Espoon kaupunki - Esbo stadEspoon kaupunki - Esbo stad

Yhteispelillä!-hanke auttaa rahapeliogelmaisia ja heidän läheisiään - pilottialueina Espoo ja Kymenlaakso

Jaa
Rahapelaaminen on Suomessa hyvin yleistä ja osalle ihmisistä rahapelaaminen voi aiheuttaa talouteen, ihmissuhteisiin ja terveyteen liittyviä ongelmia. Yhteispelillä!-hankkeen tavoitteena on kehittää, jalkauttaa sekä vakiinnuttaa rahapelihaittojen ehkäisyn ja matalan kynnyksen tuen hyviä käytäntöjä, kuten vertaistukiryhmiä.

Yhteispelillä!-hankkeen pilottialueet ovat Espoon kaupunki ja Kymenlaakso ja sitä koordinoi A-klinikkasäätiö. Hankekumppaneita ovat Ehyt ry, Sosped-säätiön Pelirajat’on, Sininauhaliiton Tiltti ja Sovatek-säätiön Pelituki sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. 

”Hankkeessa pyrimme lisäämään ammattilaisten tietoisuutta rahapelaamisesta sekä käynnistämään tukipalveluita pelaajille ja heidän läheisilleen. Lisäksi koulutamme rahapelaajia ja heidän läheisiään kohtaavia ammattilaisia rahapelaamisen puheeksi ottamiseen, tunnistamiseen ja lyhytneuvontaan.”, kertoo hankkeen projektikoordinaattorina Espoon alueella työskentelevä Johanna Vakkuri.  

Riskipelaamisen ja rahapeliongelman varhainen tunnistaminen on tärkeää

Mitä aikaisemmin riskipelaaminen tai rahapeliongelma huomataan, sitä vähäisemmäksi haitat jäävät ja pelaaja saa avun ongelmasta toipumiseen. Yhteispelillä!-hankkeen teettämän tuoreen kyselykartoituksen (Taloustutkimus 2020) mukaan 57 prosenttia espoolaisista pelaa viikoittain jotakin rahapeliä. Vastaajista (n 349) 30 prosenttia ilmoitti olevansa ongelmallisesti pelaava tai hänen läheisensä. Omaan tai läheisen ongelmapelaamiseen on haettu apua heikosti. Yhdeksän vastaajaa kymmenestä sanoo, että apua ei ole haettu lainkaan. Avun tarpeiksi pelaajat nimesivät yleisimmin kasvokkain ammattilaisen kanssa tapahtuvat neuvonta- ja avohoitopalvelut. Selvitys julkaistaan kokonaisuudessaan alkusyksyllä 2020.

Apua rahapeliongelmiin

Tällä hetkellä Espoossa saa apua rahapeliongelmiin mielenterveys- ja päihdepalveluista. Apua tarjotaan myös valtakunnallisen Peluurin puhelin- ja verkkopalveluissa sekä Helsingissä Peliklinikalla sijaitsevalla tieto- ja tukipiste Tiltissä. Ensi syksystä alkaen espoolaiset voivat hakea Peliklinikalta myös avohoitoa. Vertaistukiryhmistä Espoossa toimii Nimettömät Pelurit (GA-ryhmä) sekä Sosped-säätiön Pelirajat’on-vertaistukiryhmä. 

Espoon mielenterveys- ja päihdepalveluiden ajanvaraus ja neuvonta arkisin klo 8-16 p. 09 816 31300. www.espoo.fi/mielenterveys

Lisätietoja: 

Johanna Vakkuri, Projektikoordinaattori, Yhteispelillä!-hanke, puh. +358 50 534 3589, johanna.vakkuri@a-klinikka.fi 

Hanke sosiaalisessa mediassa:  

Avainsanat

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Twitter: @Espoonsote     
Facebook: Espoon sote - Hyvinvointia Espoossa

Espoon kaupunki Twitterissä 
Espoon kaupunki Facebookissa

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye