Euroopan parlamentti - Suomen-tiedotustoimisto

Yhteistyötalous: Euroopan parlamentti vaatii selkeitä suuntaviivoja

Jaa

EU:n tulisi hyötyä yhteistyötalouden eduista, mutta samalla on varmistettava, että kuluttajansuojaa, työntekijöiden oikeuksia ja verolainsäädäntöä noudatetaan.

- Varmistettava, että kuluttajansuojaa, työntekijöiden oikeuksia ja verolainsäädäntöä noudatetaan
- Tarvitaan selkeä ja tasapainoinen EU-strategia
- 17% EU:n kuluttajista on käyttänyt verkossa toimivia yhteistyöalustoja

Euroopan parlamentti vaatii puuttumaan yhteistyötalouden sääntelyn harmaaseen alueeseen, mikä aiheuttaa huomattavia eroja jäsenvaltioiden välillä kansallisissa, alueellisissa ja paikallisissa määräyksissä. Uudet liiketoimintamallit toimivat niin majoituksen (Airbnb), liikenteen (Uber) kuin kotitalouspalveluiden aloilla.

Mepit ehdottavat seuraavaa:

- yksityiset palveluntarjoajat vs. ammattilaiset: tarvitaan tiukat kriteerit erottamaan toisistaan ammattimaisesti palveluita tarjoavat henkilöt yksityishenkilöistä, jotka tarjoavat palveluja satunnaisesti; EU-tasolla  tarvitaan yleiset suuntalinjat ja kansallisella tasolla tarkemmat säännöt (esim. tulorajat).

- kuluttajansuoja: kuluttajille tulee tiedottaa heidän jokaiseen ostotapahtumaan liittyvistä oikeuksista; yhteistyöalustojen tulisi tarjota tehokkaat järjestelmät valituksille ja kiistojen ratkaisuun

- vastuuseen liittyvät kysymykset: komission tulisi mahdollisimman pian selventää yhteistyöalustojen vastuukysymyksiä

- työntekijöiden oikeudet: yhteistyötalouden työntekijöille tulisi taata reilut työolosuhteet ja riittävä työsuojelu; työntekijöiden tulisi pystyä kerryttämään ja siirtämään kuluttajien antamia arviointeja alustojen välillä, sillä ne muodostavat heidän digitaalisen markkina-arvonsa

- verotus: samoja palveluja tarjoavia yrityksiä, ovat ne sitten osa perinteistä liiketaloutta tai yhteistyötaloutta, tulisi koskea samat verovelvoitteet; mepit kehottavat innovatiivisiin ratkaisuihin verolainsäädännön noudattamisen parantamiseksi ja vaativat yhteistyötä viranomaisilta ja yhteistyöalustoilta tämän suhteen

Mepit kuitenkin korostavat, että säädökset eivät saa rajoittaa yhteistyötaloutta. Mepit tuomitsevat joidenkin kansallisten viranomaisten asettamat määräykset, joilla “pyritään rajoittamaan majoituspalvelujen tarjoamista matkailijoille yhteistyötaloudessa”.

Mietintö hyväksyttiin äänin 510 ääntä puolesta, 60 vastaan, 48 tyhjää.

Euroopan parlamentin mietinnön esittelijän kommentti

“On välttämätöntä laatia eurooppalainen strategia yhteistyötaloudelle. Tavoitteena täytyy olla, että säännöt olisivat samat samoja palveluja tarjoaville perinteisille ja yhteistyötalouden yrityksille niin verotuksen kuin markkinoillepääsyn osalta. Näin pystytään takaamaan reilu kilpailu online- ja offline-toimijoiden välillä mukaan lukien ns. tuottajakuluttajat”, sanoi esittelijä Nicola Danti (S&D, Italia).

Taustatietoa

Eurobarometri-tutkimus vuodelta 2016 osoitti, että 17 % eurooppalaisista kuluttajista oli käyttänyt yhteistyötalouden palveluita ja 52 % kuluttajista oli tietoisia näistä palveluista. Vertaismajoitus on yhteistyötalouden suurin ala kaupankäynnin määrän perusteella mitattuna, kun taas alustojen tulojen perusteella mitattuna vertaisliikenne on suurin ala.

Tämä ei-lakiasäätävä päätöslauselma on parlamentin vastine komission tiedonantoon yhteistyötaloutta koskevasta eurooppalaisesta toimintasuunnitelmasta.


Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Euroopan parlamentti - Suomen-tiedotustoimisto
Euroopan parlamentti - Suomen-tiedotustoimisto
Malminkatu 16
00100 Helsinki

+358 9 622 0450http://www.europarl.fi

Euroopan parlamentin Suomen-tiedotustoimisto jakaa tietoa parlamentin toiminnasta, jäsenistä ja päätöksistä niin tiedotusvälineille kuin kouluille, viranomaisille, tutkijoille ja järjestöille. Toimisto palvelee myös yksittäisiä kansalaisia. Euroopan parlamentin tiedotustoimisto järjestää seminaareja ja muita tilaisuuksia sekä pitää luentoja parlamentin toiminnasta tai ajankohtaisista EU-aiheista. Lisäksi toimisto ottaa vastaan vierailijaryhmiä ja järjestää toimittajatilaisuuksia. Parlamentin Suomen-tiedotustoimisto sijaitsee Helsingin Kampissa, Malminkatu 16:ssa, jossa sijaitsee myös parlamentin ja Euroopan komission Suomen-edustuston yhteinen kansalaisten tietopiste.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Euroopan parlamentti - Suomen-tiedotustoimisto

KUTSU toimittajille taustatilaisuuteen Turussa 22.5.: Ajankohtaiset EU-aiheet, perustietoa EU:sta ja EU-tiedonhaku15.5.2018 14:33Kutsu

Tervetuloa tiistaina 22.5. klo 16.30-18 Turussa Hotelli Scandic Plazassa (Yliopistonkatu 29, Turku) järjestettävään taustatietotilaisuuteen vuosi ennen toukokuussa 2019 pidettäviä EU-vaaleja. Toimittajille suunnatussa tilaisuudessa tehdään katsaus Euroopan komission ja Euroopan parlamentin agendoilla tulevina kuukausina oleviin aiheisiin ja esitellään keinoja seurata näitä aiheita. Samalla käydään läpi EU-päätöksentekoa eri EU:n toimielimissä ja tutustutaan toimittajien käytössä oleviin EU-tiedon lähteisiin ja mediapalveluihin. Tilaisuudessa on kahvitarjoilu.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme