Uudenmaan ELY-keskusUudenmaan ELY-keskusUudenmaan ELY-keskusUudenmaan ELY-keskusUudenmaan ELY-keskus

Yhteistiedote: Vantaan ja Espoon kaupungit sekä Uudenmaan ELY-keskus

Jaa

Espoon Pitkäjärven valuma-alueen vesienhallintaan ja ravinnekuorman vähentämiseen haetaan ratkaisuja valuma-alueella tehtävillä toimenpiteillä.

Pitkäjärven valuma-alueen vesienhallinnan haasteet ovat korostuneet viime vuosina. Monista lähteistä tulevan ravinnekuormituksen vuoksi järvi on rehevöitynyt ja siinä on havaittu enenevissä määrin sinilevää. Runsaat sateet ovat aiheuttaneet toistuvasti tulvimista Pitkäjärveen laskevien purojen varsilla, kuten esimerkiksi Vihdintiellä. Nykyisin ekologisesti välttävässä kunnossa oleva Pitkäjärvi halutaan saada hyvään tilaan vuoteen 2027 mennessä.

Pitkäjärven valuma-alue (69 km2) ulottuu Espoon Träskändasta Vantaan Keimolaan asti. Laajalle valuma-alueelle mahtuu niin maa- ja metsätaloutta, luonnonsuojelualueita, asumista, teollisuutta kuin ajoneuvoliikenteen valtaväyliäkin; Kehä III ja Vihdintie.

Vantaan ja Espoon kaupungit yhteistyössä Uudenmaan ELY-keskuksen kanssa selvittävät ratkaisuja Pitkäjärven valuma-alueen tilan kohentamiseen pilottihankkeessa. Hankkeen tuotoksena on koko valuma-alueen yhteinen vesienhallintasuunnitelma maa- ja metsätalousalueiden sekä rakennetun ympäristön vesienhallinnan toteuttamiseksi. Hankkeessa kehitetään myös kaupunkien ja maa- ja metsätaloustoimijoiden välistä yhteistyötä valuma-aluelähtöisessä vesienhallinnassa. Hankkeen rahoittaa Ympäristöministeriön vesiensuojelun tehostamisohjelma.

Kaksivuotisessa hankkeessa (2022–2024) tehdään Espoon Pitkäjärven valuma-alueen vesienhallinnan yleissuunnitelma, jonka pohjalta valitaan kaksi luonnonmukaisen vesienhallinnan toimenpidettä toteutukseen, yksi Espooseen ja yksi Vantaalle. Lopuksi tuotetaan raportti, jossa arvioidaan hankkeen aikana opitut asiat, yhteistyömallit sekä monistettavuus vastaavanlaisiin kohteisiin valtakunnallisesti.

Hankkeen aikana järjestetään sidosryhmätilaisuuksia sekä kaksi asukastilaisuutta. Asukastilaisuudet järjestetään keväällä 2023, sekä hankkeen loppuvaiheessa vuonna 2024. Tilaisuuksista tiedotetaan kaupunkien tiedotuskanavilla ja hankkeen verkkosivulla.

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja hankkeesta antavat hankkeen projektiryhmän yhteyshenkilöt

Iiro Lehtinen, suunnitteluinsinööri, iiro.lehtinen@vantaa.fi
Saara Olsen, limnologi, saara.olsen@espoo.fi
Kari Rantakokko, johtava vesitalousasiantuntija, kari.rantakokko@ely-keskus.fi

Tietoja julkaisijasta

Uudenmaan ELY-keskus
Uudenmaan ELY-keskus
Opastinsilta 12 A, 2. krs
00520 Helsinki

0295 021 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-uusimaa

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Uudenmaan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme