Suomen Vuokranantajat ry

Vuokrien nousu taittui pääkaupunkiseudulla ja Tampereella

Jaa
Tilastokeskus on julkaissut vuokratilastot vuoden 2023 ensimmäiseltä neljännekseltä tammi-maaliskuulta. Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat vuodentakaisesta koko maassa 1,7 prosenttia. Vuokrien vuosikasvu oli pääkaupunkiseudulla (1,0 %) puolet hitaampaa kuin muualla Suomessa (2,1 %). Edelliseen vuosineljännekseen verrattuna vuokrat jopa hieman laskivat pääkaupunkiseudulla ja Tampereella.

Eniten vuokrat vapaarahoitteisissa vuokra-asunnoissa nousivat Hämeenlinnassa (3,1 %), Oulussa (2,9 %) sekä Rovaniemellä (2,9 %). Vähiten ne nousivat Raumalla (0,4 %), Porissa (0,4 %) ja Mikkelissä (0,5 %).

Vantaalla vuokrat nousivat vuodentakaiseen verrattuna selvästi ripeämmin (1,9 %) kuin Helsingissä (0,8 %) ja Espoossa (1,0 %). Tampereella (2,7 %) vuokrien nousu oli hivenen Turkua (2,4 %) nopeampaa.

Vuokrien nousu vauhdittui viime vuoden lopussa pääkaupunkiseudulla, mutta kasvu on taittunut ja vuoden 2023 ensimmäisellä vuosineljänneksellä tammi-maaliskuussa vuokrataso jopa hieman laski (-0,1 %) edelliseen vuosineljännekseen verrattuna. Pieni lasku vuokrissa (-0,1 %) edelliseen vuosineljännekseen verrattuna tapahtui myös Tampereella.

“Vuodentakaiseen verrattuna vapaarahoitteiset vuokrat kyllä nousivat sekä pääkaupunkiseudulla että Tampereella. Helsingin, Espoon, Vantaan ja Tampereen vuokramarkkinoilla tapahtui kuitenkin alkuvuonna selvä käänne. Viime vuoden lopun nopea nousu vuokrissa vaihtui alkuvuonna pieneksi vuokrien laskuksi. Tärkein selittäjä on vuokra-asuntojen hyvä tarjontatilanne näissä kaupungeissa”, sanoo Suomen Vuokranantajien analyytikko Antti Luukkanen.

Vuodentakaiseen verrattuna suurten vuokra-asuntojen vuokrakehitys oli edelleen kaksioita ja yksiöitä nopeampaa. Koko maassa kolmioiden ja suurempien asuntojen vuokrat nousivat 2,3 prosenttia, yksiöiden vuokrien noustessa 1,2 prosenttia ja kaksioiden 1,6 prosenttia. Sama kehitys näkyy myös pääkaupunkiseudulla, jossa yksiöiden vuokrat nousivat 0,5 prosenttia, kaksioiden 0,8 prosenttia ja kolmioiden sekä suurempien asuntojen 1,9 prosenttia.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Suomen Vuokranantajat ry
Suomen Vuokranantajat ry
Annankatu 24
00100 HELSINKI

09 1667 6421http://www.vuokranantajat.fi

Suomessa on noin 350 000 asuntoa, joita vuokraavat yksityiset vuokranantajat. Suomen Vuokranantajat on yksityisten vuokranantajien ja asuntosijoittajien valtakunnallinen järjestö. Teemme vuokraustoiminnasta palkitsevampaa, turvallisempaa ja helpompaa. Jäsenenämme on yli 29 000 vuokranantajaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Vuokranantajat ry

Asuntosijoittamisen näkymät edelleen laskussa, kustannusten ja korkojen nousu sijoittajien ykköshuolet19.4.2023 04:30:00 EEST | Tiedote

Asuntosijoittamisen näkymät ovat edelleen laskussa, selviää Suomen Vuokranantajien tuoreesta Vuokranantaja-barometrista. Uuden asunnon ostamista harkitsevien tai ostoaikeissa olevien yksityisten vuokranantajien osuus on vähentynyt kolmanneksella syksystä 2021. Taustalla ovat muun muassa talouden epävarmat näkymät sekä hoitokulujen ja korkotason nousu.

Vuokramarkkinoilla kaivataan nyt ennustettavuutta – hallitusohjelmassa tunnistettava yksityisten vuokranantajien merkitys17.4.2023 17:07:52 EEST | Tiedote

Suomen Vuokranantajien mukaan vuokrien nousua voidaan hillitä parhaiten markkinaehtoisesti, ja tämä tulee huomioida myös tulevalla hallituskaudella. Yksityisillä vuokramarkkinoilla kaivataan nyt ennen kaikkea ennustettavuutta. Pelkkä spekulaatio veromuutoksilla aiheuttaa epävarmuutta vuokranantajille muutoinkin vaikeassa suhdannetilanteessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme