Jyväskylän yliopisto

Yhteistyöllä 218 000 euroa urheiluseuratoiminnan kehittämiseen

Jaa
Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan ja Keski-Suomen Liikunnan yhteinen sparraus on tuottanut kolmen vuoden aikana 15 urheiluseuralle yhteensä 218 000 euroa opetus- ja kulttuuriministeriön seuratoiminnan kehittämistuesta. Tuki on myönnetty veikkausvoittovaroista. Tuella edistetään liikunnan aktiivista ja osallistavaa kansalaistoimintaa, jossa painopisteenä ovat erityisesti lapset ja nuoret.
Opiskelijat sparrasivat muun muassa Jaguars Spirit Athletes -seuran hakemusta. Kuva: Esa Jokinen
Opiskelijat sparrasivat muun muassa Jaguars Spirit Athletes -seuran hakemusta. Kuva: Esa Jokinen

Myönnetyillä tukirahoilla edistetään muun muassa matalan harrastuskynnyksen toimintaa lasten ja nuorten liikunnassa, testataan innovatiivisia toimintamalleja sekä kehitetään seurojen toiminnan laatua, yhteisöllisyyttä ja tuetaan vapaaehtoistoimintaa. Yhteistyöseurojen joukossa on sekä yhteen lajiin erikoistuneita että yleisseuroja esimerkiksi jääkiekosta, tenniksestä, salibandystä ja voimistelusta.

Opiskelijoiden tekemä sparraus sisälsi perehtymisen seuratoiminnan hanketukeen ja yhteistyöseurojen toimintaan, minkä pohjalta he auttoivat seuroja ideoimaan ja kirjoittamaan hankkeet hakukriteerien mukaisiksi.

Keski-Suomen Liikunnan seurakehittäjä Laura Härkönen on toiminut liikunnan yhteiskuntatieteiden opiskelijoiden sparraaja-asiantuntijana hakemusten laatimisessa ja myös järjestänyt sparrattavia seuroja keskisuomalaisista urheiluseuroista. Lisäksi opiskelijat ovat voineet itse etsiä sparrattavan seuran.

– Seurat tarjoavat yhä enemmän työpaikkoja liikunnan ammattilaisille. Tämä yhteistyö antaa opiskelijoille kokemuksia seuratyöstä ja antaa kuvan mahdollisesta tulevaisuuden työurasta urheiluseuratoiminnassa, Härkönen selvittää.

– Pidän opinnoissa saavutetun tiedon hyödyntämistä käytännön työelämän hankkeissa erittäin tärkeänä, ja myös opiskelijat arvostavat sitä, kertoo yhteistyöhanketta koordinoiva yliopistotutkija Anna-Katriina Salmikangas.

Sekä yhteistyöhön osallistuneet seurat että opiskelijat ovat olleet tyytyväisiä kokemuksiinsa. Seurat ovat olleet tyytyväisiä rahoitettuihin hankkeisiin ja opiskelijat kurssiin antiin.

– Konkreettinen yhteistyö seuran kanssa auttoi hahmottamaan seurojen toimintaa ja niiden käytössä olevia resursseja. Lisäksi karttui ymmärrystä hankkeiden luomisesta. Kaiken kaikkiaan tulevaisuutta ajatellen erittäin hyvää oppia, kertovat opiskelijat palautteissaan.

Hyvin onnistunut yhteistyö jatkuu myös syksyllä 2023, jolloin liikunnan yhteiskuntatieteiden opiskelijat ja urheiluseurat työstävät uusia seuratoiminnan tukemiseen tähtääviä hankkeita.

Lisätietoja:

Anna-Katriina Salmikangas, yliopistotutkija, Jyväskylän yliopisto, 0408053970, anna-katriina.salmikangas@jyu.fi

Laura Härkönen, seurakehittäjä, Keski-Suomen Liikunta, 050 339 0459, laura.harkonen@kesli.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Opiskelijat sparrasivat muun muassa Jaguars Spirit Athletes -seuran hakemusta. Kuva: Esa Jokinen
Opiskelijat sparrasivat muun muassa Jaguars Spirit Athletes -seuran hakemusta. Kuva: Esa Jokinen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopiston sosiaalityön tutkimukseen yli miljoonan rahoitus6.6.2023 09:35:14 EEST | Tiedote

Sosiaali- ja terveysministeriö myönsi nyt neljättä kertaa rahoitusta sosiaalityön yliopistotasoisille tutkimushankkeille. Ne vahvistavat sosiaalityön tutkimusperustaista työkulttuuria ja huomioivat hyvinvointialueet sosiaalihuollon keskeisenä toimintaympäristönä. Jyväskylän yliopisto koordinoi kahta hanketta ja on partnerina kahdessa hankkeessa, kaikkiaan yli 1 100 000 euron yhteissummalla.

Väitöstutkimus kokoaa yhteen pedagogisia ratkaisuja kehitysvammaisten oppilaiden opetuksen tueksi2.6.2023 11:02:13 EEST | Tiedote

KM Lauri Räty tarkasteli väitöstutkimuksessaan kehitysvammaisten oppilaiden opetukseen liittyviä pedagogisia ratkaisuja. Tarkastelun kohteena olivat kansainvälisiset tutkimusartikkelit, suomalaisten opettajien kirjoittamat oppilaiden henkilökohtaisen opetuksen järjestämistä koskevat asiakirjat (HOJKS) sekä yhden perusopetuksen pienryhmän oppituntien videotallenteet.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme