Yhteysviranomaisen lausunto Fingrid Oyj:n Järvilinjan vahvistamishankkeen (Vaala-Joroinen 400+110 kV voimajohtohanke) ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta (Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu, Pohjois-Savo ja Etelä-Savo)
Pohjois-Savon ELY-keskus on antanut YVA-lain mukaisen yhteysviranomaisen lausunnon Fingrid Oyj:n Järvilinjan vahvistamishankkeen (Vaala–Joroinen 400+110 kilovoltin voimajohto) ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta (YVA-ohjelma).
Lausunnossaan ELY-keskus toteaa, että sille toimitettu arviointiohjelma täyttää YVA-lain vaatimukset. Arviointiohjelma on selkeä ja se antaa hyvän yleiskuvan hankkeesta, reitinvarren ympäristön nykytilasta sekä tulevasta ympäristövaikutusten arvioinnista. ELY-keskuksen lausunnossa korostetaan, että luontovaikutusten lisäksi tulevassa ympäristövaikutusten arvioinnissa on huomioitava myös hankkeen vaikutukset ihmisiin. Tältä osin vaikutusten arviointia on tehtävä erityisesti voimajohtolinjaa lähimpänä sijaitsevien kiinteistöjen osalta ja arvioiden se, kuinka uuden voimajohtolinjan rakentaminen vaikuttaisi kiinteistöjen käyttömahdollisuuksiin nyt ja tulevaisuudessa asumisen ja elinkeinojen harjoittamisen näkökulmasta. Hankkeen luonne huomioon ottaen ELY-keskus pitää tärkeänä, että tulevan arvioinnin aikana pyritään myös etsimään keinoja haitallisten vaikutusten estämiseksi tai vähentämiseksi.
ELY-keskus sai lokakuussa nähtävillä olleesta YVA-ohjelmasta yli 50 lausuntoa ja mielipidettä. Hankkeesta vastaava (Fingrid Oyj) arvioi voimajohtohankkeensa ympäristövaikutukset tulevan talven aikana ja raportoi työn tulokset YVA-selostukseen, jonka ennakoidaan valmistuvan keväällä 2021. YVA-selostuksen valmistumisen jälkeen ELY-keskus asettaa sen nähtäville lausuntojen ja mielipiteiden esittämistä varten.
- ELY-keskuksen antama lausunto yhdessä arviointiohjelman kanssa (ymparisto.fi/fingridjarvilinjaYVA)
Tietoa hankkeesta
Nyt meneillään olevassa YVA-menettelyssä tarkasteltavan voimajohtoyhteyden kokonaispituus on noin 295 kilometriä. Reitin alkupiste on Vaalassa Nuojuankankaan sähköasemalla ja päätepiste Joroisilla Huutokosken sähköasemalla. Vaalan ja Joroisten välillä reitti kulkee myös Kajaanin, Sonkajärven, Vieremän, Iisalmen, Lapinlahden, Siilinjärven, Kuopion, Suonenjoen, Leppävirran ja Pieksämäen kuntien alueella. Suunniteltu uusi voimajohtoreitti sijoittuu pääosin nykyisten voimajohtojen yhteyteen, joko nykyisen voimajohdon paikalle tai sen rinnalle (itäpuoli). Tällöin hankkeen toteuttaminen edellyttää sijaintipaikasta riippuen nykyisen johtoalueen leventämistä noin 14–41 metrillä.
Kokonaan uutta maastokäytävää (leveys noin 62 m) suunnitellaan rakennettavaksi voimajohtoreitin pohjoispäässä Vaalan Nuojuankankaalla noin 800 metriä. Tämän lisäksi Siilinjärven Hirsiniemessä voimajohdon on tarkoitus kiertää asutusta siten, että uuden maastokäytävän pituudeksi tulee noin yksi kilometri. Leppävirralla voimajohto kiertää Mäkrämäen metsä Natura-alueen itäpuolelta siten, että kierron pohjoisosassa tehdään uutta maastokäytävää noin 600 metriä. Lisäksi vaihtoehtoisia voimajohtoreittejä tarkastellaan kahdessa kohdin reittiä. Vaalassa vaihtoehtoina ovat Rumala-Kuvaja-Oudonrimmet Natura-alueen ja soidensuojelualueen kiertäminen tai nykyisen johtoalueen leventäminen. Kiertovaihtoehdossa uuden voimajohtoalueen pituudeksi tulisi noin 6,7 kilometriä. Lapinlahdella vaihtoehtoina ovat Kanervaharjun metsä Natura-alueen ja yksityismaiden luonnonsuojelualueen kiertäminen tai nykyisen johtoalueen leventäminen. Kiertovaihtoehdossa uuden voimajohtoalueen pituudeksi tulisi noin 3,2 kilometriä.
Yhteyshenkilöt
Pohjois-Savon ELY-keskus
ympäristölakimies Juha Perho
puh. 0295 026 836, juha.perho(at)ely-keskus.fi
Tietoja julkaisijasta
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset
NTM-centralen i Södra Österbotten blir riksomfattande kontaktpunktsmyndighet för tillståndsförfaranden i anslutning till förnybar energi22.1.2021 07:50:00 EET | Tiedote
En riksomfattande kontaktpunktsmyndighet inrättas för att göra det smidigare med tillståndsförfaranden i anslutning till förnybar energi. Funktionen grundar sig på en lag som nyligen stadfästs och enligt lagen är det NTM-centralen i Södra Österbotten som blir kontaktpunktsmyndighet. Lagen träder i kraft 30.6.2021 och då inleds också kontaktpunktsmyndighetens verksamhet.
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on nimetty uusiutuvan energian lupamenettelyiden valtakunnalliseksi yhteyspisteviranomaiseksi22.1.2021 07:50:00 EET | Tiedote
Uusiutuvan energian lupamenettelyiden sujuvoittamiseksi perustetaan valtakunnallinen yhteyspisteviranomainen. Toiminto perustuu vastikään vahvistettuun lakiin, jossa Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on nimetty lain mukaiseksi yhteyspisteviranomaiseksi. Laki tule voimaan 30.6.2021, jolloin myös yhteyspisteviranomaisen toiminta käynnistyy.
Itä-Suomen liikenneturvallisuuskatsaus 2020 (Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala, Etelä-Savo)14.1.2021 08:56:15 EET | Tiedote
Liikennekuolemat vähenivät. Alkoholi ja kovat ajonopeudet Itä-Suomen liikennekuolemien taustalla.
Kriterier fordras för att hållbart bärga vitmossa13.1.2021 09:23:16 EET | Tiedote
Nya metoder har utvecklats för maskinell bärgning av vitmossa och samtidigt som verksamheten effektiveras har bärgningsarealen ökat år för år. Samtidigt har diskussionen om hållbarheten i bärgningen ökat med tanke på naturens mångfald och klimatkonsekvenserna. Att bärga vitmossa är inte reglerat på samma sätt som till exempel torvproduktionen. Ett utvecklingsprojekt för att styra bärningen av vitmossa och utveckla förfaringsmetoder har därför inletts i NTM-centralen i Södra Österbotten.
Rahkasammalen kestävä korjuu tarvitsee kriteerit13.1.2021 09:23:15 EET | Tiedote
Rahkasammalen koneelliseen korjuuseen on kehitelty uusia menetelmiä, ja toiminnan tehostuessa korjuualat ovat vuosi vuodelta kasvaneet. Samaan aikaan keskustelu korjuun kestävyydestä luonnon monimuotoisuuden ja ilmastovaikutusten näkökulmasta on lisääntynyt. Rahkasammalen korjuu ei ole samaan tapaan säädeltyä kuin esimerkiksi turvetuotanto. Tämän vuoksi rahkasammalen korjuun ohjaamiseksi ja menettelytapojen kehittämiseksi on Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksessa käynnistetty kehittämishanke.
Haettavana rahoitusta porotalouden ja luontaiselinkeinojen sekä koltta-alueen kehittämistoimintaa koskevien tutkimusten ja selvitysten tekemiseen (Lappi, Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu)11.1.2021 08:18:01 EET | Tiedote
Lapin ELY-keskus ottaa vastaan tutkimushankehakemuksia, jotka edistävät porotaloutta ja luontaiselinkeinoja sekä koltta-alueen kehittämistoimintaa tai tuottavat tietoa päätöksenteon tueksi. Tutkimusmäärärahat myönnetään maatilatalouden kehittämisrahastosta (Makera).
Itä-Suomen maakuntajaon muutokset vaikuttavat ELY-keskusten TE-toimistojen toimintaan – Joroisten ja Heinäveden asiakkuuksien ja palvelujen siirto hoidetaan sujuvasti22.12.2020 11:12:18 EET | Tiedote
Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti Heinäveden kunta siirtyy Pohjois-Karjalan maakuntaan ja Joroisten kunta Pohjois-Savon maakuntaan 1.1.2021 alkaen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme