Säteilyturvakeskus (STUK)

Ydinkäyttöinen rahtilaiva ja ydinjäänmurtaja Suomenlahdella

Jaa

Tällä viikolla Suomenlahdella liikkuvat venäläiset ydinkäyttöiset alukset eivät käytännössä lisää säteilyvaaran todennäköisyyttä Suomessa. Säteilyturvakeskus (STUK) seuraa laivojen kulkua, mutta mihinkään normaalista poikkeaviin toimenpiteisiin ei niiden takia tarvitse ryhtyä.

Maailman ainoa ydinkäyttöinen rahtilaiva Sevmorput on tuomassa Venäjän Kaukoidästä kalaa Pietariin. Aluksen on määrä saapua perille 25. syyskuuta. Venäjän valtion ydinvoimayhtiö Rosatomin tiedotteen mukaan uusi ydinkäyttöinen jäänmurtaja Arktika on puolestaan lähtemässä Pietarista Baltian telakalta kohti Murmanskia syyskuun 23. päivä.

Laivojen ydinreaktorit ovat paljon pienempiä kuin esimerkiksi suomalaisten ydinvoimalaitoksien reaktorit. ”Kuten ydinvoimalaitosten reaktorit eivät laivareaktoritkaan aiheuta normaalikäytössä säteilyvaaraa sen enempää käyttäjilleen kuin ympäristöllekään”, ylitarkastaja Antero Kuusi STUKista muistuttaa.

STUKin tehtäviin kuuluu arvioida mahdollisia onnettomuuksia, onnettomuuksien todennäköisyyksiä ja mahdollisia säteilyvaikutuksia. Myös onnettomuus ydinkäyttöisellä aluksella on otettu STUKin valmiustoiminnassa huomioon. Ympäristövaikutuksia aiheuttavan laivareaktorionnettomuuden todennäköisyys on äärimmäisen pieni ja onnettomuuden sattuessakin vaikutukset yltäisivät varsin pienelle alueelle.Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ylitarkastaja Antero Kuusi, puh. (09) 759 88 499
Mediapalvelu, puh. 010 850 4761

Tietoja julkaisijasta

Säteilyturvakeskus (STUK)
Säteilyturvakeskus (STUK)
Laippatie 4
00880 HELSINKI

Mediapalvelu: 010 850 4761http://www.stuk.fi

Säteilyturvakeskus (STUK) on sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan viranomainen, joka valvoo säteily- ja ydinturvallisuutta Suomessa. Tehtävämme on ihmisten, yhteiskunnan, ympäristön ja tulevien sukupolvien suojelu säteilyn haitallisilta vaikutuksilta. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Säteilyturvakeskus (STUK)

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme