Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Vuosaaressa runsaasti lahokaviosammalen elinympäristöjä, arvokkaimmat esiintymät Mustavuoressa ja Uutelassa

Jaa

Helsingin kaupunki tilasi keväällä selvityksen rauhoitetusta ja erityisesti suojeltavasta lahokaviosammalesta Vuosaaren alueella. Selvityksessä kartoitettiin itiöpesäkkeiden esiintyvyyttä sekä lahokaviosammalen asuttamat lahopuut itujyväsryhmien perusteella. Vuosaaren lahokaviosammalen elinympäristöt määriteltiin noin 4 000 kasvupaikkahavaintoon perustuen.

Lahokaviosammalen itiöpesäkkeitä Vuosaaressa. Kuva Helsingin kaupunki.
Lahokaviosammalen itiöpesäkkeitä Vuosaaressa. Kuva Helsingin kaupunki.

Suomessa on otettu käyttöön viimeisen vuoden aikana uusi kartoitustapa lahokaviosammalen selvityksiin. Kun myös itujyväsryhmäkasvupaikat selvitetään tietyllä alueella, voidaan lajin läsnäolo havaita kattavammin ja luotettavammin kuin pelkästään itiöpesäkepaikkoja etsimällä. Vuosaaren selvitys on ensimmäinen tällä tarkkuudella tehty kaupunginosatasoinen kartoitus.

Vuosaaressa löytyi noin 4 000 lahokaviosammalen kasvupaikkahavaintoa. Havaintojen perusteella määriteltiin 63 elinympäristökuviota, joiden laajuus on yhteensä noin 193 hehtaaria. Vuosaaren arvokkaimmat lahokaviosammalen elinympäristöt sijoittuvat Mustavuoreen ja Uutelaan. Selvityksen pohjalta on tarkoitus tarkastella lahokaviosammalen elinvoimaisuuden säilymistä maankäytön suunnitteluhankkeissa kokonaisarviona.

Lahokaviosammal on rauhoitettu ja erityisesti suojeltava luonnonsuojelulain mukaisesti. Laji on viimeisimmässä uhanalaisuusarvioinnissa luokiteltu erittäin uhanalaiseksi. Viime aikoina lajin tunnettu levinneisyys on kuitenkin laajentunut huomattavasti. Laji on uusimpien Suomessa tehtyjen selvitysten perusteella paljon aiempaa arvioitua yleisempi ja runsaampi.

Tutustu tarkemmin Faunatican tekemään selvitykseen lahokaviosammalesta Vuosaaren alueella.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tuukka Linnas
Tiimipäällikkö
Kaupunkiympäristön toimiala
Asemakaavoitus Vuosaari
puh. 09 310 37308
tuukka.linnas@hel.fi

Raimo Pakarinen
Ympäristötarkastaja
Kaupunkiympäristön toimiala
Ympäristöpalvelut
puh. 09 310 31534
raimo.pakarinen@hel.fi

Kuvat

Lahokaviosammalen itiöpesäkkeitä Vuosaaressa. Kuva Helsingin kaupunki.
Lahokaviosammalen itiöpesäkkeitä Vuosaaressa. Kuva Helsingin kaupunki.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Teollisten jätevesien hallintaa Itämeren alueella on parannettu BEST-hankkeessa25.9.2020 10:02:29 EESTTiedote

Suomalaiset, virolaiset, latvialaiset, puolalaiset ja venäläiset projektipartnerit ovat kehittäneet parempaa teollisten jätevesien hallintaa Itämeren alueella BEST-hankkeessa (Better Efficiency for Industrial Sewage Treatment). Hankkeessa on selvitetty teollisten jätevesien käsittelyn nykytilaa, etsitty hyvää käsittelyä estäviä pullonkauloja sekä kerätty ja testattu hyviä käytäntöjä ja ratkaisuja tilanteen parantamiseksi. Helsingin kaupunki on toiminut hankkeen pääpartnerina, lisäksi Suomesta ovat olleet mukana John Nurmisen Säätiö sekä Helsingin seudun ympäristöpalvelut.

Merellistä asumista veden päällä ja metsäkaupunkia Vartiokylänlahdelle - Vartiokylänlahden alueen tulevaisuuden suuntaviivat päätöksentekoon25.9.2020 09:01:26 EESTTiedote

Itäkeskuksen ja Vuosaaren väliin sijoittuvan Vartiokylänlahden molemmille puolille Puotilanrantaan, Rastilanrantaan ja myöhemmässä vaiheessa Rastilan kartanon alueelle suunnitellaan uutta asumista yhteensä noin 7500 asukkaalle. Uudet merelliset ja toiminnallisesti monipuoliset asuinalueet kytkeytyvät metroon ja täydentävät nykyistä kaupunkirakennetta. Itäisestä saaristosta Östersundomiin asti ulottuva Itä-Helsingin kulttuuripuisto toimii koko lahden pituisena yhtenäisenä virkistysalueena. Vartiokylänlahden suunnitteluperiaatteet ovat käsittelyssä kaupunkiympäristölautakunnassa 29.9.2020, ja niissä päätetään alueen täydennysrakentamisen ja virkistysalueiden tulevien vuosien tavoitteista.

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 24.9.202024.9.2020 18:12:17 EESTTiedote

Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote 24.9.2020 » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Jaosto kokoontuu seuraavan kerran torstaina 8.10.2020. Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

Teollisuuskadun aluetta kehitetään – osallistu keskusteluun alueen tulevaisuudesta24.9.2020 10:52:48 EESTTiedote

Pasilan ja Kalasataman välistä aluetta kehitetään ja alueelle ollaan laatimassa kaavarunkoa. Tavoitteena on luoda Teollisuuskadun akselista merkittävä työpaikkojen, kulttuurin ja tapahtumien keskittymä. Samalla parannetaan alueen yhteyksiä kävelijöiden, pyöräilijöiden, joukkoliikenteen käyttäjien ja autoilijoiden näkökulmista. Osallistu keskusteluun Kerro kantasi -palvelussa ja tule tapaamaan suunnittelijoita pop up -pisteelle Vallillaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme