Tutkimuksen vaikuttavuuden tukisäätiö sr

Yhteistyöhön tutkimusorganisaatioiden ja yritysten välillä uutta rahoitusta

Jaa
Vaikuttavuussäätiö avaa 1.3.2022 kolmannen kierroksen runsaasti kiinnostusta herättänyttä Tandem Industry Academia -rahoitushakua, joka tukee huippututkijoiden ja yritysten yhteistä tutkimusta Suomessa.

Suomalaisessa yritys-tutkimus-yhteistyössä on vielä merkittäviä puutteita, osoitti Vaikuttavussäätiön vuonna 2021 teettämä Selvitys tutkimus–yritys-yhteistyön vaikuttavuudesta, tuloksellisuudesta ja rahoituksesta.

Vaikuttavuussäätiön omien selvitysten perusteella vuonna 2019 markkinalähtöistä eli yritysten käynnistämää tutkimusyhteistyötä rahoitettiin noin 130 miljoonalla eurolla, ja rahoituksen jakajana oli Business Finland. Yliopistojen ja tutkimuslaitosten alulle panemaa tutkimuslähtöistä yhteistyötä taas rahoitettiin ulkopuolisen rahoituksen kautta vain kahdella miljoonalla eurolla, ja tällaista rahoitusta tarjosi ainoastaan Vaikuttavuussäätiö.

- Olemme tunnistaneet selkeän aukon tutkimuksen ja yritysten välisessä yhteistyössä, ja se pitää kuroa umpeen, toteaa Vaikuttavuussäätiön hallituksen puheenjohtaja Lauri Oksanen.

Vaikuttavuusäätiön Tandem Industry Academia -rahoitusta saa tällä hetkellä 22 hanketta, joissa yliopistojen tai tutkimuslaitosten tutkimusryhmät ja yritykset muodostavat tiimejä molempia osapuolia palvelevan tutkimuskysymyksen ympärille. Yhteenlaskettu rahoitus on yli 4 miljoonaa euroa. Nyt 1.3.2022 aukeaa kolmas rahoituskierros, jossa etsitään jälleen huippututkimuksen ja yritysten yhteisiä tutkimushankkeita.

Tutkimusyhteistyö hyödyttää laajaa joukkoa

Yksi esimerkki Vaikuttavuussäätiön rahoittamista hankkeista on Polar Electron ja Oulun yliopiston yhteistyöhanke, jossa selvitetään esimerkiksi, miten älykello voisi mitata ihmisen hiestä erilaisia terveystietoja, kuten verensokeria.

- Tässä rahoituksessa hyvää on se, että vaikka tutkimustulokset ovat avoimia kaikille, tutkimuskysymys on rakennettu meidän liiketoimintamme pohjalta. Siksi tulokset aidosti hyödyttävät meitä eivätkä jää liian yleiselle tasolle, kertoo Polarin tutkimusosaston johtaja Jyrki Schroderus.

Schroderus uskoo, että yhteistyö on helpompaa niille yrityksille, joilla on valmiiksi verkostoja akatemian puolella.

- Jos ei ole ymmärrystä vastapuolesta, on vaikeaa edes keksiä, millaista yhteistyötä olisi mahdollista tehdä. Henkilökohtaiset kontaktit madaltavat kynnystä ottaa yhteyttä, hän toteaa.

Tutkijalle yritysyhteistyö tarjoaa ainutlaatuisen tilaisuuden palautteen keräämiseen ja uusien tutkimuskysymysten löytämiseen. Tutkijatohtori Tommi Jauhiainen Helsingin yliopiston digitaalisten ihmistieteiden osastolta työskentelee post doc -tutkijana yhteistyöhankkeessa, jossa kehitetään kielentunnistusmenetelmiä kieliteknologiaan keskittyneen Lingsoftin tarpeisiin.

Jauhiainen on aloittanut tutkijanuransa alun perinkin yritysyhteistyöllä ja pitää yliopistolähtöistä tutkimusyhteistyötä mieluisana tapana tehdä tutkimusta. Ratkaisevaa hänelle on, että yhteistyössä syntyvät tulokset ja immateriaalioikeudet jäävät yliopistolle ja ovat vapaasti käytettävissä myös muihin projekteihin.

- En tekisi yhteistyötä, jos näin ei olisi, Jauhiainen sanoo.

Uusia yhteistyötä tukevia rahoitusmalleja kehitteillä

Suomalaiset yliopistot saavat yhä vähemmän rahoitusta yrityksiltä ja vähemmän kuin EU- ja OECD-maissa keskimäärin. Yhteistyö ei siis voi nojata pelkästään elinkeinoelämän puolelta tuleviin aloitteisiin.

- Yksinomaan raha ei tule ratkaisemaan tilannetta vaan tarvitsemme myös konkreettisia rahoitusmekanismeja, jotka rohkaisevat pitkäaikaiseen yhteistyöhön, Lauri Oksanen sanoo.

Vaikuttavuussäätiö kehittää paraikaa nykyisen Tandem Industry Academia -rahoituksensa rinnalle myös uutta rahoitusmallia.

- Kuuntelemme kehitystyössä signaaleja kentältä ja pyrimme luomaan rahoitusmuodon, joka vie tieteen vaikuttavuutta taas askeleen eteenpäin, Oksanen toteaa.

Tandem Industry Academia 2022 haku on tarkoitettu yliopistojen ja yritysten yhteisen tutkimuksen ja liikkuvuuden tukemiseen. TIA-rahoitus on säätiön kehittämä ja kohdistettu vaikuttavuudeltaan kunnianhimoisille, kilpailua edeltäville yhteistutkimushankkeille, jotka edistävät sekä huippututkimuksen että elinkeinoelämän tavoitteita. Haku on auki 1.3.–31.3.2022.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Petro Poutanen
Vaikuttavuussäätiön toimitusjohtaja
p. 040 767 1631, petro.poutanen@vaikuttavuussaatio.fi


Lauri Oksanen
Vaikuttavuussäätiön hallituksen puheenjohtaja
p. 050 584 2143, lauri.oksanen@vaikuttavuussaatio.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tutkimuksen vaikuttavuuden tukisäätiö sr
Eteläranta 10
00130 Helsinki

+358 40 767 1631http://www.vaikuttavuussaatio.fi

 

Vaikuttavuussäätiö on Valtioneuvoston keväällä 2019 perustama tutkimusrahoitustoimija, jolle valtio lahjoitti 60 miljoonan euron peruspääoman. Säätiön tavoitteeksi on asetettu edistää suomalaisen huippututkimuksen vaikuttavuutta tutkimusmaailman ja elinkeinoelämän yhteistyötä vahvistamalla.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tutkimuksen vaikuttavuuden tukisäätiö sr

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye