Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Yhteistyö varautumisessa ja tiedonvaihdossa tiivistyi vuonna 2022

Jaa
Aluehallintovirastojen pelastustoimi ja varautuminen -vastuualueiden yhteistyö tiivistyi etenkin varautumiseen liittyvissä tehtävissä turvallisuus- ja toimintaympäristön muutoksien myötä. Muun muassa verkostot, seminaarit ja valmiusharjoitukset vahvistivat yhteiskunnan eri toimijoiden valmiutta toimia häiriö- ja poikkeusoloissa. Vastuualueet osallistuivat aktiivisesti myös hyvinvointialueiden toiminnan suunnitteluun. Aluehallintovirastojen toimintakertomus 2022 on julkaistu.

Alueellisen yhteistyön tiivistäminen varautumiseen liittyen oli keskeisessä roolissa aluehallintoviraston työssä vuonna 2022. Turvallisuusympäristön rajuihin muutoksiin aluehallintovirastot reagoivat kokoamalla tilannekuvaa, ylläpitämällä verkostoja sekä lisäämällä yhteistoimintaa ja osoittamalla lisävoimavaroja varautumisen tehtävien hoitamiseen. Viranomaiset, kunnat sekä muut keskeiset yhteiskunnan toimijat osallistuivat aktiivisesti varautumisen yhteistyöhön ja tiedonvaihtoon.

Erityisen tärkeiksi koettiin alueellisten valmiustoimikuntien ja muiden alueellisten turvallisuusrakenteiden verkostoitunut toimintatapa, jossa sovitettiin yhteen alueellista varautumista ja yhteistä tilannekuvaa. Tätä täydensivät alueelliset varautumisen seminaarit ja alueellinen maanpuolustuskoulutus. Tilaisuuksissa eri organisaatioiden välistä yhteistyötä varautumiseen liittyvissä toiminnoissa kehitettiin entisestään ja perehdytettiin monipuolisesti siihen, miten toimitaan häiriö- ja poikkeustilanteissa.

”Alueellinen varautumisen yhteistyö, valmiussuunnittelun yhteensovittaminen ja tehokkaat valmiusharjoitukset ovat keinoja, joilla aluehallintovirastot ovat osaltaan varmistaneet, että yhteiskunnalla on edellytykset toimia laajoissa häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa”, toteaa johtaja Petteri Koskinen.

Vuonna 2022 aluehallintovirastot järjestivät

  • 59 alueellisten valmiustoimikuntien kokousta
  • 4 alueellista valmiusharjoitusta
  • 14 alueellisen maanpuolustuksen pääkurssia
  • 10 alueellisen maanpuolustuksen jatkokurssia
  • yhden alueellisen maanpuolustuksen erikoiskurssin.

Mukana hyvinvointialueiden pelastustoimen suunnittelussa

Aluehallintovirastojen pelastustoimi ja varautuminen -vastuualueet osallistuivat hyvinvointialueiden valmistelutyöhön sekä sisäministeriön tilaisuuksissa että toimialueillaan. Vastuualueet arvioivat ja valvovat pelastustoimen palvelujen laatua, saatavuutta ja tasoa. Valmisteluissa kiinnitettiin huomiota muun muassa siihen, miten hyvinvointialueiden pelastustoimia valvotaan yhdenmukaisesti ja yhdenvertaisesti. Valvontatehtävään liittyen aluehallintovirastot laativat yhteiset toimintatavat, jotka edesauttavat ja varmistavat pelastustoimen palvelujen valvonnan yhdenmukaisuutta ja yhdenvertaisuutta.

Aluehallintoviraston toimintakertomus 2022 (tilinpäätös 2022)

Lisätietoa

Valtakunnallisesti
johtaja Petteri Koskinen, p. 0295 017 544

Etelä-Suomen aluehallintovirasto
johtaja Tommi Laurinen, p. 0295 016 144

Itä-Suomen aluehallintovirasto
johtaja Taina Rautio, p. 0295 017 042

Lapin aluehallintovirasto
johtaja Joni Henttu, p. 0295 017 364

Lounais-Suomen aluehallintovirasto
johtaja Ilkka Horelli, p. 0295 018 061

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto
johtaja Tarja Wiikinkoski, p. 0295 018 800

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto
johtaja Petteri Koskinen, p. 0295 017 544 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Pohjois-Suomen alueellinen 82. maanpuolustuskurssi Rokualla – suurin tähänastisista5.6.2023 19:43:01 EEST | Tiedote

Pohjois-Suomen 82. alueellinen maanpuolustuskurssi avattiin Rokualla 5.6.2023 osanottajamäärältään suurimpana kurssina, mitä Pohjois-Suomen aluehallintoviraston aikana on järjestetty. ”Se kertoo tästä ajasta, jossa nyt olemme eläneet nyt reilun vuoden verran, totesi avajaisjuhlassa puhunut ylijohtaja Terttu Savolainen, jonka puhe on julkaistu tämän tiedotteen liitteenä.

Työpaikan kameravalvonta kohdistui työpisteisiin ilman perustetta, toimitusjohtaja jätettiin kuitenkin tuomitsematta rangaistukseen5.6.2023 13:00:56 EEST | Tiedote

Varsinais-Suomen käräjäoikeus on 2.6.2023 antamassaan tuomiossa katsonut varsinaissuomalaisen metallialan yrityksen toimitusjohtajan syyllistyneen yksityisyyden suojasta työelämässä annetun lain rikkomiseen. Toimitusjohtaja jätettiin kuitenkin tuomitsematta rangaistukseen, koska käräjäoikeus piti rikosta kokonaisuutena arvostellen vähäisenä. Käsiteltävänä oli yhtiön kameravalvonta, jonka työsuojeluviranomainen katsoi kohdistuvan yksittäisiin työpisteisiin ilman perustetta.

Överdirektör Merja Ekqvist överräcker livräddningsmedaljer i Helsingfors 7.6.2025.6.2023 11:02:13 EEST | Kutsu

Onsdagen den 7 juni 2023 kl.13 överräcker överdirektör Merja Ekqvist vid Regionförvaltningsverket i Södra Finland livräddningsmedaljer, som republikens president beviljat, till tre personer i Södra Finland som har räddat en person i livsfara genom att visa särskilt mod och rådighet med äventyrande av sin egen säkerhet. Tillställningen ordnas på Regionförvaltningsverket i Södra Finlands verksamhetsställe i Helsingfors, Bangårdsvägen 9 (1:a vån).

Ylijohtaja Merja Ekqvist luovuttaa hengenpelastusmitalit Helsingissä 7.6.20235.6.2023 10:53:34 EEST | Kutsu

Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Merja Ekqvist luovuttaa tasavallan presidentin myöntämät hengenpelastusmitalit keskiviikkona 7.6.2023 klo 13 kolmelle Etelä-Suomen alueella asuvalle henkilölle, jotka ovat pelastaneet hengenvaarassa olleen ihmisen osoittaen erityistä rohkeutta ja neuvokkuutta oman turvallisuutensa vaarantaen. Tilaisuus järjestetään Etelä-Suomen aluehallintoviraston Helsingin toimipaikassa, os. Ratapihantie 9 (1. krs).

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme