Atena

Wivi ja Hanna: Kaksoiselämäkerta tiedostavasta ja lasikattoja pirstoneesta naiskaksikosta

Jaa

Tietoinen lapsettomuus, kunnianhimoinen omistautuminen uralle, oman yrityksen johtaminen ja yhteiskunnallinen vaikuttaminen ovat tämän ajan naiselle tavallisia valintoja, mutta Suomessa sata vuotta sitten ne vaativat naiselta poikkeuksellista päättäväisyyttä. Wivi ja Hanna -teos kertoo arkkitehti Wivi Lönnin ja kauppaneuvos Hanna Parviaisen tarinan.

Kristiina Markkanen & Leena Virtanen:
Wivi ja Hanna – Arkkitehdin ja kauppaneuvoksen yhteiset vuodet

Julkaisuvapaa 26.9.

Wivi Lönn ja Hanna Parviainen vaikuttivat Suomen historiaan uraauurtavasti. Wivi Lönn (1872–1966) perusti ensimmäisenä suomalaisnaisena arkkitehtitoimiston ja piirsi rakennuksia etenkin Tampereelle, Jyväskylään ja Helsinkiin. Hanna Parviainen (1874–1938) oli jyväskyläläisen kauppiasperheen tytär, joka toimi suuren vaneritehtaan johtajana ja sai ensimmäisenä suomalaisnaisena kauppaneuvoksen arvon.

Lönniä ja Parviaista yhdistää tinkimätön työnteko sekä käytännönläheinen suhtautuminen töihinsä: Lönn halusi piirtää tarkoituksenmukaisia taloja, joissa huomioitiin rakennuksen tulevat käyttäjät ja Parviainen kiinnitti huomiota vaneritehtaan työläisten oloihin ja rakensi tehdasyhdyskuntaa kouluineen, terveydenhuoltoineen ja jopa puutarhoineen.

Toisiinsa Wivi ja Hanna tutustuivat Jyväskylässä 1910-luvulla, ja heistä tuli erottamattomat. 27 vuoden aikana he ehtivät asua niin Jyväskylässä, Kulosaaressa, Keski-Suomen huviloilla, Pariisissa kuin Helsingin Kampissakin. Yhteiselämä toisen naisen kanssa tarjosi turvaa ja vapauksia myös matkailun suhteen. Wivi ja Hanna tekivät useita matkoja jopa omalla autolla Keski- ja Etelä-Eurooppaan, ja erityisen paljon he viihtyivät kylpylöissä.

Hanna Parviainen oli upporikas ja menestyvä, mutta 1930-luku kohteli häntä ja hänen johtamaansa tehdasta kaltoin. Kirja selvittää aiemmin epäselväksi jääneen tehtaan menettämisen taustat. Vuosikymmenen päättyy myös hänen kuolemaansa, minkä jälkeen Wivi jatkaa elämäänsä yksin vielä 28 vuotta.

Runsaasti kuvitettu teos valottaa naisten elämänkaarta, yhteistä elämää, työprojekteja ja matkoja Euroopassa. Kahden vaikuttajanaisen perintö elää vahvana tänäkin päivänä.

Kristiina Markkanen on Helsingissä ja Genevessä asuva vapaa toimittaja ja kirjailija.

Leena Virtanen on helsinkiläinen vapaa toimittaja ja kirjailija sekä Suomen supernaisia -kuvakirjasarjan kirjoittaja.

298 sivua · kuvitus

Arvostelukappaleet, haastattelupyynnöt, lisätiedot: hanna-leena.soisalo@atena.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Atena
Atena
PL 436 (Asemakatu 6)
40101 Jyväskylä

010 4214 200https://atena.fi

Atena on osa Otava-konsernia. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Atena

Herttaisen perheenäidin roolin takaa agentti Sonja pyöritti vakoojarinkiä ja toimitti lännen ydinasesalaisuuksia Neuvostoliittoon10.10.2021 00:00:00 EEST | Tiedote

Tosielämän trillerien mestari Ben Macintyre kertoo 1900-luvun pelottomimmasta naisvakoojasta. Agentti Sonja kiersi maailmaa lapset helmoissaan, harhautti natseja ja Ison-Britannian vastavakoilua ja varasti lännen ydinasesalaisuudet. Älynsä ja viehätysvoimansa avulla hänen onnistui täpärästi välttyä kiinni jäämiseltä ja pitää myös kaikki vakoojapuolisonsa hengissä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme