Liikennevakuutuskeskus

Yhdestä liikenneonnettomuudesta voi aiheutua miljoonien eurojen vahinko

Jaa

Valtaosa liikennevakuutuksesta korvattavista vahingoista on omaisuusvahinkoja. Suurimmat yksittäiset korvaukset aiheutuvat kuitenkin henkilövahingoista. Euromääräisesti tarkasteltuna korvaustilastoissa painottuvat työkyvyttömyyttä aiheuttavat vakavat onnettomuudet, sillä yksittäisen onnettomuuden kokonaiskorvaus voi nousta yli miljoonaan euroon.

Liikennevakuutus tuo taloudellista turvaa liikenteessä sattuvien vakavien vammautumisten varalle. Jos onnettomuuden aiheuttajan ajoneuvossa ei ole liikennevakuutusta, kuljettajalle ei makseta lainkaan korvauksia. Kuva: Mostphotos
Liikennevakuutus tuo taloudellista turvaa liikenteessä sattuvien vakavien vammautumisten varalle. Jos onnettomuuden aiheuttajan ajoneuvossa ei ole liikennevakuutusta, kuljettajalle ei makseta lainkaan korvauksia. Kuva: Mostphotos

Lakisääteisestä liikennevakuutuksesta korvataan liikenneonnettomuudessa syntyneet henkilövahingot ja lisäksi syyttömän osapuolen omaisuusvahingot. Vuosittain liikenteessä tapahtuu yli 90 000 liikennevakuutuksesta korvattavaa vahinkoa. Niistä valtaosa on omaisuusvahinkoja, henkilövahinkojen osuus jää alle viidennekseen. Kun asiaa tarkastellaan euroissa, on omaisuusvahingoista ja henkilövahingoista maksettavien korvausten yhteissumma suunnilleen yhtä suuri.

- Vuosittain liikennevakuutuksesta maksetaan korvauksia noin puolella miljardilla eurolla. Summa sisältää lukuisia sellaisia henkilövahinkojen korvauksia, joissa onnettomuus on tapahtunut markka-aikana, eli vuosikymmeniä sitten, kertoo Liikennevakuutuskeskuksen pääanalyytikko Tero Koistinen.

Tieliikenteessä kuolee vuosittain yli 200 ihmistä ja lisäksi tuhannet vammautuvat. Liikennevakuutus tuo taloudellista turvaa liikenteessä sattuvien vakavien vammautumisten varalle. Joissain tapauksissa korvauksia maksetaan koko loppuelämän ajan, jolloin yksittäisen onnettomuuden korvaussumma saattaa vuosien saatossa nousta yli miljoonaan euroon.

- Liikennevakuutuksesta maksettavalla työkyvyttömyyseläkkeellä taataan onnettomuudessa pysyvästi vammautuneelle sama elämisen taso kuin ennen onnettomuutta. Nuorten henkilöiden kohdalla korvaus arvioidaan tulevan ansio-odotuksen perusteella, Koistinen selittää.

Yksittäiset kalliit onnettomuudet painottuvat korvaustilastoissa, sillä kalleimmat viisi prosenttia vahingoista aiheuttavat euroissa mitattuna noin puolet kaikista korvauksista.

Ilman vakuutusta jää onnettomuudessa tyhjän päälle

Suomessa on lakisääteinen, pakollinen liikennevakuutus, joka tarjoama turva on yksi maailman kattavimmista. Suomalainen erikoisuus on vakuutukseen kuuluva kuljettajapaikkasuoja, joka takaa sen, että myös onnettomuuden aiheuttajaosapuolen henkilövahingot korvataan. Poikkeuksena ovat ne tilanteet, joissa kuljettaja on ajanut päihtyneenä tai aiheuttanut onnettomuuden tahallisesti tai törkeän tuottamuksellisesti. Liikennevakuutus täydentää sosiaaliturvaa, sillä siitä maksetaan esimerkiksi eläkettä, sairauskulukorvauksia ja kuntoutusta.

Liikennevakuutuksen hoitaminen on tärkeä velvollisuus, jonka laiminlyönnillä on vakavat seuraukset. Mikäli onnettomuuden aiheuttajan ajoneuvossa ei ole liikennevakuutusta, kuljettajalle ei makseta lainkaan korvauksia. Vastapuolen ja sivullisten henkilö- ja omaisuusvahingot sen sijaan korvataan, ja liikennevakuutuksen puuttuessa maksuista vastaa Liikennevakuutuskeskus.

Vakuuttamattomilla ajoneuvoilla ajettiin vuonna 2020 yli 900 kolaria. Saman vuoden aikana maksettiin lähes viisi miljoonaa euroa korvauksia sellaisista vahingoista, jotka on aiheutettu vakuuttamattomalla ajoneuvolla. Osa vuosittain maksetuista korvauksista kohdistuu aiempina vuosina tapahtuneisiin onnettomuuksiin.

Lisätietoja:

Liikennevakuutuskeskus, pääanalyytikko Tero Koistinen, puh. 040 450 4563

Liikennevakuutuskeskus, johtaja Janne Jumppanen, 040 450 4543

etunimi.sukunimi(@)vakuutuskeskus.fi

Avainsanat

Kuvat

Liikennevakuutus tuo taloudellista turvaa liikenteessä sattuvien vakavien vammautumisten varalle. Jos onnettomuuden aiheuttajan ajoneuvossa ei ole liikennevakuutusta, kuljettajalle ei makseta lainkaan korvauksia. Kuva: Mostphotos
Liikennevakuutus tuo taloudellista turvaa liikenteessä sattuvien vakavien vammautumisten varalle. Jos onnettomuuden aiheuttajan ajoneuvossa ei ole liikennevakuutusta, kuljettajalle ei makseta lainkaan korvauksia. Kuva: Mostphotos
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Liikennevakuutuskeskus
Liikennevakuutuskeskus
Itämerenkatu 11-13
00180 Helsinki

Viestintä 040 450 4700http://www.lvk.fi

Liikennevakuutuskeskus (LVK) turvaa viimekädessä liikennevahingon kärsineen oikeudet ja huolehtii lakisääteisen liikennevakuutuksen laiminlyönnin seurauksista. Keskuksen jäseniä ovat kaikki liikennevakuutuksia myöntävät vakuutusyhtiöt Suomessa. www.lvk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Liikennevakuutuskeskus

Liikennevakuutusjärjestelmä pitää pintansa liikenteen murroksessa10.11.2021 08:04:06 EET | Tiedote

Liikenneala uudistuu nyt nopeasti. Liikenne sähköistyy, digitalisoituu ja automatisoituu, ja liikennevälineiden omistamiseen, vuokraamiseen ja jakamiseen syntyy uusia toimintamalleja. Tuoreen selvityksen mukaan nykyinen liikennevakuuttamisjärjestelmä on toimiva myös lähitulevaisuudessa. Liikennevälineiden teknologinen kehittyminen ja liikenteen uudet palvelut näkyvät ensisijaisesti vakuutusjärjestelmän sisällä esimerkiksi lopullisen korvausvastuun kohdentumisessa. Vahingon kärsineen osalta vakuutusturva pysyy ennallaan.

Sähköpotkulauta ei ole aina sitä miltä näyttää – sähköllä kulkevien laitteiden liikennevakuuttamiseen ja käyttämiseen liittyy kalliita väärinkäsityksiä21.4.2021 07:45:00 EEST | Tiedote

Suomessa myydään monenlaisia sähköllä kulkevia laitteita ja teknologia kehittyy edelleen kovaa vauhtia. Erityisesti sähköpotkulaudat ja sähköpyörät ovat nousseet suureen suosioon ja tuoneet monipuolisuutta kulkemiseen. Kuluttajan tulee kuitenkin laitekaupoilla olla tarkkana, sillä laitteen teho ja nopeus vaikuttavat siihen, missä laitteilla saa ajaa ja tuleeko niille ottaa lakisääteinen liikennevakuutus. Tietämättömyys voi johtaa kalliisiin seuraamuksiin.

Kevään ajokausi alkaa – Muista hoitaa ajoneuvoon liittyvät velvollisuudet, laiminlyönti tulee kalliiksi24.3.2021 08:36:36 EET | Tiedote

Kevään tullen mopot ja moottoripyörät otetaan taas varastoista esiin ja kesätöihin kulkemiseen katsellaan kesäautoa. Tänä keväänä moni välttelee koronapandemian vuoksi joukkoliikennettä, jonka myötä varastoista kaivetaan esiin kaikki liikkumista helpottavat ajoneuvot. Liikennevakuutuskeskus muistuttaa, että ennen kuin moottoriajoneuvolla lähtee liikkeelle, tulee hoitaa kaksi tärkeää velvollisuutta: liikennekäyttöönotto ja liikennevakuutus. Velvollisuuksien laiminlyönnin seuraukset voivat yllättää. Viime keväänä nähtiin laiminlyönneissä suurin piikki vuosikausiin.

Kausi alkaa taas: Kaksi velvollisuutta kuntoon ennen kuin starttaat moottorikelkan23.10.2020 07:37:00 EEST | Tiedote

Moottorikelkkakausi lähestyy jälleen erityisesti maamme pohjoisosissa. Ensilumi on jo paikoin satanut. Liikennevakuutuskeskus (LVK) muistuttaa, että ennen kuin kelkalla lähtee liikkeelle edes pihatiellä, kaksi asiaa tulee hoitaa kuntoon: kelkan tulee olla rekisteröitynä liikennekäyttöön ja lakisääteisen liikennevakuutuksen on oltava voimassa. Näiden laiminlyönti voi tulla kalliiksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme