Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Yhteishaku alkaa 23. helmikuuta – Helsingin valikoimasta löytyy jokaiselle tie unelma-alalle

Jaa

Valtakunnallinen yhteishaku ammatilliseen koulutukseen ja lukioihin on käynnissä 23.2.–23.3.2021. Oppivelvollisuus laajenee vuodesta 2021 lähtien siten, että nykyiset peruskoulun 9.-luokkalaiset kuuluvat sen piiriin. 9.-luokkalaisilla on velvollisuus hakeutua toisen asteen koulutukseen. Tavoitteena on, että kaikki suorittavat toisen asteen tutkinnon.

Peruskoulunsa 2021 päättävistä helsinkiläisistä vähintään 60 prosentille taataan opiskelupaikka lukiokoulutuksessa ja 40 prosentille ammatillisessa koulutuksessa. Stadin ammatti- ja aikuisopistossa (Stadin AO) ja kaupungin lukioissa on aloituspaikkoja kaikkiaan noin 6 000 opiskelijalle.

Nuorella hakeutumisvelvollisuus toisen asteen koulutukseen

Käytännössä voimaan tullut laajennettu oppivelvollisuus tarkoittaa sitä, että oppivelvollisuusikä korotetaan 18 ikävuoteen. Muutos tapahtuu asteittain siten, että nykyiset 9.-luokkalaiset kuuluvat tänä vuonna laajennuksen piiriin.

Laajennuksen myötä nuorella on perusopetuksen päättymisen jälkeen hakeutumisvelvollisuus toisen asteen koulutukseen. Hakeutumisvelvollisuus jatkuu, jos nuori jää ilman opiskelupaikkaa tai keskeyttää aloittamansa opinnot. 

Mikäli nuori jää ilman opiskelupaikkaa yhteishaussa, saa hän omasta koulustaan ohjausta elokuun loppupuolelle asti hakeakseen opiskelupaikkaa yhteishaun jälkeisessä jatkuvassa haussa.

Oppivelvollisuuden laajenemisen myötä oikeus opintojen maksuttomuuteen koskeen nuoria, jotka ovat peruskoulun 9. luokalla keväällä 2021.

Lisätietoa oppivelvollisuuden laajentamisesta löytyy Kasvatuksen ja koulutuksen verkkosivuilta.

Haku Opintopolku-palvelussa

Yhteishaussa 23.2.–23.3.2021 ovat mukana ammatilliset perustutkinnot ja lukiokoulutus. Yhteishaku on tarkoitettu perusopetuksensa päättäville sekä ilman tutkintoa oleville hakijoille.

Koulutuksiin haetaan sähköisesti osoitteessa opintopolku.fi. Opintopolusta löytyvät myös tiedot haettavista koulutuksista ja oppilaitoksista sekä linkit oppilaitosten verkkosivuille.

Peruskoulujen opinto-ohjaajat ja opettajat tukevat ysiluokkalaisia koulutusvalintojen tekemisessä.

Useita ammatillisia perustutkintoja sekä painotettuja lukio-opintoja

Helsingissä on monia mahdollisuuksia toisen asteen koulutukseen. Stadin AO:ssa on yhteishaussa tarjolla 27 perustutkintoa. Oppilaitoksessa voi myös suorittaa kaksoistutkinnon tai yhdistää urheilu-uran ammatillisiin opintoihin. Stadin AO on Suomen suurin ammatillisen koulutuksen järjestäjä, jossa on mahdollista opiskella yli 50 ammattiin 14 toimipaikassa ympäri Helsinkiä.

Helsingissä ruotsinkielistä ammatillista koulutusta järjestää Yrkesinstitutet Prakticum.

Helsingin lukiotarjonta on runsas. Kaupungin ylläpitämiä lukiota on 15. Näistä kolme on ruotsinkielistä ja yksi aikuislukio. Kaikissa kaupungin lukiossa opiskelija voi painottaa opintojaan. Opiskelijat voivat myös valita kursseja lukiokampusten ja kaupungin lukioiden yhteiseltä opintotarjottimelta. Kaupungin suomenkieliset lukiot muodostavat kolme kampusta, joista kahteen kuuluu neljä ja yhteen kolme lukiota.

Stadin AO 

Lukiot Helsingissä 

Vuoden 2021 yhteishaun ajankohdat:

Yhteishaku ammatilliseen ja lukiokoulutukseen: 23.2.–23.3.
Haku erityisenä opetuksena järjestettävään ammatilliseen koulutukseen: 23.2.–23.3.
Haku perusopetuksen jälkeiseen valmistavaan koulutukseen: 23.2.–23.3.

Lisätiedot:

Lukiokoulutuksen päällikkö Harri Korhonen (suomenkieliset lukiot), puh. 09 310 86432,
Ruotsinkielisen vapaan sivistystyön ja lukiokoulutuksen päällikkö Moa Thors, puh. 09 310 70077,
Apulaisrehtori Sari Slöör, Stadin AO, puh. 09 310 64093

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Töysänkatu 2 D
00510 Helsinki

09 310 44986https://www.hel.fi/kasvatuksen-ja-koulutuksen-toimiala/fi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala huolehtii Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksesta, esiopetuksesta, perusopetuksesta ja lukiokoulutuksesta, suomenkielisestä ammatillisesta koulutuksesta sekä vapaasta sivistystyöstä. Toimialaan kuuluu neljä palvelukokonaisuutta: varhaiskasvatus ja esiopetus, perusopetus, lukio- ja ammatillinen koulutus ja vapaa sivistystyö, ruotsinkieliset palvelut sekä hallinto. Seuraa meitä @HelsinkiOppii, @tyovaenopisto, @Hforsarbis ja @StadinAO

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Årskurs 7–9 vid Suutarinkylän peruskoulu övergår till exceptionella undervisningsarrangemang26.2.2021 15:16:40 EETTiedote

Vikarierande sektordirektör för fostran och utbildning Satu Järvenkallas fattade ett beslut med stöd av lagen om grundläggande utbildning om att årskurs 7–9 vid Suutarinkylän peruskoulu ska övergå till exceptionella undervisningsarrangemang efter att ha diskuterat saken med skolans rektor och utifrån utlåtandet av social- och hälsovårdssektorns epidemiologiska verksamhet.

Suutarinkylän peruskoulussa siirrytään poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin luokilla 7-926.2.2021 15:08:22 EETTiedote

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtajan sijainen Satu Järvenkallas teki perusopetuslain perusteella päätöksen siirtymisestä poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin Suutarinkylän peruskoulussa luokkien 7-9 osalta keskusteltuaan koulun rehtorin kanssa ja sosiaali- ja terveystoimialan epidemiologisen toiminnan lausunnon perusteella. Poikkeukselliset opetusjärjestelyt ovat voimassa 1.-5.3.2021.

Ennakkotiedote: kasvatus- ja koulutuslautakunta kokoontuu 2.3.26.2.2021 12:00:00 EETTiedote

Kasvatus- ja koulutuslautakunta kokoontuu seuraavan kerran ensi tiistaina 2.3.2021. Kokouksen esityslista Lautakunta käsittelee mm. seuraavia esityksiä: Lautakunta antaa lausunnon Opetushallitukselle tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen perusteiden luonnoksesta. Lautakunta antaa lausunnon kaupunginhallitukselle turvapaikanhakijoiden lasten oikeudesta varhaiskasvatukseen. Lautakunta antaa lausunnon Kannelmäen peruskoulun Kuninkaantammen toimipisteen ja päiväkodin hankesuunnitelmasta (Kuninkaantammenkierto 22). Lausunto annetaan kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaostolle. Uusi tila korvaa väliaikaiset tilat osoitteessa Kuninkaantammenkierto 3. Uudisrakennus mitoitetaan 250 oppilaalle ja 210 päiväkotilapselle. Hankkeessa toteutetaan pedagogisesti monipuoliset, tarkoituksenmukaisesti mitoitetut ja joustavat tilat. Piha-alueet varustetaan leikkivälinein edistämään liikunnallisuutta ja opetussuunnitelmien tavoitteita. Niiden suunnittelussa ja varustelussa

Merilahden peruskoulu övergår till exceptionella undervisningsarrangemang25.2.2021 15:34:04 EETTiedote

Sektordirektör för fostran och utbildning Liisa Pohjolainen fattade ett beslut med stöd av lagen om grundläggande utbildning om att Merilahden peruskoulu ska övergå till exceptionella undervisningsarrangemang efter att ha diskuterat saken med skolans rektor samt med social- och hälsovårdssektorns epidemiologiska verksamhet. De exceptionella undervisningsarrangemangen gäller eleverna i årskurs 4 samt 7–9 och är i kraft 1–5.3.2021.

Merilahden peruskoulussa siirrytään poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin25.2.2021 15:28:38 EETTiedote

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja Liisa Pohjolainen teki perusopetuslain perusteella päätöksen siirtymisestä poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin Merilahden peruskoulussa keskusteltuaan koulun rehtorin sekä sosiaali- ja terveystoimialan epidemiologisen toiminnan kanssa. Poikkeukselliset opetusjärjestelyt koskevat vuosiluokkien 4 sekä 7.–9. oppilaita ja ovat voimassa 1.–5.3.2021.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme