Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Vuosaaressa runsaasti lahokaviosammalen elinympäristöjä, arvokkaimmat esiintymät Mustavuoressa ja Uutelassa

Jaa

Helsingin kaupunki tilasi keväällä selvityksen rauhoitetusta ja erityisesti suojeltavasta lahokaviosammalesta Vuosaaren alueella. Selvityksessä kartoitettiin itiöpesäkkeiden esiintyvyyttä sekä lahokaviosammalen asuttamat lahopuut itujyväsryhmien perusteella. Vuosaaren lahokaviosammalen elinympäristöt määriteltiin noin 4 000 kasvupaikkahavaintoon perustuen.

Lahokaviosammalen itiöpesäkkeitä Vuosaaressa. Kuva Helsingin kaupunki.
Lahokaviosammalen itiöpesäkkeitä Vuosaaressa. Kuva Helsingin kaupunki.

Suomessa on otettu käyttöön viimeisen vuoden aikana uusi kartoitustapa lahokaviosammalen selvityksiin. Kun myös itujyväsryhmäkasvupaikat selvitetään tietyllä alueella, voidaan lajin läsnäolo havaita kattavammin ja luotettavammin kuin pelkästään itiöpesäkepaikkoja etsimällä. Vuosaaren selvitys on ensimmäinen tällä tarkkuudella tehty kaupunginosatasoinen kartoitus.

Vuosaaressa löytyi noin 4 000 lahokaviosammalen kasvupaikkahavaintoa. Havaintojen perusteella määriteltiin 63 elinympäristökuviota, joiden laajuus on yhteensä noin 193 hehtaaria. Vuosaaren arvokkaimmat lahokaviosammalen elinympäristöt sijoittuvat Mustavuoreen ja Uutelaan. Selvityksen pohjalta on tarkoitus tarkastella lahokaviosammalen elinvoimaisuuden säilymistä maankäytön suunnitteluhankkeissa kokonaisarviona.

Lahokaviosammal on rauhoitettu ja erityisesti suojeltava luonnonsuojelulain mukaisesti. Laji on viimeisimmässä uhanalaisuusarvioinnissa luokiteltu erittäin uhanalaiseksi. Viime aikoina lajin tunnettu levinneisyys on kuitenkin laajentunut huomattavasti. Laji on uusimpien Suomessa tehtyjen selvitysten perusteella paljon aiempaa arvioitua yleisempi ja runsaampi.

Tutustu tarkemmin Faunatican tekemään selvitykseen lahokaviosammalesta Vuosaaren alueella.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tuukka Linnas
Tiimipäällikkö
Kaupunkiympäristön toimiala
Asemakaavoitus Vuosaari
puh. 09 310 37308
tuukka.linnas@hel.fi

Raimo Pakarinen
Ympäristötarkastaja
Kaupunkiympäristön toimiala
Ympäristöpalvelut
puh. 09 310 31534
raimo.pakarinen@hel.fi

Kuvat

Lahokaviosammalen itiöpesäkkeitä Vuosaaressa. Kuva Helsingin kaupunki.
Lahokaviosammalen itiöpesäkkeitä Vuosaaressa. Kuva Helsingin kaupunki.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Sinilevätilanne rauhallinen Helsingin uimarannoilla ja ulompana merellä10.7.2020 14:01:07 EESTTiedote

Uimavesinäytteet otettiin tällä viikolla itäisen Helsingin suurilta uimarannoilta. Marjaniemen, Rastilan sekä Iso Kallahden rantojen veden mikrobiologinen laatu oli heikentynyt vedessä havaittujen bakteerien vuoksi, ja rannoilta otettiin uusintanäytteet. Marjaniemen uusintanäyte oli hyvänlaatuinen. Rastilan ja Iso Kallahden uusintanäytteet valmistuvat ensi viikon alussa. Kohonneet bakteeripitoisuudet johtuvat todennäköisesti viime aikojen runsaista sateista, jotka ovat huuhtoneet epäpuhtauksia maalta uimaveteen. Viimeisimmät tutkimustulokset ovat näkyvillä rantojen ilmoitustauluilla.

Uimavesien bakteeripitoisuudet paikoitellen koholla – sinilevät vähentyneet merialueilla3.7.2020 14:32:28 EESTTiedote

Uimavesinäytteet otettiin tällä viikolla itäisen Helsingin pieniltä uimarannoilta sekä saarten uimarannoilta. Viime aikojen runsaat sateet ovat huuhtoneet epäpuhtauksia maanpinnalta uimaveteen. Tämä on todennäköinen syy siihen, että Suomenlinnan ja Uunisaaren rannoilla bakteeripitoisuudet olivat koholla. Näiltä rannoilta on otettu uusintanäytteet, joiden tulokset valmistuvat ensi viikolla. Muiden rantojen tutkitut näytteet olivat hygieeniseltä laadultaan hyviä. Viimeisimmät tutkimustulokset ovat näkyvillä rantojen ilmoitustauluilla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme