkossa suoriutua työstä. Lisäksi työnantajan on selvitettävä, voidaanko työntekijä sijoittaa vaihtoehtoiseen työhön. Jos työntekijän todellista työkykyä ja siten työsuhteen todellisia jatkamisedellytyksiä ei selvitetä, työsuhdetta ei saa purkaa koeajalla terveydentilan perusteella”, toteaa työsuojelun lakimies Laura Kantola Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden tuomio, asianumero R 20/1946

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Laura Kantola, 029 501 6577, etunimi.sukunimi@avi.fi
Etelä-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Pohjois-Pohjanmaalle 10 henkilön kokoontumisrajoitus 12.4. alkaen9.4.2021 14:00:00 EEST | Tiedote

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto lieventää Pohjois-Pohjanmaalla sisä- ja ulkotiloissa järjestettävien yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten rajoituksia kuudesta henkilöstä kymmeneen henkilöön. Rajoituksella pyritään pitämään alue epidemian perustasolla. Vaikka kokoontumisrajoitusta hieman lievennetään, on yhä tarpeen kiinnittää huomiota kontaktien välttämiseen ja hyvään hygieniaan.

Beredskapskommittén i Västra och Inre Finland: coronaläget i området är relativt stabilt, men kampen mot viruset fortsätter målmedvetet9.4.2021 13:50:33 EEST | Tiedote

Beredskapskommittén i Västra och Inre Finland sammanträdde för 28:e gången den 8 april med ett webbmöte under ledning av sin ordförande Marko Pukkinen, överdirektör vid regionförvaltningsverket. Lägesbilden uppdaterades i fråga om coronaviruset och andra aktuella observationer i området. Forskardoktor Tuomas Aivelo från Helsingfors universitet berättade för beredskapskommittén om pandemier och beredskapen inför dem ur ekologisk och evolutionsbiologisk synvinkel. Dessutom gick man igenom de viktigaste observationerna från den 18:e omgången av medborgarpulsen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme