Yhden vanhemman perheiden liitto ry

Yhden vanhemman perheiden vaalipanelistit palauttaisivat päivähoito-oikeuden kokopäiväiseksi

Jaa

Ehdokkaat lupasivat parantaa lapsiperheiden palveluja kansanedustajaksi päästyään.  Kaikkien puolueiden edustajat palauttavat subjektiivisen päivähoito-oikeuden kokopäiväisyyden.  Myös koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan maksuttomuus nousi esiin.  Ruotsalaisen kansanpuolueen Sundell pitää tärkeänä mahdollisuutta saada sitä myös loma-aikoina.  Kokoomuksen Backlundin mukaan päivähoitoaikoja tulee pidentää aamusta ja illasta, jolloin työn ja perheen yhdistäminen helpottuu kaikille vanhemmille ja saattaa olla erityisen tärkeää yhden vanhemman perheille.


Myös toisen asteen maksuttomuus sai kannatusta.  Vasemmistoliitto ja Sosiaalidemokraatit toteuttaisivat tämän pidentämällä oppivelvollisuutta. Perussuomalaisten Purra puolestaan ei uskonut, että perheen pienituloisuus on keskeinen syy koulunkäynnin keskeyttämiselle toisella asteella.


Vasemmistoliiton Ingervo säätäisi 3-6-vuotiaiden päivähoidon maksuttomaksi samoin kotipalvelun, jota tulee tarjota kaikille lapsiperheille eikä vain lastensuojelun asiakkaille. Ingervo on saanut Vasemmistoliiton puolueohjelmaan ja eduskuntavaaliohjelmaan tavoitteeksi vuorotyössä olevien perheiden alakouluikäisten lasten hoitoratkaisujen saamiseksi lakisääteiseksi räätälöidyillä malleilla. Ingervon mukaan myös harrastustakuu pitää toteuttaa.  Harrastusoikeus pitää toteuttaa myös toimeentulotukiasiakkaiden lapsille. Kokoomuksen Backlund järjestäisi harrastusmahdollisuuden koulupäivien jälkeen koulun yhteyteen.

Vihreitten Alanko-Kahiluoto on toiminut eduskunnan köyhyystyöryhmässä. Hänen mukaansa köyhyyden poistamisen tulee olla nykyistä kunnianhimoisempaa. Hallitusohjelmaan pitää saada kirjaus siitä, että perheiden ja lasten köyhyys pitää puolittaa hallituskauden aikana. Kaikissa päätöksissä pitää huomioida se, että päätös vähentää köyhyyttä.  Tämä periaate vähensi köyhyyttä 2011-2015 hallituksen aikana.

Demareitten Huumonen toteuttaisi perhevapaauudistuksen 6+6+6 -mallisena, joka ensivaiheessa olisi 3+3+6. Keskustan Ryynänen ja Kristillisdemokraattien Rekimies pitivät tärkeänä vanhempien mahdollisuutta itse valita kumpi vanhemmista jää kotiin.  

Perussuomalaisten Purra piti tärkeänä kannustinloukkujen purkamista sosiaaliturvauudistuksessa. Myös Kristillisdemokraattien Rekimies totesi, että työn vastaanottamisen tulee aina olla kannattavaa.

Mm. Vihreitten Alanko-Kahiluoto ja Feministipuolueen Sagne-Ollikainen palauttaisivat lapsilisän indeksisidonnaisuuden.  Vasemmistoliiton Ingervo ja Demareitten Huumonen ovat universaalisuuden kannattajia kun taas Keskustan Ryynänen, Kokoomuksen Backlund ja Kristillisdemokraattien Rekimies näkevät lapsilisän tarveharkinnan hyödylliseksi.

Vihreiden Alanko-Kahiluoto pitää tärkeänä, että lapsivaikutusten arviointi toteutetaan, mutta sitä pitää myös kehittää.  Nyt ei välttämättä osata mitata sitä, mitä haluttaisiin saada aikaan. Kokoomuksen Backlund toi esiin yhden vanhemman perheiden imagon parantamisen tarpeen.  Keskustan Ryynäsen mukaan perhepalvelujen kehittämisessä tulee kuunnella järjestöjä ja arjen osaajia.

Yhden vanhemman perheiden perinteinen vaaliaamiainen oli torstaina 4.4.2019 Helsingissä Lasipalatsissa.Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Heljä Sairisalo 040 3515355

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Yhden vanhemman perheiden liitto ry
Yhden vanhemman perheiden liitto ry
Paciuksenkatu 19 (Allergiatalo)
00270 HELSINKI

http://www.yvpl.fi

Yhden Vanhemman Perheiden Liitto ry on 44-vuotias lastensuojelujärjestö, joka tekee vaikuttamista ja tukitoimintaa. Liitto on ajanut lapsen elatustuen ja elatusavun suuruuden arvioinnin. Liitto on työskennellyt vanhempien eron jälkeisen yhteistyön esteiden poistamisen puolesta.  Viime aikoina liitto on nostanut esiin lapsiperheiden pienituloisuutta. Liitolla on 70 vertaisryhmää eri puolella Suomea.  Aluetoimistot ovat Helsingissä, Turussa, Kuopiossa ja Rovaniemellä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Yhden vanhemman perheiden liitto ry

Kysy erosta maksutta ja anonyymisti ma klo 10-11 ja klo 21-2211.5.2020 09:19:48 EESTTiedote

Eron alla mielessä risteilee liuta kysymyksiä. Älä mieti, vaan kysy maksutta ja anonyymisti Vanhempien eron ABC-chatin asiantuntijalta. maanantaiaamuisin klo 10-11 klikkaamalla tästä: https://www.hyvakysymys.fi/paivystyschatti/vanhempien-eron-abc-chat/ ja maanantai-iltaisin klo 21-22 klikkaamalla tästä: https://www.apuaeroon.fi/apuaeroon-chat Yhden Vanhemman Perheiden Liiton eroasiantuntijat vastaavat kysymyksiisi. Yhden Vanhemman Perheiden Liitto ry yhteistyössä Väestöliiton Hyvä kysymys! Kun elämä askarruttaa – hankkeen ja Ensi- ja turvakotien liiton ja järjestöjen apuaeroon.fi -sivuston kanssa. YhteisVoimin Paremapaan Lapsuuteen!

Äitienpäivän kotiruokaklubilla iloa poikkeusarkeen Yhden vanhemman perheiden ruokaklubit yhdistävät nuorta ja vanhempaa5.5.2020 13:19:05 EESTTiedote

Äitienpäivään valmistautuminen ja juhliminen on parhaimmillaan koko perheen juttu. Tällä viikolla kokkaillaan yli 120 perheessä äitienpäiväherkkuja Yhden Vanhemman perheiden Liiton ja Marttojen järjestämissä ruokaklubeissa poikkeuksellisesti kotona. Suolaiset letut, marjapiirakka ja ruusunmarjateejuoma tuovat yhteistä kivaa tekemistä ja iloa perheille. Perheet ovat jo kokanneet vappuna ja tulossa on vielä kesän juhlat -ruokaklubi.

Mietitkö eroa? - tietoa on tarjolla anonyymisti ja maksutta4.5.2020 20:53:18 EESTTiedote

Avasimme huhtikuussa maanantai-aamuisin klo 10-11 päivystävän Vanhempien eron ABC-infon. Tänään aukeaa myös maanantai ilta-chat klo 21-22. Voit kysyä asiantuntijalta maksutta ja anonyymisti mitä tarkoitetaan lapsen huollolla, tapaamisilla ja elatuksella. Miten yksinhuolto eroaa yhteishuollosta, miten lapsen elatusapu lasketaan? Entä milloin lapsella on oikeus elatustukeen? Onko lapsen ja etävanhemman tapaamisilla minimimäärä? Kun tiedät mitä näillä termeillä tarkoitetaan, pystyt järjestämään oman erosi juuri sinun lapsen edun mukaisella tavalla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme