Eläketurvakeskus (ETK)

Yhä useampi aloittava yrittäjä eläkevakuuttaa minimin mukaan

Jaa

Jo kaksi viidestä uudesta yrittäjästä asettaa eläkkeensä perustana olevan YEL-työtulon minimiin tai sen tuntumaan. Osuus on lähes kaksinkertaistunut kolmessa vuodessa. Kaikista yrittäjistä alarajan tuntumaan vakuuttaa joka viides, käy ilmi Eläketurvakeskuksen tilastoista.

Vuonna 2017 kaikkien yrittäjien keskimääräinen YEL-työtulo oli 22 600 euroa vuositasolla. Keskimääräinen työtulo laski hieman vuodesta 2016. Miesten työtulo oli noin 23 600 euroa ja naisten noin 20 600 euroa. Keskimääräinen YEL-työtulo on pysynyt pitkään melko samansuuruisena.

YEL-työtulo on yrittäjän työeläkevakuutuksen perusta. Yrittäjän tulee asettaa työtulonsa määrä siten, että se vastaa yrittäjän työpanoksen arvoa. YEL-työtulo on usein verotettavaa ansiotuloa pienempi: keskimäärin 70 prosenttia verotettavasta tulosta.

– Voimassaolevista YEL-työtuloista puolet on pienempiä kuin 16 000 euroa. Matalimmat työtulot ovat keskittyneet erityisesti YEL-alarajan ja toisaalta työttömyysturvan alarajan tuntumaan, kertoo kehityspäällikkö Eeva Poutiainen Eläketurvakeskuksesta.

Aloittavien yrittäjien alarajalle vakuuttaminen yleistynyt

YEL-vakuutettuja yrittäjiä oli viime vuonna 205 000 henkilöä. Heistä joka viides (22 %) asetti työtulonsa YEL-alarajalle (7 645 €) tai sen tuntumaan.

Uusien yrittäjien keskuudessa osuus on vielä suurempi. Lähes kaksi viidestä (39 %) vakuutti itsensä alarajalle tai sen tuntumaan. Osuus on lähes kaksinkertaistunut kolmessa vuodessa.

Aloittavien yrittäjien työtulojen keskiarvo oli noin 16 600 euroa vuonna 2017. Keskimääräinen työtulo laski hieman edellisvuodesta.

– YEL:n alarajalla vakuuttamisen aloittaneiden osuus on kasvanut nopeasti vuodesta 2015 alkaen. Uudet yrittäjät vakuuttavat yleisesti myös työttömyysturvan alarajalle, joka on ollut vuodesta 2015 lähtien aiempaa korkeampi, kertoo Poutiainen.

YEL-työtulo määrittää yrittäjän sosiaaliturvan perustan

Yrittäjän työeläkevakuutus on yrittäjän eläke- ja sosiaaliturvan perusta. Se turvaa toimeentulon silloin, kun yrittäjätoiminta päättyy työkyvyttömyyden tai ikääntymisen vuoksi. Leskelle ja lapsille se turvaa toimeentuloa perheenhuoltajan kuoltua.

– Nykyinen YEL panee yrittäjän hankalaan tilanteeseen, valitsemaan nykyisen tulotason ja eläkeaikaisen toimeentulon väliltä. Tarpeettoman matalaksi asetettu vakuutustaso tuottaa vaatimatonta sosiaaliturvaa ja heikon eläkkeen, kommentoi Eläketurvakeskuksen johtaja Mikko Kautto.

Etuuksien ja eläkemaksujen määrä perustuu yrittäjän vakuutettavaan YEL-työtuloon. YEL-työtulon mukaan määräytyvät eläkkeen ja eläkemaksun suuruus sekä monet sosiaaliturvaetuudet, kuten sairauspäivärahat, työttömyysturva ja vanhempainpäivärahat.

YEL-vakuutetut ja työtulot -tilastosivu

Yrittäjän vakuutus perustuu YEL-työtuloon

Voimassa olevien ja alkaneiden YEL- vakuutusten työtuloista (SlideShare)

Lisätietoja:
Johtaja Mikko Kautto, puh. 029 411 2185, 040 740 8095, mikko.kautto(at)etk.fi
Kehityspäällikkö Eeva Poutiainen, puh. 029 411 2219, eeva.poutiainen(at)etk.fi
Matemaatikko Ari Kaartinen, puh. 029 411 2638, ari.kaartinen(at)etk.fi

Avainsanat

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Eläketurvakeskus (ETK)
Eläketurvakeskus (ETK)
Kirjurinkatu 3
00065 ELÄKETURVAKESKUS

029 411 20http://www.etk.fi

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Eläketurvakeskus (ETK)

Kutsu medialle: Syntyvyys laskee – Miltä eläkkeiden rahoitus näyttää tulevaisuudessa?12.3.2019 09:47:40 EETKutsu

Eläketurvakeskus on päivittänyt pitkän aikavälin laskelmat lakisääteisten eläkkeiden kehityksestä vuosille 2019–2085. Raportissa arvioidaan, miten väestö- ja talouskehitystä koskevat oletukset vaikuttavat tulevien vuosikymmenien eläkemenoihin ja -maksuihin sekä eläkkeiden suuruuteen. Peruslaskelman lisäksi raportti sisältää laskelmia vaihtoehtoisilla oletuksilla väestö- ja talouskehityksestä. Tervetuloa tiedotustilaisuuteen tiistaina 19.3.2019 klo 9.00. Eläketurvakeskus, Kirjurinkatu 3, 1. kerros, Vaahtera-tila. Tilaisuudessa raportin esittelee Eläketurvakeskuksen kehityspäällikkö Heikki Tikanmäki. Paikalla ovat myös toimitusjohtaja Jukka Rantala ja johtaja Mikko Kautto. Lisätietoja: Viestinnän asiantuntija Antti Karkiainen, ETK, puh. 050 911 3269, antti.karkiainen@etk.fi

Joka kymmenes 61 vuotta täyttävä valitsee osittaisen vanhuuseläkkeen8.3.2019 09:00:00 EETTiedote

Osittaisia vanhuuseläkkeitä alkoi kahden ensimmäisen vuoden aikana 23 000, joista vuonna 2018 alkaneita oli 10 800. Lähes 90 prosenttia valitsi eläkkeensä maksuun maksimimäärän mukaan eli puolet eläkkeestään. Heidän keskimääräinen eläkkeensä oli 790 euroa kuukaudessa. 61-vuotiaiden osittaisen vanhuuseläkkeen valinneiden eläke pieneni pysyvästi keskimäärin 110 euroa kuukaudessa, kertovat Eläketurvakeskuksen tuoreet tilastot.

Var tionde som fyller 61 år väljer partiell ålderspension 8.3.2019 09:00:00 EETTiedote

Under de två första åren började 23 000 partiella ålderspensioner, varav 10 800 började år 2018. Nästan 90 procent av dem som tog ut pensionen valde att ta ut maximibeloppet, hälften av pensionen. Deras genomsnittliga pension var 790 euro i månaden. De som valde att ta ut partiell ålderspension vid 61 års ålder fick sin pension permanent minskad med 110 euro i snitt, visar färsk statistik från Pensionsskyddscentralen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme