Jyväskylän yliopisto

Yhteisöllisen yrittäjyyden oppimiskulttuuri

Jaa
FL Juha Ruuskan monitieteisen väitöskirjatutkimuksen kohteena on paljon kansainvälistä kiinnostusta herättänyt yrittäjyyden oppimisympäristö, Tiimiakatemia. Tutkimuskohdetta kuvataan etnografisesti oppimiskulttuurina ja elämäntapana, joka liittyy laajemmin yrittäjyyteen ja yrittäjyyskasvatukseen nykykulttuurimme ilmiönä.
Juha Ruuska tutki Tiimiakatemian oppimiskulttuuria.
Juha Ruuska tutki Tiimiakatemian oppimiskulttuuria.

Tutkimuksessaan Ruuska tarkastelee, miten ja minkälaista yrittäjyyttä Tiimiakatemian oppimiskulttuurissa tuotetaan. Lisäksi tavoitteena on arvioida ja esittää, miten yrittäjyyden korkeakoulutusta ja yrittäjyyskasvatusta tulisi kehittää.

Ideologinen, yhteisöllinen ja heterogeeninen

Tiimiakatemian oppimiskulttuuri korostaa käytännöllistä, omissa yrityksissä tapahtuvaa tekemällä oppimista ja tiimioppimista. Kulttuuri näyttäytyy innovatiivisena ja leikillisenä yritysmäisenä organisaationa, johon oppijat tulevat joka aamu töihin. Perinteinen korkeakoulu ja sen arvot edustavat oppimiskulttuurin sisällä jotakin ei-toivottavaa, jälkeenjäänyttä ja vanhanaikaista. Samalla perinteisen koulun ja akateemisuuden arvot, kuten teoreettisuus, tutkimus ja kriittisyys, voidaan esittää jopa arvottomina.

Tutkimuksen tulosten mukaan oppimiskulttuurin käytännöissä ja rituaaleissa eivät niinkään korostu taitojen tai osaamisen, kuin sosiaalista pääomaa tuottava yhteisöllisyys sekä ideologisten, todellisuutta yksinkertaistavien ja uushenkisten käytäntöjen tuotanto. Eräs keskeinen löydös tutkimuksessa on yrittäjyysopiskelijoiden heterogeenisyys. Ruuska kuvaa oppijoiden erilaisuutta kuuden oppijapersoonan avulla.

Uusi ILOAK-malli yrittäjyyskasvatukseen

Ruuska kehittää tutkimuksen muotoiluetnografisena tuloksena ILOAK-mallin, joka ehdottaa, että tulevaisuuden korkeakoulujen yrittäjyyskasvatukseen liittyvän tutkintokoulutuksen tulisi olla akateemista ja kokemuksellista tietoa integroivaa, luovaa, oppijalähtöistä, kulttuurisesti avointa ja kollektiivista.

Yrityskasvatuksen oppialana tulee tiedostaa ja kiinnittää huomiota erilaisten yrittäjyyksien eli erilaisten yrittäjäidentiteettien tukemiseen, sillä yrittäjyysopiskelijat, heidän tarpeensa ja tavoitteensa ovat hyvin erilaisia ja muotoutuvia.

FL Juha Ruuskan nykykulttuurin tutkimuksen väitöskirja ”Yhteisöllisen yrittäjyyden oppimiskulttuuri. Muotoiluetnografinen tutkimus” tarkastetaan 6.5. alkaen klo 12.00 Jyväskylän yliopiston vanhassa juhlasalissa (S212, Seminaarinkatu 15, Jyväskylä). Vastaväittäjänä toimii professori Ulla Hytti (Turun yliopisto) ja kustoksena kehittämispäällikkö, FT Terhi Skaniakos (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on suomi.

Tilaisuutta voi seurata osoitteessa: https://r.jyu.fi/dissertation-ruuska-060523

Linkki tutkimukseenhttp://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-9536-2

Taustatietoja:

Juha Ruuska työskentelee innovaatiotoiminnan ja yrittäjyyden lehtorina Jyväskylän ammattikorkeakoulussa, erityisesti JAMK Master Schoolissa, Future Factoryssa ja Jyväskylän Yritystehdas Oy:ssä. Hänellä on pitkä kokemus ihmislähtöisestä palveluiden ja organisaatioiden kehittämisestä.

Lisätietoja: FL, Lehtori (Yrittäjyys ja innovaatio) Juha Ruuska, juha.ruuska@jamk.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Juha Ruuska tutki Tiimiakatemian oppimiskulttuuria.
Juha Ruuska tutki Tiimiakatemian oppimiskulttuuria.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Kaksivuotisen esiopetuksen kokeilu – mikä muuttui?26.5.2023 09:06:48 EEST | Tiedote

Elokuussa 2021 alkoi Opetus- ja kulttuuriministeriön toteuttama valtakunnallinen kaksivuotisen esiopetuksen kokeilu, johon osallistuvat vuosina 2016 ja 2017 syntyneet lapset aloittavat esiopetuksen jo viisivuotiaina. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun koulutuspoliittisia päätöksiä tullaan tekemään tutkimusperustaisesti. Seurannan ja arvioinnin tuloksia on nyt julkaistu kokeilun ensimmäisen toimintakauden (2021–2022) osalta.

Suomen kyberosaamiskeskus järjestää ajankohtaisia kyberturvallisuusaiheita käsittelevän seminaarin24.5.2023 08:15:00 EEST | Tiedote

Jyväskylässä ensimmäistä kertaa järjestettävä digitaalisen turvallisuuden seminaari käsittelee digitaalista turvallisuutta muun muassa tiedustelutoiminnan historian, kybertiedustelun, kyberrikollisuuden, informaatiopuolustuksen ja kansallisen kyberpuolustuksen näkökulmista. Seminaarin järjestää Suomen kyberosaamiskeskus (Finnish Center of Expertise for Cybersecurity FICEC), jonka muodostavat Jyväskylän yliopisto ja Jyväskylän ammattikorkeakoulu. Tilaisuus on avoin ja maksuton, mutta edellyttää rekisteröitymistä etukäteen.

Ongelmallinen ja intensiivinen sosiaalisen median käyttö uhka koululaisen unelle23.5.2023 08:00:00 EEST | Tiedote

Ongelmallisesti ja intensiivisesti sosiaalista mediaa käyttävillä koululaisilla on huonompi unirytmi, selviää Jyväskylän yliopistossa tehdystä kansainvälisestä WHO-Koululaistutkimuksesta. Kyseisiin ryhmiin kuuluvat nuoret nukkuivat vähemmän, heillä oli myöhäisemmät nukkumaanmenoajat ja kärsivät enemmän sosiaalisesta jetlagista verrattuna koululaisiin, jotka eivät käyttäneet sosiaalista mediaa lainkaan tai käyttivät sitä vähemmän.

Väitös: 23.5.2023 Hiukkastörmäyksissä syntyvät neutraalit pionit kertovat ytimen rakenteesta (Rytkönen)22.5.2023 16:30:00 EEST | Tiedote

Väitöskirjatyössään Heidi Rytkönen on tutkinut CERN:in hiukkasfysiikkakoe ALICE:en (A Large Ion Collider Experiment) lähitulevaisuudessa asennettavan hiukkasilmaisimen suorituskykyä. Pääaiheena työssä on vastata siihen, kuinka tarkasti tällä FoCal:iksi nimetyllä ilmaisimella pystytään mittaamaan neutraaleja pioneita ja niiden suhdetta toisiinsa. Simulaatioiden perusteella taustakontribuutiot tässä mittauksessa ovat monimutkaisia, mutta eivät mahdottomia poistaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme