Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Vuosien 2020–2021 verkkosivustojen ja mobiilisovellusten saavutettavuuden valvonnan tulokset: digipalvelujen saavutettavuudessa vaihtelua, puutteita löytyi

Jaa

Digitaalisten palvelujen eli verkkosivustojen ja mobiilisovellusten saavutettavuuden ensimmäinen valvontajakso on päättynyt ja valvonnan tulokset ovat valmistuneet. Etelä-Suomen aluehallintovirasto havaitsi valvonnassa, että viranomaisten digitaalisten palvelujen saavutettavuudessa on suurta vaihtelua. Valvonnassa tarkastettiin yhteensä 125 verkkosivustoa ja neljä mobiilisovellusta.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto valvoo koko Manner-Suomessa, että mm. viranomaiset noudattavat digipalvelulain saavutettavuusvaatimuksia verkkosivustoissaan ja mobiilisovelluksissaan. Virasto toteuttaa valvontaa käsittelemällä käyttäjien tekemiä ilmoituksia ja tarkastamalla palvelujen saavutettavuutta omatoimisesti Euroopan komission päätöksen mukaisesti. Saavutettavuusvaatimukset on määritelty EN 301 459 -standardissa, ja ne perustuvat pääosin kansainvälisiin verkkosisällön saavutettavuusohjeisiin (WCAG-kriteeristöön).

Valvonnan perusteella palvelujen saavutettavuudessa oli runsaasti vaihtelua. Kaikista kattavassa valvonnassa tarkastetuista 20 palvelusta löytyi saavutettavuuspuutteita.

Tarkastustapoina olivat ns. yksinkertaistettu menetelmä, jossa verkkosivustot tarkastettiin automatisoidulla ohjelmalla, ja kattavavan valvonnan menetelmä, jossa tarkastus tehtiin asiantuntijatyönä. Vaikka automaattiset tarkastusohjelmat voivat tarkastaa monia teknisiä ominaisuuksia, suuri osa saavutettavuuspuutteista voidaan havaita vain ihmistyönä.

Verkkosivustojen ensimmäinen valvontajakso kattoi ajanjakson 1.1.2020–23.12.2021 ja mobiilisovellusten 23.6.–23.12.2021. Jatkossa valvontajaksot ovat yksivuotisia ja valvonnan tuloksista raportoidaan Euroopan unionille kolmen vuoden välein. Nyt ensimmäisestä valvontajaksosta annettu raportti sisältää saavutettavuusdirektiivin mukaisesti tietoja myös yksikön muusta toiminnasta, sidosryhmäkuulemisista ja tiedottamisesta.

Valvonta kattoi yhteensä lähes 130 viranomaisten digitaalista palvelua

Euroopan komission täytäntöönpanopäätöksen mukaisesti Manner-Suomen väkilukuun suhteutettuna aluehallintoviraston tuli tarkastaa valvontajaksolla yksinkertaistetulla menetelmällä 185 verkkosivustoa ja kattavalla menetelmällä 20 verkkosivustoa ja neljä mobiilisovellusta. Aluehallintovirasto saavutti tarkastuksissaan kattavan valvonnan edellytetyt määrät, mutta yksinkertaistetussa valvonnassa ehdittiin tarkastaa vain 105 verkkosivustoa, sillä testaamiseen käytetty ohjelmistokokonaisuus valmistui vasta lokakuussa 2021. Aluehallintovirasto jatkaa testausohjelmiston kehittämistä.

Mobiilisovellusten valvonnassa tarkastettiin kaksi iOS- ja kaksi Android-sovellusta.

Verkkosivustojen valvonnassa tarkastetut verkkosivustot jakautuivat seuraavasti:

 

yksinkertaistettu valvonta

kattava valvonta

valtion verkkosivustot

14

14

suuralueiden ja maakuntien verkkosivustot

13

5

kuntien ja seutukuntien verkkosivustot

66

1

muut

12

0

Tarkastettujen verkkosivustojen palveluntarjoajat jakautuivat maantieteellisesti NUTS2-luokittelun suuralueiden mukaan seuraavasti:

 

yksinkertaistettu valvonta

kattava valvonta

FI1B: Helsinki-Uusimaa

24

14

FI1C: Etelä-Suomi

24

2

FI1D: Pohjois- ja Itä-Suomi

35

3

FI19: Länsi-Suomi

22

1

Aluehallintovirasto toteuttaa tarkastettujen palvelujen tarjoajille myös palautekyselyn, jonka tuloksia hyödynnetään saavutettavuusvalvonnan yksikön toiminnassa tulevina vuosina.

Saavutettavuusvalvonnan raportti on julkaistu aluehallintoviraston saavutettavuusvalvonnan verkkosivuilla suomeksi. Ruotsinkielinen käännös julkaistaan sen valmistuttua, todennäköisesti helmikuussa 2022. Aluehallintovirasto tiedottaa laajemmin valvonnan ja kyselyn tuloksista alkuvuonna 2022.

Lisätietoa:

Medialle:

Eetu Komsi, ylitarkastaja, saavutettavuuden valvonta, 0295 016 571 (23.12.–31.1.)

Viena Rainio, ylitarkastaja, yksikön päällikkö, saavutettavuuden valvonta, 0295 016 505 (23.12. ja 4.1.2022 alkaen) (även på svenska)

Juha Suomalainen, ylitarkastaja, saavutettavuuden valvonta, 0295 016 689 (3.1.2022 alkaen)

Saavutettavuus on ihmisten yhdenvertaisuutta digitaalisessa ympäristössä. Etelä-Suomen aluehallintovirasto vastaa Suomessa digipalvelulain saavutettavuusvaatimusten noudattamisen valvonnasta ja antaa neuvontaa ja ohjeita saavutettavuudesta.

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Etelä-Suomen aluehallintovirasto jatkaa tilojen terveysturvalliseen käyttöön velvoittavaa päätöstä Kymenlaaksossa, tilojen sulkupäätöstä ja kokoontumisrajoitusta ollaan mahdollisesti lieventämässä ensi viikolla26.1.2022 15:38:37 EET | Tiedote

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on jatkanut Kymenlaakson sairaanhoitopiirin alueella päätöstä, joka velvoittaa laajasti erilaisten asiakas- ja yleisötilojen käytöstä vastaavia toimijoita ehkäisemään lähikontaktien aiheuttamaa tartuntariskiä. Lisäksi virasto arvioi koordinaatioryhmän esitystä alueen kokoontumisrajoituksen ja tiettyjen liikunta-, virkistys- ja vapaa-ajan tilojen sulkumääräyksen lieventämisestä.

Regionförvaltningsverket i Södra Finland överväger en påföljdsavgift för personer som olagligt infört djur till landet – den nya lagen möjliggör en ekonomisk sanktion26.1.2022 11:01:35 EET | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Södra Finland överväger att påföra en påföljdsavgift för två personer som olagligt infört djur till landet. En sanktion kan i och med den lag som trädde i kraft vid årsskiftet påföras av regionförvaltningsverket eller Tullen för en sådan person eller aktör, som inför ett eller flera djur från EU:s område till Finland utan påkallade intyg och anteckningar.

Itä-Suomen aluehallintovirasto kumoaa tilojen sulkupäätökset Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan sairaanhoitopiirien alueilla25.1.2022 16:09:17 EET | Tiedote

Itä-Suomen aluehallintovirasto kumoaa tartuntatautilain mukaisen tilojen sulkupäätöksen (58 g §) Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan sairaanhoitopiirien kuntien alueilla. Sairaanhoitopiirien antamien asiantuntija-arvioiden perusteella tartuntatautilain mukaiset edellytykset tilojen sulkemista koskeville rajoituksille eivät tällä hetkellä täyty.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto lieventää Kanta-Hämeen tilojen sulkumääräystä, Päijät-Hämeessä sulkupäätöstä yhä välttämätön jatkaa nykyisellään – Uudenmaan tilanne arvioitavana tällä viikolla25.1.2022 15:45:45 EET | Tiedote

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt 25.1.2022 jatkopäätöksiä koronarajoituksista Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirien alueille. Kanta-Hämeessä mm. kuntosalit, uimahallit ja sisäleikkipuistot voidaan avata 27.1.2022. Päijät-Hämeen tilanne on terveydenhuollon kuormituksen kannalta edelleen vaikea ja tiukka sulkupäätös alueella välttämätön. Päijät-Hämeessä jatketaan myös nykyisiä kokoontumisrajoituksia lähiviikkojen ajan. Uudenmaan rajoitustilannetta arvioidaan tämän viikon aikana.

Alueelliset toimijat ovat onnistuneet torjumaan koronaa, totesi Mika Salminen Pohjois-Suomen alueellisessa valmiustoimikunnassa25.1.2022 14:13:30 EET | Tiedote

Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui 25.1.2022 uudistuneessa kokoonpanossa ylijohtaja Terttu Savolaisen johdolla. Asiantuntijavieraana oli Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen terveysturvallisuusosaston johtaja, professori Mika Salminen, joka kiitti alueellisia toimijoita erinomaisesta onnistumisesta koronapandemian torjunnassa.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston harkinnassa seuraamusmaksu eläimiä laittomasti maahan tuoneille henkilöille – uusi laki mahdollistaa rahallisen sanktion25.1.2022 11:00:00 EET | Tiedote

Etelä-Suomen aluehallintovirasto harkitsee seuraamusmaksun määräämistä kahdelle eläimiä laittomasti maahan tuoneelle henkilölle. Sanktion voi vuodenvaihteessa voimaan tulleen lain myötä määrätä aluehallintovirasto tai Tulli henkilölle tai toimijalle, joka tuo EU:n alueelta Suomeen eläimen tai eläimiä ilman asianmukaisia todistuksia ja merkintöjä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme