Espoon kaupunki - Esbo stad

Yhä harvempi espoolainen asuu junaliikenteen melualueilla

Jaa

Espoossa on toisen kerran selvitetty liikennemelualueilla asuvien asukkaiden määrää EU:n ympäristömeludirektiivin mukaisesti. Valmistuneen meluselvityksen mukaan yli 55 desibelin rautatieliikenteen melualueilla asuvien asukkaiden määrä on vähentynyt 14 prosentilla vuodesta 2012. Samaan aikaan yli 55 desibelin tieliikennemelualueilla asuvien espoolaisten määrä on noussut 13 prosentilla.

Kuva: Maria Favorin
Kuva: Maria Favorin

Espoon asukasluvun kasvaessa joudutaan kaupunkirakennetta tiivistämään. Tämä tekee meluntorjunnasta haastavaa.

”Melualueilla asuvien espoolaisten määrä kasvaa meluntorjunnasta huolimatta, sillä tiivis asuinrakentaminen palveluiden lähelle pakottaa kaavoittamaan ja suunnittelemaan asuinrakentamista myös melualueille”, kertoo ympäristötarkastaja Maria Favorin Espoon ympäristökeskuksesta. ”Uudisrakentamista ei kuitenkaan suunnitella tai sijoiteta melualueille ilman meluntorjuntatoimia, jotka otetaan huomioon jo projektien alkuvaiheessa.”

Meluselvityksen mukaan melualueilla asuu 56 173 espoolaista eli melkein 21 prosenttia kaupunkilaisista.

”Verrattaessa vuoteen 2012, liikennemelualueilla asuvien espoolaisten osuus on pysynyt lähes samana”, kertoo Favorin.

Samaan aikaan yli 55 desibelin rautatieliikenteen melualueilla asuvien espoolaisten määrä on laskenut 14 prosentilla rautateillä käytettävän uuden ja hiljaisemman kaluston ansiosta. Yli 55 desibelin tieliikennemelualueilla asuu 13 prosenttia enemmän espoolaisia kuin vuonna 2012.

Meluselvityksen pohjalta laaditaan suunnitelma meluntorjuntaan

Meluselvitys on laadittu yhdessä Helsingin, Vantaan, Kauniaisten ja Liikenneviraston kanssa, ja se on EU:n ympäristömeludirektiivin edellyttämä. Selvitys tehdään viiden vuoden välein. Selvitystä käytetään meluntorjunnan toimintasuunnitelman laadintaan, melusta aiheutuvien haittojen arvioimiseen, kuntalaisille tarkoitettuna tietolähteenä sekä EU:n komissiolle toimitettavien tietojen hankkimiseen. Meluselvitys sisältää tulosten lisäksi tietoa aiemmin tehdyistä meluntorjuntatoimista sekä selvityksessä käytetyistä laskentamenetelmistä.

”Seuraavaksi aloitamme meluntorjunnan toimintasuunnitelman laatimisen vuosille 2018–2022 yhdessä Kauniaisten kaupungin kanssa”, kertoo Favorin. ”Toimintasuunnitelman tavoitteena on löytää tapoja vähentää liikenteen melulähteitä sekä estää liikennemelun leviämistä osana kaupunkisuunnittelutyötä. Myös espoolaiset pääsevät vaikuttamaan toimintasuunnitelman sisältöön.”

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ympäristötarkastaja Maria Favorin
Puh. 043 8272 259
maria.favorin@espoo.fi

Kuvat

Kuva: Maria Favorin
Kuva: Maria Favorin
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Ympäristökeskus edistää ympäristövastuullisuutta Espoossa vaalimalla ja parantamalla luonnon monimuotoisuutta ja toimintakykyä, ennaltaehkäisemällä ja korjaamalla ympäristöhaittoja sekä lisäämällä ympäristötietoisuutta ja kannustamalla vaikuttamaan. 

Ympäristökeskus Facebookissa
Twitter

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme