Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Yhteistyökokous lasten ja nuorten mielenterveyspalvelujen hoitoon pääsyn varmistamiseksi Kuopiossa - aluehallintovirasto jatkaa valvontaa

Jaa

Itä-Suomen aluehallintovirasto järjesti yhteistyökokouksen Kuopion kaupungin ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin kanssa lasten ja nuorten mielenterveyspalvelujen saattamiseksi lain edellyttämälle tasolle. Yhteistyössä palvelujen järjestämiseksi Kuopion kaupungin ja sairaanhoitopiirin välillä on ollut merkittäviä ongelmia, ja hoitoon pääsyssä on ollut pitkiä viiveitä.

Itä-Suomen aluehallintovirasto järjesti 6.9.2021 yhteistyökokouksen, jossa käsiteltiin Kuopion kaupungin ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin järjestämien lasten ja nuorten mielenterveyspalvelujen tilannetta. Lapset joutuvat odottamaan hoitoon pääsyä Kuopion kaupungin lasten ja nuorten mielenterveysyksikössä tällä hetkellä noin puoli vuotta ja nuoret 10 kuukautta. Terveydenhuoltolain mukaan hoito on järjestettävä kolmessa kuukaudessa hoidon tarpeen toteamisesta.

Valvonta-asia vireille joulukuussa 2020

Kuopion kaupungin lasten ja nuorten mielenterveysyksikön hoitoon pääsyä koskeva valvonta-asia on tullut aluehallintovirastossa vireille joulukuussa 2020 yksikön työntekijöiden tekemällä epäkohtailmoituksella. Aluehallintovirastossa on vireillä valvonta-asiana myös sairaanhoitopiirin järjestämään lasten- ja nuorisopsykiatriseen hoitoon pääsy.

Yhteistyön tavoitteena toiminnallinen kokonaisuus

"Terveydenhuoltolain mukaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä on velvollinen yhteistyössä perusterveydenhuollosta vastaavan kunnan kanssa suunnittelemaan ja kehittämään erikoissairaanhoitoa siten, että perusterveydenhuolto ja erikoissairaanhoito muodostavat toiminnallisen kokonaisuuden. Myös mielenterveyslaki edellyttää, että yhteistyössä on huolehdittava siitä, että mielenterveyspalveluista muodostuu toiminnallinen kokonaisuus.", korostaa aluehallintoylilääkäri Marja Kuronen Itä-Suomen aluehallintovirastosta.

Kuopion kaupungin ja sairaanhoitopiirin yhteistyössä parannettavaa

Yhteistyössä Kuopion kaupungin ja sairaanhoitopiirin välillä on ollut merkittäviä ongelmia. Kaupunki on tuonut esille jännitteitä koskien vuonna 2013 sovittua työnjakoa. Sairaanhoitopiiri ohjaa kaupungin näkemyksen mukaan vaikeahoitoisia potilaita kaupungin yksikköön, jonka toiminta tukkeutuu. Sairaanhoitopiirin näkökulmasta kaupungin perhekeskustoiminta käynnistettiin vuoden 2021 alusta ilman sovittua yhteistä suunnittelua. Sairaanhoitopiirin mukaan esim. lastenpsykiatrian tarkemmasta hoidon porrastuksesta sopiminen on vaikeaa, koska kaupungin perustason palvelurakenteet ovat puutteelliset, ja kaupungin perheneuvola- ja lasten mielenterveyspalvelut ovat olleet jo pitkään alimitoitetut suhteessa väestömäärään sekä palvelujen tarpeeseen. Yhteistyön puutetta kuvaa, että kaupunki ei neuvotellut omaan lasten ja nuorten mielenterveysyksikköönsä asettamistaan pitkistä lähetesuluista sairaanhoitopiirin kanssa, vaikka ohjeisti samalla lähettämään kaikki erikoissairaanhoidon tasoista hoitoa vaativat potilaat oman yksikön sijasta suoraan Kysin lasten- ja nuorisopsykiatrian erikoisaloille.

Riittämättömät resurssit haasteena

Kokouksessa molemmat osapuolet totesivat riittämättömien resurssien olevan haaste. Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri toi esiin ongelmallisena sen, että lapsille ja nuorille ei ole enää pitkäjänteistä tukea saatavilla. Myös erikoissairaanhoidossa on hoitoja jouduttu laimentamaan ja tiivistämään riittämättömien resurssien vuoksi.

Kuopion kaupungin mukaan ensi vuoden talousarviossa on otettu huomioon lasten ja nuorten mielenterveyspalvelut, joilla turvataan lievien ja keskivaikeiden sairauksien hoito ja seuranta. Perusterveydenhuoltoon esitetään lääkärin virkoja ensimmäistä kertaa 15 vuoteen. Kaupungin mukaan suunnittelun tulee olla kiinteää ja yhteinen tahtotila täytyy löytää. Sairaanhoitopiirin näkökulmasta toimintoja ei tule suunnitella erillään toisistaan, vaan toimintamalleja tulee miettiä yhdessä.

Aluehallintovirasto jatkaa yhteistyön valvontaa - valvontatoimilla varmistetaan palvelujen lainmukaisuus

Lasten ja nuorten mielenterveyspalveluissa (alle 23-vuotiaat) hoidon tarpeen arvioinnin edellyttämät tutkimukset ja erikoislääkärin arviointi on toteutettava kuudessa viikossa lähetteen saapumisesta, ja hoito on järjestettävä kolmessa kuukaudessa hoidon tarpeen toteamisesta. Itä-Suomen aluehallintovirasto jatkaa lasten ja nuorten mielenterveyspalvelujen hoitoon pääsyn ja Kuopion kaupungin ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin yhteistyön valvontaa. Aluehallintovirasto arvioi valvovan viranomaisen toimien tarpeen, joilla varmistetaan, että kunnan ja sairaanhoitopiirin palvelut ovat jatkossa lainmukaiset.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja

aluehallintoylilääkäri Marja Kuronen, p. 0295 016 887
aluehallintoylilääkäri, terveydenhuoltoyksikön päällikkö Sami Remes, p. 0295 016 876
etunimi.sukunimi@avi.fi, Itä-Suomen aluehallintovirasto

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Länsi- ja Sisä-Suomen valmiustoimikunta: tehokas kriisinhallinta edellyttää panostamista tilannekuvaan, johtamiseen ja viestintään22.10.2021 15:29:42 EEST | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui 21.10.2021 päivittämään kuvaa koronan ja muiden ajankohtaisten turvallisuushavaintojen osalta. Maanpuolustuskorkeakoulun sotilasprofessori, everstiluutnantti Aki-Mauri Huhtinen kertoi toimikunnalle kriisin johtamisesta ja tilannekuvan ja viestinnän keskeisestä merkityksestä sen onnistumisessa.

Med anledning av covid-19-läget förordnar Regionförvaltningsverket i Södra Finland alla som arbetar vid Helsinki Shipyard Oy:s varv att genomgå obligatorisk hälsokontroll21.10.2021 12:15:00 EEST | Tiedote

Bland dem som arbetar vid Helsinki Shipyard Oy:s varv i Ärtholmen har under hösten 2021 diagnostiserats många coronavirussmittor som har orsakat omfattande och svårhanterliga smittkedjor. Regionförvaltningsverket i Södra Finland förordnar alla arbetstagare vid varvet och dess underleverantörer att genomgå en obligatorisk hälsokontroll som kan innebära coronavirustest. Beslutet är i kraft från och med 21 oktober 2021 till slutet av januari 2022.

Työnantaja laiminlöi autonostimien määräaikaistarkastukset usean vuoden ajan – toimitusjohtaja ja yhtiö tuomittiin sakkoihin21.10.2021 11:50:00 EEST | Tiedote

Työnantaja laiminlöi autonostimien määräaikaistarkastukset usean vuoden ajan. Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi yhtiön toimitusjohtajan 25 päiväsakon sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta ja yhtiön 1000 euron yhteisösakkoon. Lisäksi yhtiö tuomittiin menettämään valtiolle rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä 2250 euroa. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 28.9.2021.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto määrää Helsinki Shipyard Oy:n telakalla työskenteleville pakolliset terveystarkastukset koronatilanteen vuoksi20.10.2021 11:15:00 EEST | Tiedote

Helsinki Shipyard Oy:n Hernesaaren telakan työntekijöiden keskuudessa on todettu syksyn 2021 aikana lukuisia koronavirustartuntoja, jotka ovat aiheuttaneet laajoja ja vaikeasti hallittavia tartuntaketjuja. Etelä-Suomen aluehallintovirasto määrää kaikki telakan ja sen alihankkijoiden työntekijät osallistumaan pakolliseen terveystarkastukseen, joka voi tarkoittaa koronatestiä. Päätös on voimassa 21.10.2021 alkaen tammikuun 2022 loppuun asti.

Alueellinen maanpuolustuksen jatkokurssi Joensuussa ajantasaistaa kurssilaisten tiedot maanpuolustusvalmiudesta, kehitysnäkymistä ja kokonaisturvallisuudesta19.10.2021 12:12:58 EEST | Tiedote

Itä-Suomen alueellinen maanpuolustuksen jatkokurssi nro 31/21 alkaa keskiviikkona 27.10.2021 Valtion virastotalolla Joensuussa. Alueellisen maanpuolustuksen jatkokurssin tavoitteena on antaa ajantasaiset tiedot osallistujille maanpuolustuksen eri alojen valmiudesta, kehitysnäkymistä ja kokonaisturvallisuudesta.

Tuulivoimalan huoltohissit, betonipumppuautot ja hyllystöhissit on määräaikaistarkastettava vuoden 2021 aikana19.10.2021 08:42:34 EEST | Tiedote

Työsuojeluviranomaisilla on käynnissä työpaikkojen nostolaitteisiin keskittyvä valvontahanke. Hankkeessa työsuojelutarkastuksia tehdään työpaikoilla, joissa käytetään määräaikaistarkastettavia työvälineitä. Työsuojelutarkastuksilla varmistetaan, että työntekijöiden käyttöön annetuille työvälineille on tehty asianmukaiset määräaikaistarkastukset. Tuoreiden valvontahavaintojen mukaan työvälineistä 20 prosenttia on ollut tarkastamatta. Työnantaja vastaa työvälineiden turvallisuudesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme