Vaasan kaupunki - Vasa stad

Yhteistoimintaneuvottelut päätökseen: lomautuksia esitetään kaupunginhallitukselle

Jaa

Vaasan kaupunki on saanut päätökseen koko henkilöstöä koskevat yhteistoimintaneuvottelut. Neuvottelutulos menee seuraavaksi kaupunginhallituksen käsiteltäväksi 21.9.

Maanantaina 14.9. päättyneiden yhteistoimintaneuvottelujen tuloksena sovittiin, että kaupunginhallitukselle esitetään säästötoimenpiteenä ensisijaisesti henkilöstön lomautuksia.

- Tämä tarkoittaa 3-14 päivän lomautuksia työntekijää kohden, ja lomautukset voidaan toteuttaa tämän tai ensi vuoden aikana. Lomautukset tulisivat koskemaan yhteensä noin 4500 henkilöä eli kaikkia toimialoja. Joitakin yksittäisiä toimintoja on rajattu lomautusten ulkopuolelle, kertoo henkilöstöjohtaja Tuulikki Kruhse-Poutanen.

Yhteistoimintaneuvotteluissa sovittiin, että tässä vaiheessa lomautussuunnitelmia ei avata tämän tarkemmin, vaan niistä tiedotetaan kaupunginhallituksen 21.9. kokouksen jälkeen.

Lomautuksilla puolet säästötavoitteesta

Kesäkuussa käynnistyneiden yhteistoimintaneuvottelujen tavoitteena oli saavuttaa henkilöstöratkaisuilla enintään 4,85 miljoonan euron säästöt kuluvan vuoden aikana. Tämä oli noin puolet 9,7 miljoonan vajeesta, joka tarvitaan tulostavoitteen saavuttamiseksi.

Neuvottelujen aikana todettiin, että lomautuksilla ei saavuteta säästötavoitetta (4,85 milj. eur) tänä vuonna ja näin päädyttiin esittämään kaupunginhallitukselle kaksivuotista lomautussuunnitelmaa. Neuvottelutulos sisältää lomautusesityksiä vuosille 2020 ja 2021 yhteensä noin 2,7 miljoonan euron verran.

- Yhteistoimintaneuvottelujen aikana kartoitettiin myös muita säästötoimenpiteitä, mutta niitä ei juurikaan tullut, joten jouduimme turvautumaan lomautuksiin. Lomautusten lisäksi tulisi tämän ja ensi vuoden aikana säästää muilla henkilöstöratkaisuilla noin 2,1 miljoonaa euroa, jotta päästään säästötavoitteeseen, toteaa Kruhse-Poutanen.

Uusimman tulosennusteen (6,0 miljoonaa euroa) mukaan vaje tulostavoitteeseen on pienentynyt 7,3 miljoonaan euroon. Yhteistoimintaneuvotteluesitysten mukaan vuoden 2020 lomautuksilla arvioidaan säästettävän enintään miljoona euroa.

- Vaikka Vaasa on tekemässä positiivisen tuloksen ja vaikka valtiolta saataisiin lisätukea talouden huojentamiseksi, esimerkiksi harkinnanvaraisen valtionosuuden korotusta, kurottavaa riittää vielä. Lomautukset ovat välttämättömiä, kertoo talous- ja strategiajohtaja Miia Äkkinen.

Tavoitteena talouden tasapaino

Helpotusta taloustilanteeseen ei valitettavasti ole luvassa ensi vuonnakaan. Koronatilanteen johdosta verotulojen ennustetaan jäävän odotettua alhaisemmiksi. Painetta talouteen syntyy myös siitä, jos alijäämää joudutaan kattamaan vielä ensi vuonnakin.

- Kun kertynyttä alijäämää on taseessa yli 25 miljoonaa euroa, niin kaikkia toimenpiteitä sen kattamiseen tarvitaan, muistuttaa Äkkinen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vaasan kaupunki

Aina aurinkoinen Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa yhdistyvät innovatiivisuus, teknologia, laadukkaat palvelut, monipuolinen koulutus- ja kulttuuritarjonta sekä energinen meininki.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan kaupunki - Vasa stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme